№ 3 ( 03 ) 2010

Tervetuloa Master-tanssiurheilukerhoon!


Sergei Beljajev
Master-tanssikerhon johtaja, kansainvälisen luokan tanssija,
liikuntakulttuurin ja urheilun asiantuntija, MSc Dance Sport.


Master-kerhon tärkein toimintamuoto on tanssiurheilu. Useimmille ihmisille sanasta tanssiurheilu tulee mieleen kilpatanssit. Ja niinhän se on! Aina vuoteen 1998 saakka edustamamme tanssisuuntauksen nimi oli kilpatanssit. Vuonna 1998 Kansainvälinen Olympiakomitea tunnusti kilpatanssit urheilulajiksi. Ne määriteltiin fyysiseltä kuormittavuudeltaan ensimmäiseen vaikeuskategoriaan, ja ne sijoitettiin vaikean koordinaation urheilulajien ryhmään, johon kuuluu myös voimistelu ja taitoluistelu. Siitä lähtien seuratansseja on nimitetty tanssiurheiluksi parketilla.

Tällä hetkellä tanssiurheilu on lajina jonossa odottamassa pääsyä Olympiakisojen ohjelmaan. Asian ratkaisemisessa on suurinta erimielisyyttä aiheuttanut tuomarijärjestelmä, jota Kansainvälinen olympiakomitea ei pidä objektiivisena.

Minä henkilökohtaisesti ja Master-tanssikerhon johtavat opettajat pidämme edustamaamme suuntausta ennen kaikkea taiteena, nimitetään lajia sitten kuinka tahansa. Epäilemättä lajin harjoittamiseen liittyy suurta fyysistä kuormitusta ja sen eteen pitää tehdä paljon työtä, mutta niinhän asia on missä tahansa urheilulajissa, jos sitä harrastetaan korkealla ammattilaistasolla. Tässä suuntauksessa on kyse eräänlaisesta eri tanssisuuntausten symbioosista, mikä tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia kehonkielellä tapahtuvaan itseilmaisuun.

Mielestäni tanssiurheilu on hyvin harmoninen ja luonnollinen liikuntamuoto, toisin kuin monet muut tanssi- ja urheilulajit, koska tanssin perustekniikka vastaa ihmiskehon luonnollisia liikkeitä. Esitän muutaman esimerkin. Klassisessa baletissa liikkeet tehdään päkiöillä, mikä johtaa niiden rakenteen vääristymiseen. Kaikki jotka ovat nähneet balettitanssijan jalkaterät, tietävät mitä tarkoitan. Myös lonkkanivelissä tapahtuu huomattavaa yliliikkumista, mikä saa aikaan vammoja ja johtaa tanssijoiden ammattisairauksiin. Voimistelun aiheuttamista vammoista ja kroonisista komplikaatioista voisi kirjoittaa kokonaisia artikkeleita. Voimistelussa tapahtuvat ylenmääräiset venytykset johtavat monenlaisiin sairauksiin ja komplikaatioihin, etenkin nuoressa keskenkasvuisessa elimistössä. Eniten kärsii selkärangassa ristiselän alue. Ammattivoimistelijoiden selkärangassa voidaan ristiselän alueella havaita liiallista kaartumista. Kilpavoimistelussa tehtävät alituiset hypyt vaikuttavat tuhoisasti selkärankaan ja niveliin: selkärangan välilevyt ja nivelrustot kuluvat. Kahteenkymmeneen ikävuoteen mennessä ammattivoimistelijoilla on jo runsaasti työperäisiä sairauksia ja komplikaatioita. Voimistelijoiden ura on hyvin lyhyt; suurin osa lopettaa ammatillisen toiminnan ennen kahtakymmentä ikävuotta. Sen sijaan tanssiurheilijat pystyvät jatkamaan uraansa suhteellisen pitkään. Keskimäärin tanssijat lopettavat kilpailemisen 40–45 ikävuoden jälkeen, mutta tanssivat sen jälkeen vielä monta vuotta show-tansseja.

Me tanssiurheilun harrastajat sanomme usein, että tanssi sopii kaikenikäisille – ja niinhän se on. Kaikki nuorista vanhoihin harrastavat tanssia ja myös osallistuvat kilpailuihin.

Kilpailuja järjestetään seuraavissa ikäryhmissä:

Lapset 1: alle 10-vuotiaat

Lapset 2: 10–11-vuotiaat

Juniorit 1: 12–13-vuotiaat

Juniorit 2: 14–15-vuotiaat

Nuoret: 16–18-vuotiaat.

