Varo virvoitusjuomien haittoja!

Olen huomannut, että monissa maahanmuuttajaperheissä nautitaan huomattavan paljon virvoitusjuomia. Lapsiperheisiin hankitaan isoja limsapulloja edullisella hinnalla ja juoma voi olla jatkuvasti tarjolla oleva vaihtoehto tavallisilla arkiaterioilla. Monien perheiden mieltymys limsojen runsaaseen käyttöön liittyy siihen, ettei niitä aiemmin elämässä ole ollut saatavilla, tai koska niiden laatu on ollut aiemmin huono.

Internetin Wikipedia lähteen mukaan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Virvoitusjuoma) suomalaiset juovat vuodessa hiilihapollisia virvoitusjuomia keskimäärin 59,5 litraa per henkilö, norjalaiset 116,1 ja espanjalaiset 96,2 litraa. Erilaisten vähäkalorisiksi mainostettujen virvoitusjuomien kulutus on lisääntynyt. Noin  40 % naisista ja 25 % miehistä valitsee mieluummin kevyen kuin sokerilla makeutetun virvoitusjuoman. Keinotekoisista makeutusaineista mm. Aspartamiinilla on kuitenkin todettu olevan terveyshaittoja ja monille Sorbitol niminen makeutusaine aiheuttaa vatsavaivoja.
Myös sokerittomat kevyet virvoitusjuomat ovat haitallisia hampaille happamuutensa tai emäksisyytensä takia. Kaikki virvoitusjuomat siis reikiinnyttävät hampaita.

Virvoitusjuomat yleensä myös sammuttavat janoa vähemmän kuin tavallinen vesi suuren sokeri ja hiilihappomääränsä takia. Virvoitusjuomien sisältämä sokeri lihottaa, eikä myöskään nälkä pysy niillä kauan kurissa. Runsaasti sokeria sisältävät elintarvikkeet nostavat ja laskevat veren sokeripitoisuuden nopeasti, mistä seuraa nälkäinen olo, keskittymisvaikeuksia ja turhia kaloreita. Virvoitusjuomien runsas käyttö voi suurentaa siten lihomisen myötä kakkostyypin diabeteksen vaaraa.

Millä limsan voi sitten voisi korvata?  Kysehän on usein sen makuun tottumisesta. Voi tuntua että kaikki muut vaihtoehdot ovat mauttomia. Kysyin vinkkiä kotitalousopettajanakin työskennelleeltä Maarit Abbas-Hashimilta. Millä neuvoisit perheitä korvaamaan virvoitusjuoman ? – Suosittelen niin lapsille kuin aikuisille rasvattoman maidon käyttöä. Limsa tai edes tuoremehu eivät ole ruokajuomia ja varsinkaan lapsille pelkkä vesi ei ole hyvä vaihtoehto. Tuoremehut sopivat paremmin välipalaksi, ja on hyvä muistaa että ne ovat myös happamia ja hampaille huonosta. Jos kärsii anemiasta tai vatsa tulee kipeäksi maidosta, ne eivät ole mikään peruste välttää maitotuotteita. Raudan imeytymistä voi auttaa ottamalla C-vitamiinia ja maitotuotteissa on paljon hyla-vaihtoehtoja jotka sopivat herkkävatsaisille.

Vanhempien on ymmärrettävä että maitotuotteet ja niiden sisältämä kalsium ja D-vitamiini ovat lasten kasvun kannalta aivan välttämättömiä, samoin raskaana oleville.7-10 vuotiaan lapsen kalsiumin tarve on noin  700 mg ja sen saa kolmesta lasillisesta maitoa, aikuinen tarvitsee noin 5-6 lasillista, Maarit Abbas- Hashimi kommentoi.

Banaanipirtelö neljälle hengelle
-2-3 pehmeää banaania
-5 dl jogurttia
Maarit Abbas-Hashimi antaa lopuksi vielä pari juomareseptiä. Reseptin pirtelön voi tehdä monista eri aineksista. Jogurtin voi korvata maidolla, banaanin marjoilla tai muilla hedelmillä. Maarit tarjosi myös hyvän reseptin vaihtoehdoksi pelkän limsan tarjoamiselle. Tämä resepti on lähinnä juhlatilaisuuksiin ja on hieman terveellisempi kuin pelkkä limsa. - En suosittele sitä arkijuomaksi. Muistakaa että pienessäkin virvoitusjuomapullossa on noin 14 palaa sokeria, Maarit kommentoi.
Laaaita ainekset tehosekoittimeen tai sekoita ne sauvasekoittimella kulhossa. Kaada korkeisiin laseihin ja nauti heti.

Juhlajuoma hdeksalle hengelle
5dl omenatuoremehua
5dl sitruunan makuista virvoitusjuomaa
5dl kivennäisvettä
jääkuutioita

Jyväskylän kaupungin maahanmuuttajapalvelut

Tulostusversio