Hyvä isä tai äiti, suojele lapsesi kuuloa!

Erittäin kovalla voimakkuudella soiva musiikki on kovin tavallinen ilmiö Jyväskylässäkin esimerkiksi iranilaisten ja afgaanien erilaisissa juhlatilaisuuksissa, kuten esimerkiksi häissä. Erityisen haitallista voimakkaalle melulle altistaminen on tilaisuuksissa mukana olevien lasten kohdalla. Voimakas melu voi aiheuttaa muutoksen kuulon herkkyydessä ja vaurioittaa kuuloa pysyvästi. Melun aiheuttamaan kuulovaurion parantamiseen ei ole keksitty lääketieteellistä hoitokeinoa. 

Ihminen kuulee äänet aistinkarvasolujen avulla, joita on sisäkorvassa yli 20 000. Jokainen aistinkarvasolu on herkkä omalle tietylle taajuusalueelleen. Voimakas melu saa aistinkarvasolut lakoamaan kuin puut myrskyssä, minkä jälkeen ne eivät enää kykene välittämään ääntä aivojen kuulokeskukseen. Mitä enemmän soluja tuhoutuu, sitä vaikeammaksi äänien aistiminen käy. Kuulon heikkeneminen vaikeuttaa esimerkiksi puheen ymmärtämistä, koska samankuuloiset sanat menevät tällöin helposti sekaisin. Ongelmallista on, että kuulovaurio huomataan usein silloin kun on jo liian myöhäistä. Vaurioitunut korva ei juuri anna varoitusmerkkejä, korvien soimista lukuun ottamatta. Ainoa keino välttyä pysyvältä kuulon muutokselta onkin ennaltaehkäisy.

Lapsen kuulonsuojaus on erityisen tärkeää, koska lapsen korva ei ole vielä samassa määrin herkistynyt melulle kuin aikuisen korva. Lapsille on erikseen suunniteltuja kupusuojaimia, jotka suojaavat kaikkein parhaiten pientä korvaa. Korvakäytävän ahtauden vuoksi aikuisille tarkoitettuja vaahtomuovisia tulppia ei suositella käytettävän.

g

Paras suojautumis- ja ennaltaehkäisykeino on melun välttäminen, minkä vuoksi tulisi punnita kannattaako lasta ottaa mukaan näihin tilaisuuksiin joissa musiikkia soitetaan erittäin kovaa Jos lapsi on mukana, hänen kuulonsa tulisi suojata asianmukaisilla kuulonsuojaimilla. Tärkeää on myös pysytellä mahdollisimman kaukana äänilähteestä. Lasta ei myöskään kannata nostaa harteille istumaan, koska silloin melu pääsee esteettömästi suoraan korvaan. Usein myös lasten lelut päästävät kuulolle vahingollista ääntä. Suomen lelumarkkinoilla on useita lelutyyppejä, jotka voivat aiheuttaa kuulovaurioita. Esimerkiksi lapsille suunnattu revolveripyssy päästää kovempaa ääntä kuin puolustusvoimien ilmatorjuntatykki. Aikuisen onkin käytettävä harkintaa jo lelujen ostovaiheessa.

Myös erilaisten tilaisuuksien järjestelyistä vastaavien tulisi ymmärtää vastuunsa ja yrittää rajoittaa liian voimakasta äänenkorkeutta. Tunnelma on usein kaikille miellyttävämpi kun meteli ei ole korvia särkevä. On hyvä muistaa että eniten asiasta kärsivät aina lapset.

Teksti SS / Teksti + kuvalähde www.korva.net

g

Tulostusversio