2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (38)


№ 3 (37)


№ 2 (36)


№ 1 (35)

№ 3 ( 37 ) 2014



Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO)

Etnisten suhteiden neuvottelukunta koostuu valtakunnallisesta neuvottelukunnasta ja seitsemästä alueellisesta neuvottelukunnasta eri puolella Suomea, joista yksi on Pohjanmaan Etno Vaasassa.

Valtakunnallisen ETNOn pääsihteeri, ylitarkastaja Peter Kariuki.

Väestöryhmien väliset hyvät etniset suhteet ovat tärkeitä ihmisoikeuksia kunnioittavassa yhteiskunnassa ja edellytys yhteiskunnan vakaudelle. Hyvät etniset suhteet myös edistävät maahanmuuttajien kotoutumista ja yhteiskunnallista yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Myönteinen vuorovaikutus kantaväestön kanssa parantaa osaltaan maahanmuuttajien kotoutumismahdollisuuksia ja -motivaatiota, edesauttaa kielen oppimista ja ympäröivän yhteiskunnan arvoihin tutustumista. Verkostot kantaväestöön ja muihin maahanmuuttajiin toimivat usein myös epävirallisina kanavina työllistymisessä.

Vaasan kaupungissa toimii maahanmuuttajaneuvosto, joka on neuvoa-antava toimielin. Sen tehtävinä ovat mm.:

  • tehdä esityksiä ja aloitteita ja antaa lausuntoja kaupungin viranomaisille maahanmuuttajia koskevissa asioissa heidän asemansa parantamiseksi ja heidän tarvitsemiensa palvelujen kehittämiseksi
  • edistää viranomaisten ja maahanmuuttajien sekä heidän järjestöjensä välistä yhteistoimintaa sekä eri viranomaisten yhteistyötä maahanmuuttaja-asioissa
  • järjestää toimialaansa kuuluvaa tiedotusta ja neuvontaa
  • antaa toiminnastaan vuosittain toimintakertomus
  • käsitellä muut kaupunginhallituksen sille antamat asiat.

Pohjanmaan ETNOn puheejohtaja, ylijohtaja Kaj Suomela
ja Kansainvälisen kulttuuriseuran Mira ry puheenjohtaja Harri Niskanen.

Maahanmuuttajien perustamat järjestöt tekevät arvokasta kotouttamistyötä Suomessa. Järjestöillä on monenlaista toimintaa niin lapsille, aikuisille kuin vanhuksillekin ja toiminnassa mukana olevien vapaaehtoisten määrä on suuri. Maahanmuuttajajärjestöt ovat myös alueensa parhaita asiantuntijoita maahanmuuttajuuteen liittyvissä asioissa ja luotettava asiantuntijakumppani kaupungeille ja kunnille tiedonvälittämisessä ja tiedonkeruussa.

Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) toteaa kannanotossaan hallituksen ohjelmaan 2011–2015 seuraavasti: " Etnisten vähemmistöjen järjestötoiminnan tukeminen nähdään tärkeänä, sillä järjestöillä on tärkeä rooli kotoutustyössä ja yhteistyössä viranomaisten kanssa. Maahanmuuttajien osallistumista tulisi tukea jakamalla tietoa osallistumismahdollisuuksista, järjestämällä koulutusta järjestötoiminnasta..."

Monilla etnisten vähemmistöjen perustamilla järjestöillä on hyväksi koettuja käytäntöjä mm. vanhustyössä, vertaistuessa, neuvonta- ja infopalveluissa sekä lapsi- ja nuorisotyössä. Monet yhdistykset pystyvät tarjoamaan myös monia erikoispalveluita, kuten lainopillisia palveluita sekä psykologisia palveluita. Yhdistysten antamat kotouttamista tukevat palvelut ovat monessa tapauksessa muutettavissa osaksi kaupungin tai kunnan maahanmuuttajapalveluja tai tukemaan niitä.

Järjestöhautomo tekee läheistä yhteistyötä mm. Helsingin, Vaasan ja Tampereen kaupunkien kanssa ja yhteistyöhön tulee mukaan koko ajan uusia kuntia ja kaupunkeja. Järjestöhautomolla on Tampereella toimipiste ja sen palvelut ulottuvat myös ruotsinkieliselle rannikkoalueelle. Tukea toimintaansa Järjestöhautomo saa Vaasan kaupungilta, Pohjanmaan liitolta sekä Kulturösterbottenilta.

Pohjanmaan ETNOn sihteeri, maahanmuuttopäällikkö Hanna Auronen.

Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut Pohjanmaan alueellisen etnisten suhteiden neuvottelukunnan toimikaudeksi 12.9.2011–11.9.2015.

Pohjanmaan Etnon asioita hoitaa Ely-keskuksen Hanna Auronen, puh. 050 312 8532.

Tekstin on toimittanut Irina Senkina. Kuvat: Nadezda Zhandr
Venäjännös: Lidia Popova
Lähde: www.intermin.fi/etno
www.jarjestohautomo.fi/jarjestohautomo/
www.vaasa.fi/Suomeksi/Vapaa-aika/Kulttuuri/Monikulttuurinen_Vaasa/Maahanmuuttopolitiikka

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика