Puhelin ja tietokoneliittymien sopiminen – älä laita lasta yksin asialle!

Markkinoilla on tarjolla toinen toistaan hienompia puhelinlaitteita. TV:n ja postin välityksellä kotiimme suorastaan tulvii kuvia houkuttelevista teknisistä uutuuksista.  Ilman nettiyhteyttäkin voi olla hankala olla jos tarvitsee päivittäin tietoa muualla maailmassa tapahtuneista, tuoreista asioista. Nettiyhteyksiäkin markkinoidaan meille aina vain nopeampina.

Erityisesti perheiden lapsia ja nuoria kiehtoo kantaa mukanaan uusinta tekniikkaa. Hienoilla tavaroilla saatetaan hakea hyväksyntää; että olisi yhtä hyvä kuin muutkin. Ettei nyt ainakaan omistaisi vanhempaa, köyhempää ja huonompaa kännykkää kuin suomalaiset samanikäiset.

tr

Perheiden lukutaidottomat äidit ja isät saattavat joskus joutua hankalaan tilanteeseen kun perheen lapsi tulee kotiin upean kännykän kanssa ja kertoo tehneensä lähes ilmaisen hienon sopimuksen puhelinliittymästä. Kadulla on saatettukin mainostaa ilmaista puheaikaa ja ilmaisia viestejä kun tekee liittymäsopimuksen ja vuokraa siihen kuuluvan hienon erikoispuhelimen. Käytännössä sopimukseen kuuluvat kuukausittaiset laskut alkavat kuitenkin tipahdella pian postissa. Parissa kuukaudessa laskuja on maksettu yhtä paljon kuin mitä edullisemman kännykän ostaminen kokonaan omaksi  maksaisi.

t

Myös nettiliittymämarkkinoilla on tarjolla hyvin monenlaista sopimusta. On parasta ettette koskaan päästä lastanne yksin asialle tai esim. pelkästään samanikäisten ystäviensä kanssa sopimuksia tekemään. On parasta ensin ottaa selvää liittyykö oma talo esim. kaapeliverkkoon ja sitten selvittää millaista nopeutta omaan nettiliittymään tarvitaan. Tämä kaikki on syytä selvitellä jonkun aikuisen, asiaa tuntevan ihmisen kanssa. Sitten aikuiset ihmiset liikkeeseen asioimaan ja sopimusta tekemään. Muutoin voi käydä niin kuin yhdessä tapauksessa kävi: perheen alaikäinen poika oli solminut useamman nettiliittymän kun ei ymmärtänyt asioita ja ylimääräisiä laskuja oli makseltu jo puoli vuotta aivan turhaan, ennen kuin asiaa huomattiin. Vahinkoa ei voinut enää jälkikäteen korjata.

Isä tai äiti - ota etukäteen selvää asioista ja kanna vastuu, älä anna lastesi tai nuortesi hoidella näitä asioita yksin!/SS

Kuvalähde: MicrosoftWord ClipArt

Tulostusversio