Viimeinen ammattitanssijoiden ryhmä on Aikuiset. Siihen osallistuvat kaikki yli 18-vuotiaat tanssijat aina sellaisiin tanssijoihin saakka, jotka eivät enää käy kilpailuissa.

Totesimme jo, että tanssi sopii kaikille – ja se on todellakin niin. Viimeisten kymmenen vuoden aikana amatöörien kiinnostus tanssiurheilua kohtaan on kasvanut. Monet hyvin eri-ikäiset aikuiset ovat aloittaneet tanssiharrastuksen. Jotkut vain pitävät tanssimisesta; jotkut lapsena tanssiharrastuksen lopettaneet ovat päättäneet palata sen pariin monien vuosien jälkeen. Nimenomaan sellaisia ihmisiä varten perustettiin Seniorit-ikäryhmä. Siinä kilpailevat ihmiset, jotka ovat joko aloittaneet harjoittelun myöhemmällä iällä tai jatkaneet sitä pidemmän tauon jälkeen.

Senioreissa on kolme kategoriaa:

Seniorit 1: 35–44-vuotiaat

Seniorit 2: 45–54-vuotiaat

Seniorit 3: yli 54-vuotiaat.

Tanssiurheilulla on tarkasti organisoitu hallintojärjestelmä. Tanssiurheilun hallintoelimenä toimii Tanssiurheilun kansainvälinen liitto, johon kansalliset tanssiliitot kuuluvat. Kansalliset liitot puolestaan yhdistävät virallisen tunnustuksen saaneita tanssikerhoja.

Suomessa ja eri puolilla maailmaa järjestetään viikoittain monia kilpailuja: niihin kuuluu kaupunkien ja alueiden kilpailuja, sijoitusturnauksia, virallisia eri maiden mestaruuskilpailuja ja EM- ja MM-kilpailuja. Tanssijoilla on oikeus osallistua kilpailuihin vain, jos he ovat tunnustettujen ja rekisteröityjen tanssikerhojen jäseniä. Tällä hetkellä Helsingissä on neljä sellaista tanssikerhoa, myös meidän Master-kerhomme kuuluu niihin. Näistä neljästä kerhosta me olemme ainoa, joka tarjoaa tanssiopetusta ei vain suomeksi vaan myös venäjäksi; meillä on sekä suomen- että venäjänkielisiä opettajia.

Meidän suurin eromme muihin kerhoihin verrattuna on opetuksen metodiikassa. Ensinnäkin me tarjoamme intensiiviopetusta: meillä on yli 60 akateemista tuntia puolen vuoden aikana aloittelijoiden ryhmässä, kun muut kerhot tarjoavat samana aikana enintään 14 akateemista tuntia. Samanlaisten tuntien hinta on meidän kerhossamme kaksi kertaa halvempi kuin muilla.

Toiseksi me sovellamme ammattitaitoisesti suunniteltuja opetusmenetelmiä, emmekä toimi vain yksittäisen opettajan henkilökohtaisen kokemuksen ja opetustyylin varassa. Aloittelevien tanssijoiden kanssa harjoitamme aluksi tanssikuvioiden suorittamisessa tarvittavia fyysisiä ominaisuuksia, emmekä vain opeta askeleita ja kuvioita, joihin keho ei vielä lainkaan ole valmis.

Uskomme, että edustamamme tanssisuuntaus edistää persoonallisuuden monipuolista kehittymistä. Eikä kyse ole vain ihmisen fyysisten ominaisuuksien kehittämisestä, harrastaminen meillä edistää myös esteettistä kehitystä. Tärkeintä on kuitenkin se, että tanssija ei nauti ja iloitse vain kilpailujen tuloksista ja voitoista, vaan myös itse opetusprosessista; tämä erottaa meidät perin juurin urheilusta. Me uskomme, että tanssitekniikka ei ole itseisarvo, vaan se on tapa ilmaista itseä!

Sergei Beljajev

Yhteystiedot:
www.tanssiklubimaster.fi
info@tanssiklubimaster.fi

Puhelin: 040 961 7661 suomeksi

040 961 7662 venäjäksi

P.S. Tämän lehden ollessa jo taitettavana Master-kerhoa edustanut lapsipari Dmitri Borovski ja Alessandra Kuutschin voitti ensimmäisen sijan Ourvision Goes Dancing 2010 -kilpailun finaalissa. Kilpailun järjestäjänä toimi Helsingin kaupunki ja kulttuurikeskus Caisa ja se pidettiin Savoy-teatterissa syyskuun 24. päivänä.

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика