2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (34)


№ 3 (33)


№ 2 (32)


№ 1 (31)

№ 1 ( 31 ) 2013



Maahanmuuttajat työssä ja työttöminä

Maahanmuuttajien työttömyys on aina huonompi kuin suomalaisen kantaväestön työttömyys. Esimerkiksi 2012 suomalaisten työttömyys oli 7 % ja maahanmuuttajien työttömyys 26 %.

Tärkein syy maahanmuuttajien korkeampaan työttömyyteen on kielitaito. Uudet maahanmuuttajat eivät osaa ensimmäisinä vuosina hyvin suomea, ja heidän on erittäin vaikea saada työtä. Kun kielitaito paranee, myös töihinpääsyn mahdollisuudet paranevat.

Toinen syy työttömyyteen on koulutuksen puute. Suomessa on vaikea saada työtä, jos henkilöllä ei ole ammattitutkintoa. Tutkinnon pitää olla Suomesta – ulkomaalaisia tutkintoja ei arvosteta kovin paljon Suomessa. Suomalaista tutkintoa on vaikea saada, jos kielitaidon kanssa on ongelmia. Onneksi Vaasassa on paljon ammattikursseja maahanmuuttajille (esim. hitsaaja, koneistaja, lähihoitaja, siivooja, sähköasentaja, yrittäjä).

Kolmas syy työttömyyteen on syrjintä (diskriminaatio). Monessa työpaikassa ei haluta ulkomaalaisia työtovereita. Ulkomaalaisia otetaan töihin vasta sitten, jos alalla on kova työvoimapula, eikä suomalaisia työntekijöitä saada riittävästi. Tällä tavoin esimerkiksi afrikkalaiset hitsaajat pääsivät sisälle vaasalaiseen metalliteollisuuteen joskus 2007-08. Metalliteollisuudessa ei tykätty afrikkalaisista, mutta heitä oli ”pakko” ottaa, kun eurooppalaiset hitsarit olivat loppu. Vastaavasti siivoustyöhön ja vanhustenhoitoon otetaan nyt paljon maahanmuuttajia. Näillä aloilla on raskas työ ja huono palkka, joten niihin ei löydy riittävästi suomalaisia työntekijöitä – on ”pakko” ottaa maahanmuuttajia.

Monet suomalaiset vastustavat pakolaisten ottamista Suomeen. Yksi perustelu on, että pakolaiset ovat huonosti koulutettuja. He jäävät työttömiksi, ja suomalaisen veronmaksajan pitää elättää heitä. Vaasassa on puolet (50 %) ulkomaalaisista pakolaisia, kun koko Suomessa heitä on vain 10 %. Vaasaan tuleekin paljon aikuisia ihmisiä, jotka eivät osaa lukea ja kirjoittaa.

Pakolainen voi kuitenkin olla hyvä työntekijä, kun hän saa rauhassa opiskella lukemaan, kirjoittamaan ja puhumaan suomea. Vaikka Vaasassa on paljon enemmän pakolaisia kuin muualla Suomessa, Vaasassa on pienempi maahanmuuttajien työttömyys kuin muualla Suomessa (viime vuonna Vaasassa 23 %, koko Suomessa 26%).

Kun maahanmuuttaja on saanut Suomen kansalaisuuden, hän ei ole tilastoissa enää maahanmuuttaja, vaan suomalainen. Kun lukee maahanmuuttajien työttömyystilastoja, pitää muistaa, että siellä eivät ole mukana Suomen kansalaiset. He ovat maahanmuuttajien parhaiten työllistynyt osa. Siksi tilastot ”valehtelevat” maahanmuuttajien työttömyydestä. Oikeasti tilanne ei ole niin huono kuin tilastot sanovat.

Teksti: Juha Tuomikoski
Koulutuspäällikkö, Vaasan aikuiskoulutuskeskus

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика