2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (09)


№ 3 (08)


№ 2 (07)


№ 1 (06)

№ 4 ( 09 ) 2013

Mitä ovat hyvinvointipalvelut?

Imatran kaupungin hyvinvointipalveluihin yhdistettiin vuoden 2013 alussa sosiaali- ja terveystoimen ja sivistystoimen palvelut. Hyvinvointipalveluihin kuuluvat nyt siis sosiaali- ja terveyspalvelut, ikäihmisten palvelut, talous- ja velkaneuvonta, päivähoito, kasvatus ja opetus sekä lapsiperheiden ja nuorten palvelut.

Lisäksi hyvinvointipalveluihin kuuluvat vapaa-aikapalvelut eli kirjastot, kulttuuripalvelut ja liikuntapalvelut.

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen tehtävänä on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä järjestämällä palveluita, hoitoa, hoivaa ja toimeentuloturvaa niitä tarvitseville sekä välittämällä tietoa kuntalaisille.

Avopalvelut sisältävät seuraavat palvelukokonaisuudet:

  • hoidon tarpeen arviointi
  • suun terveydenhuolto
  • vastaanottotoiminta
  • päivystys
  • erikoispoliklinikkatoiminta
  • sairaalahoitoa vaativien potilaiden hoito
  • kuntouttavat palvelut.

Avopalvelut tuotetaan Honkaharjun sairaalassa ja Mansikkalan sosiaali- ja terveysasemalla. Honkaharjussa tuotetaan avo- ja kuntouttavat palvelut sekä sairaalahoito.

Suun terveydenhoidon palvelut ja osa vastaanottotoimintaa toteutetaan Mansikkalan terveysasemalla.

Terveyskeskuksen avovastaanottotoiminta keskitetään 1.3.2014 alkaen omana toimintanaan Honkaharjun sairaalan tiloihin.

Terveys- ja vanhuspalvelut ovat osa hyvinvointipalveluja. Palvelut luovat edellytyksiä hyvän terveyden ja toimintakyvyn saavuttamiseen. Palveluissa painottuvat ennaltaehkäisy, avopalveluiden monimuotoisuus, lyhytaikainen kuntouttava sairaanhoito ja monipuoliset kuntoutuspalvelut.

Avopalveluita kotiin viemällä tuetaan asiakkaiden kotona asumista mahdollisimman pitkään.

Terveyspalveluja ovat avoterveyspalvelut, suun terveydenhoito, kuntouttavat palvelut, sairaalahoito ja varahenkilöstö.

Vanhuspalveluja ovat kotihoito, tehostettu palveluasuminen ja pitkäaikainen laitoshoito.

Terveyspalvelujen vastuualue järjestää kansanterveyslain mukaiset terveyden edistämisen, ennaltaehkäisevän terveydenhuollon, ensihoidon ja sairaankuljetuksen sekä sairaanhoidon ja kuntoutuksen palvelut. Erikoissairaanhoidon palveluja järjestetään sekä omana toimintana että ostopalveluina.

Myös psykososiaaliset palvelut ovat Imatralla osa hyvinvointipalveluja.

Palvelukokonaisuuteen kuuluvat

  • mielenterveyspalvelut
  • päihdepalvelut
  • vammaispalvelut
  • kehitysvammaisten erityishuolto
  • aikuissosiaalityö
  • työllistämispalvelut (Typ)
  • maahanmuuttajapalvelut
  • kotouttaminen.

Aikuissosiaalityön asiakkaina ovat ne kuntalaiset, jotka tarvitsevat palveluita työllistymiseen, opiskeluun, elämänhallintaan ja toimeentulotukeen liittyvissä ongelmissa. Toimipiste sijaitsee Mansikkalan sosiaali- ja terveysasemalla.

Kuntouttavien ja kotona asumista tukevien palvelujen avulla edesautetaan ikäihmisten kotona selviytymistä. Palveluohjauskeskus IsoAvun toiminnan tavoitteena on hyvinvointia edistävällä ohjauksella, neuvonnalla ja ajankohtaistiedon välityksellä tukea ikäihmisten turvallista ja terveellistä kotona asumista. KUKAPA-toimintamalli on vuoden 2013 alusta Imatralla käyttöön otettu kuntouttavien ja kotona asumista tukevien palveluiden kehittämishanke.

Talous- ja velkaneuvonnasta saa ohjeita taloudellisista vaikeuksista selviämiseksi.

Imatralla annetaan talous- ja velkaneuvontaa yksityishenkilöille, joilla on talouteen ja velkaantumiseen liittyviä ongelmia. Palvelu on maksutonta ja se on tarkoitettu Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan asukkaille.

Hyvinvointineuvolapalveluilla tarkoitetaan sekä äitiys- ja lastenneuvolatoimintaa että neuvolan perhetyöntekijöiden palveluja. Hyvinvointineuvolan asiakkaina ovat kaikki imatralaiset lasta odottavat ja alle esikouluikäisten lasten perheet.

Neuvoloiden asiakkaat voivat olla yhteydessä omaan terveydenhoitajaansa nettipalvelun välityksellä kaikissa Imatran äitiys- ja lastenneuvoloissa halutessaan kysyä jotakin raskausaikaan tai lapsenhoitoon liittyvää asiaa.

Nettineuvolatoiminta on tietoturvallista ja asiakkaalle maksutonta. Lisätietoja sähköisestä asiointipalvelusta saa omalta terveydenhoitajalta

Imatran kaupunki järjestää päivähoitoa, esiopetusta, perusopetusta, lukiokoulutusta, taiteen perusopetusta sekä vapaan sivistystyön palveluja.

Päivähoitopaikka. Imatralla asuva tai kaupunkiin muuttava perhe voi nyt hakea lapselle kunnallista päivähoitopaikkaa sähköisesti. Päivähoitopaikkaa haetaan täyttämällä päivähoitohakemus, minkä voi nyt tehdä kaupungin www-sivujen kautta.

Uudet asiakkaat pääsevät linkin kautta sähköiseen hakemukseen ja maksulaskuriin. Palvelu ei edellytä tunnistautumista pankkitunnuksin.

Nykyiset asiakkaat, joilla on voimassa oleva päivähoidon asiakkuus, pääsevät tarkastelemaan omia tietojaan sähköisesti, jolloin perhetiedot tulevat valmiina päivähoidon asiakastietojärjestelmästä. Perheet voivat järjestelmän kautta hakea päivähoitopaikkaa, sen siirtoa tai ilmoittautua esiopetukseen ja iltapäivätoimintaan. Lisäksi perheet voivat muuttaa järjestelmässä yhteystietojaan, hyväksyä korkeimman päivähoitomaksun ja irtisanoa päivähoitopaikan. Nykyisten asiakkaiden palvelu vaatii tunnistautumista pankkitunnuksin.

Päivähoitohakemuksen voi myös tulostaa Imatran kaupungin www-sivuilta.

Esiopetusta annetaan Imatralla kaikissa päiväkodeissa joko kokopäivä- tai osapäiväryhmissä. Joillakin alueilla esiopetusryhmät toimivat koulun yhteydessä.

Esiopetusikäisten lasten vanhemmille lähetetään joka vuosi ilmoittautumislomake palautusohjeineen.

Perusopetus ja varhaiskasvatus on järjestetty Imatralla alueellisesti. Oppilaan ensisijainen opiskelupaikka on oman alueen koulu. Koulupaikkaa voi anoa toiselta alueelta, mutta päätöksen asiasta tekevät koulujen rehtorit.

Linnalan ja Mansikkalan kouluissa on mahdollisuus opiskella myös kansainvälisillä luokilla englanninkielisessä opetuksessa. Linnalan koulussa voi lisäksi hakeutua musiikkipainotteiseen opetukseen.

Kosken koulun kanssa samassa rakennuksessa toimii säätiön omistama venäjän kielen ja venäläisen kulttuurin opettamiseen keskittyvä Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu (luokat 1 – 9).

Imatran kaupunki järjestää lukiokoulutusta Imatran yhteislukiossa, jossa annetaan myös aikuisten lukio-opetusta.

Taiteen perusopetus on tavoitteellista eri taiteenalojen opetusta, jota annetaan lähinnä lapsille ja nuorille innostuksen ja erityistaitojen lisäämiseksi.

Imatran työväenopisto järjestää taiteen perusopetuksen lainsäädännön mukaista opetusta kuvataiteessa, tanssissa ja käsitöissä.

Imatran musiikkiopisto järjestää musiikin perusopetusta sekä eri solistisoittimien opetusta musiikkialasta ammattia itselleen haluaville lapsille ja nuorille. Oppilaitos toimii tiiviissä yhteistyössä Imatralla toimivien musiikkiluokkien kanssa.

Lasten ja nuorten kasvun tukemiseen kuuluvat lapsiperheille tarjottavat palvelut kuten kotipalvelu lapsiperheille, kodinhoitotyö, perheneuvola, lapsiperheiden sosiaalipalvelut ja lastensuojelu.

Oppilashuolto on kouluyhteisössä tapahtuvaa oppilaan oppimista ja hyvinvointia tukevaa työtä, johon osallistuvat koulukuraattorit, -psykologit, terveydenhoitajat ja opettajat. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tarjoaa terveyspalveluja oppilaitosten oppilaille.

Nuorten psykiatrinen työryhmä työskentelee 13–18 -vuotiaiden nuorten mielenterveyteen, aikuistumiseen, kasvuun ja kehitykseen liittyvissä kysymyksissä. Nuorten aseman palvelut kohdistuvat nuorille, joilla on huolta omasta tai läheisten päihteidenkäytöstä tai muista riippuvuuksista.

Nuorisopalvelut tarjoavat ryhmä- ja yksilöllistä nuorisotyötä iltapäivisin ja iltaisin. Kouluaikana nuoriso-ohjaaja on tavattavissa tiettyinä päivinä jokaisella yläkoululla.

Kulttuuripalvelut ovat Imatralla keskittyneet Kulttuuritalo Virtaan, joka sijaitsee Virastokadulla, aivan kaupungintalon vieressä.

Kulttuuritalosta löytyvät monikäyttöiset juhlasalit, taidegallerioiksi muuntautuvat aulatilat, Imatran taidemuseo, pääkirjasto, musiikkiopisto ja kulttuuritoimisto. Pääkirjastossa toimii myös Lippupalvelun myyntipiste.

Pääkirjasto sijaitsee Kulttuuritalo Virran toisessa kerroksessa. Lähikirjastot, Patsaan kirjasto ja Vuoksenniskan kirjasto, tarjoavat kirjastopalveluja kauempana.

Kirjaston peruspalvelut ovat maksuttomia ja kirjaston yleisötilaisuuksiin on aina vapaa pääsy.

Teatteri Imatra tuottaa useita näytelmiä Teatteri Imatraan ja kesäteatterinäytelmän Kruununpuiston kesäteatteriin. Oman tuotannon lisäksi Teatteri Imatran ohjelmistoa rikastuttavat monet nimekkäät vierailuesitykset.

Liikuntapalvelutuotanto edistää imatralaisten hyvinvointia tuottamalla erilaisia liikuntapalveluja. Terveyttä edistävää liikuntaa, erityisryhmien liikuntaa sekä kuntalaisille kohdistuvaa ohjattua toimintaa järjestetään omana toimintanaan uimahallissa, ulkoliikuntapaikoilla ja jäähallissa.

Uudessa, 4.10.2013 avatussa, terveys- ja ulkoliikuntapuistossa on erilaisia, aikuisille sopivia kuntoliikuntalaitteita, joiden käyttöön opastetaan paikalla olevan ohjetaulun avulla.

Kauniisti maisemoitu ulkoliikuntapuisto sijaitsee aivan Imatran urheilutalo-uimahallin kupeessa.

Lisätietoja: www.imatra.fi

Tekstin ja kuvat on lähettänyt Katri Niinimäki, viestintävastaava

Hyvinvointipalvelut Imatran kaupunki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика