№ 3 ( 03 ) 2010

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen vastaa Mosaiikki-lehden kysymyksiin

1. Miksi päätit valita maahanmuuttajat tämän vuoden asukasillan teemaksi?

Ylipormestarin asukasiltoja on järjestetty jo 35 vuoden ajan. Ensimmäinen Teuvo Auran isännöimä niin sanottu Helsinki-tunti 26.5.1975 oli suunnattu kantakaupungin asukkaille. Tähän asti kohdeyleisö on aina perustunut kaupunginosajakoon. Lähtökohtana on ollut, että käsitellään kulloinkin tietylle alueelle ajankohtaisia kysymyksiä.

Maahanmuuttajille suunnatussa tilaisuudessa on lähdetty siitä, että perinteisessä asukasillassa maahanmuuttajien erityiskysymykset eivät saa riittävästi huomiota. Maahanmuuttajataustaisen väestön kasvu on yksi suurimpia muutostekijöitä tämän päivän Helsingissä, ja se on siksi luonteva teema. Mielestäni malli oli onnistunut. Jatkossa voisi harkita myös muita erityisaiheita.

2. Huolettiko sinua etukäteen se, millaisia kysymyksiä maahanmuuttajat tulevat esittämään?

Aina toki jännittää vähän ennen asukasiltaa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kaupunginjohtaja ei edusta kaupunkia yksin, vaan paikalla on kymmeniä asiantuntijoita keskeisistä kaupungin hallintokunnista. Yleensä vastaus löytyy kysymykseen kuin kysymykseen.

Uskon, että ajattelin ennemminkin sitä, miten olemme onnistuneet asukasillan tiedottamisessa ja minkä verran osallistujia olemme onnistuneet houkuttelemaan Kaupungintaloon kuuntelemaan ja keskustelemaan.

3. Miten kuulemasi kysymykset/ maahanmuuttajien huolenaiheet vaikuttavat kaupungin politiikkaan, muutetaanko jotain niiden pohjalta?

Tilaisuus auttaa kaupungin eri toimijoita tiedostamaan paremmin maahanmuuttajille ongelmallisia asioita. Tiedossa on toki esimerkiksi pula asunnoista ja työllistymiskysymykset, mutta esiin tuli myös paljon sellaisia asioita, joita ei välttämättä ole aiemmin huomioitu riittävästi. Koska paikalla on kaupungin virastojen ja laitosten ylintä johtoa, ovat terveiset takuuvarmasti menneet perille.

4. Yllättikö jokin kysymys tai kannanotto?

En menisi sanomaan, että mikään puheenvuoro suoranaisesti yllätti, mutta pidän hyvin huolestuttavana sitä, että maahanmuuttajataustaisiin asukkaisiin kohdistuu esimerkiksi häirintää kotipiirissä. Kuten totesin asukasillassa, pitää Helsingin olla turvallinen ja hyvä kotikaupunki kaikille helsinkiläisille. Tämän varmistamiseksi teemme kaupungilla jatkuvasti töitä.

5. Mitä olet mieltä siitä, että kaksikielinen (suomi-venäjä) Mosaiikki-lehti ilmestyy nyt myös Helsingissä? Millaiset terveiset haluaisit lähettää lukijoille?

Olen erittäin iloinen siitä, että Helsingissä ilmestyy erikielisiä lehtiä. Se on osoitus kaupungin elinvoimaisesta ja lisääntyvästä monikulttuurisuudesta. Mosaiikki-lehti kuvastaa kaupungin moninaisuutta ja kielellistä rikkautta. Lehti esimerkiksi edistää venäjänkielisten integroitumista uuteen kotikaupunkiinsa antamalla tietoa kaupungin palveluista ja suomalaisesta yhteiskunnasta.

Toivotan kaikille lukijoille oikein mukavaa syksyn jatkoa!

Haastattelu: Tatjana Doultseva
Kuva: Helsinginkaupunki Hallintokeskus viestintä verkkotoimitus

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика