2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (30)


№ 3 (29)


№ 2 (28)


№ 1 (27)

№ 1 ( 27 ) 2012

Mihin lapsen kanssa voi mennä?

Monet pienten lasten vanhemmat joutuvat tahtomattaan eristyksiin muista ihmisistä, erityisesti äidit; ja vielä enemmän tämä koskee maahanmuuttajaäitejä. Kun ystävät ja sukulaiset ovat jääneet kauas entiseen kotimaahan, isä käy työssä tai opiskelee, niin pienten lasten äidit voivat kärsiä yksinäisyydestä, kun ainoana seurana ovat vain lapset ja neuvolan työntekijät.

Zuhra ja Artur Koivunen Huutoniemen avoimessa päiväkodissa.

Onneksi Vaasassa on monia paikkoja, joihin voi mennä pienten lasten kanssa, saada apua ja neuvoja, seurustella muiden äitien (ja joskus isienkin) kanssa tai vain juoda rauhassa kupillisen kahvia sillä aikaa, kun lapsi leikkii. Samalla voi harjoitella suomen kieltä ja saada uusia tuttavuuksia.

Avoimet päiväkodit

Avoimia päiväkoteja on monissa eri kaupungin osissa: 6 suomenkielistä (Gerby, Huutoniemi, Kaupungintalo, Kuningatarpolku, Ristinummi ja Vaahteramäki) sekä yksi ruotsinkielinen. Päiväkoti on yleensä avoinna aamupäivällä, ja sinne voi tulla lapsen kanssa ilmaiseksi, ilman ennakkoilmoittautumista. Joissain päiväkodeissa on olemassa myös leikkipuisto. Avoimessa päiväkodissa lasten kanssa voi laulaa, piirtää ja askarrella, siellä on paljon eri-ikäisille lapsille sopivia leluja, päiväkoti järjestää retkiä ja tapaamisia asiantuntijoiden kanssa. Kaksi tai kolme kertaa viikossa järjestetään kerho yli kolmivuotiaille: lapsen voi viedä kerhoon muutamaksi tunniksi. Hoitajat käyvät heidän kanssaan ulkona, järjestävät ohjattua viriketoimintaa ja tarjoavat ruoan. Kaikki tämä maksaa vain symboliset 20–40 euroa/kk. Tämä on erittäin käytännöllistä, jos perheessä on hiljattain syntynyt vauva eivätkä vanhemmat halua viedä vanhempaa lasta päiväkotiin: lapsi saa leikkiä ikätovereiden kanssa ja äiti saa tarvitsemansa hengähdystauon. Tarkempaa tietoa avoimen päiväkodin toiminnasta löytyy netistä:

www.vaasa.fi/Suomeksi/Lapset_nuoret sekä lastenneuvolasta.

Daniel Sivil on ollut Perhekeskuksen asiakkaana vauvasta asti.

Mannerheimin lastensuojeluliitto

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) paikallisosasto on jo vuosia pitänyt Vaasassa perhekeskusta. Perhekeskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, osoitteessa Vaasanpuistikko 15 D 44. Tiistaisin ja perjantaisin keskuksessa toimii perhekahvila, johon voi tulla seurustelemaan muiden vanhempien kanssa, syöttämään lastaan ja juomaan kahvia. Keskiviikkoisin toimii musiikkikerho Muskari, jossa lapset ja vanhemmat voivat yhdessä laulaa ja leikkiä suosittuja lastenlauluja ohjaajan johdolla. Muina päivinä pidetään erilaisia ryhmiä: Maitoliiga on tarkoitettu äideille ja alle seitsemän kuukauden ikäisille vauvoille, Vaaperot on äideille ja alle kaksivuotiaille, Monikkoperhetreffit on kaksosille ja heidän vanhemmilleen, Sisarusryhmä on niille, jolla on monta lasta. Perhekeskuksen uutena projektina on isille ja lapsille suunnattu iltakahvila, joka kokoontuu kerran parissa kuukaudessa. Yhteystiedot ja perhekeskuksen ohjelma löytyvät nettisivuilta:
vaasa.mll.fi/perhekeskuksen_kuukausiohjelma

Vaasan seurakunta

Suomen kirkko tekee aika aktiivisesti työtä lasten ja nuorten parissa. Vaasan seurakunta (Huutoniemi–Ristinummi, keskusta ja Palosaari–Gerby) järjestävät lastenkerhoja, joihin voi tulla kaksi kertaa viikossa. Ne kestävät 2 tai 3 tuntia, lapsen iästä riippuen. Lastenkerhon ohjaajat hoitavat lapsia, leikkivät, lukevat ja askartelevat heidän kanssaan. Lisäksi seurakunnat järjestävät noin kerran viikossa Tenavatuokioita, jotka on tarkoitettu koko perheelle. Kerhon ohjelmaan kuuluu lyhyt rukoushetki, leikkejä, askartelua, piirtämistä ja laulua. Lisätietoja:

www.vaasaevl.fi/suomalainenseurakunta/

Kuten näette, Vaasassa on paljon paikkoja, joihin voi mennä lapsen kanssa. Kaikki riippuu vain vanhempien omasta aktiivisuudesta ja tarpeista. Jos teistä tuntuu siltä, että kotona istuminen alkaa kyllästyttää ja haluatte tutustua uusiin ihmisiin, tulkaa mukaan!

Svetlana (ja Daniel, 1 v 5 kk) Sivil
Suomennos: Päivi Nironen
Kuvat: Mika Sivil

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика