2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (09)


№ 3 (08)


№ 2 (07)


№ 1 (06)

№ 4 ( 09 ) 2013

Jätehuolto Imatran seudulla

Imatran seudulla (Imatra, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti) tulee jokaisen kiinteistön kuulua järjestettyyn jätehuoltoon niin vakituisten kuin vapaa-ajan asuntojenkin. Taajama-alueilla on pääasiassa jätteiden kiinteistökohtainen keräilyjärjestelmä.

Taajama-alueen ulkopuolella on sekä kiinteistökohtaista keräilyä että aluekeräyspisteitä (voi viedä kuivajätteet). Jos on kiinteistökohtainen jätteenkeräys, tulee olla jäteastiat kuiva- sekä biojätteelle. Vaihtoehtoisesti biojätteet voi myös kompostoida omalla kiinteistöllä lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa. Jos kuulut aluekeräyspisteeseen kuivajätteen osalta, on biojätteet kompostoitava kiinteistöllä.

Imatran kaupungin alueella on useita hyötyjäte eli ekopisteitä (esim. kauppojen lähellä), joihin voi viedä metallia, lasia, pahvia, paperia ja vaatteita. Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden kuntien alueella on miehitetyillä jäteasemilla sekä aluekeräyspisteiden yhteydessä hyötyjätteiden keräystä metallille, lasille, pahville ja paperille.

Kaikissa kunnissa esim. rakennusjätteen, energiajätteen ja käytöstä poistettujen huonekalujen vastaanotto on maksullista. Edellä mainittuja jätteitä ottavat vastaan miehitetyt jäteasemat kunnissa ja Imatralla Ukonhauta Oy ja Kuusakoski Oy.

Puutarhajätteitä eli risuja, oksia ja haravointijätettä ottavat vastaan Imatralla Ukonhauta Oy Kurkisuontie (maksullinen) ja Kuusakoski Oy Pilakuusenkatu 5, vain oksia ja risuja (maksuton). Parikkalassa Puhdistamon tie 130 Särkisalmi, Rautjärvellä Änkilän jäteasemalla Karjalantie 2763 ja Ruokolahdella Kokkomäessä Käringintie 101 (maksuttomia). Imatran vastaanottopisteet ovat auki arkisin, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden pisteiden aukioloajat löytyvät nettisivuilta www.ekjh.fi

Vaarallisille jätteille (esim. liuottimet, maalit, liimat, lakat, öljyt, torjunta-aineet, akut) on jokaisessa kunnassa keräyspiste. Imatralla vaarallisia jätettä ottaa vastaan Ukonhauta Oy, Kurkisuontie (entinen kaatopaikka), Ruokolahdella autokorjaamo J. Sten, Majavatie 4, Rautjärvellä Änkilän jäteasema, Karjalantie 2763 sekä Asemanseudun Rautjärventie 88 ja Parikkalassa Särkisalmen jäteasema, Puhdistamontie. Vanhentuneet lääkkeet voi palauttaa apteekkeihin. Pattereita ottavat vastaan kaikki niitä myyvät liikkeet. Sähkö- ja elektroniikkaromua (SER) ottaa Imatralla vastaan Kuusakoski Oy Pilarkuusenkatu 5, Ruokolahdella Myllyntaustan jäteasema Myllärintie 4-6, Rautjärvellä Änkilän jäteasema Karjalantie 2763 ja Parikkalassa Lap-tuote Kiipolantie 2. Vaarallisten jätteiden ja SER-romun vastaanotto on kuntalaisille maksutonta. Sähkö- ja elektroniikkaromua ottavat vastaan myös niitä myyvät liikkeet (pienet laitteet ja lamput) ja kun ostaa uuden vastaavan niin myös isommat laitteet. Loisteputkia ja energian säästölamppuja ottavat vastaan niitä myyvät liikkeet tietyin rajoituksin (pienet liikkeet alle 25 cm kokoisia). Loisteputkia otetaan vastaan vaarallisen jätteen vastaanottopaikoissa. Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy ottaa vastaan kaikkia yksityistalouksien jätteitä Hulkonmäentiellä, Konnunsuolla.

Imatran seudun jätehuollosta saa tarkempia tietoja Etelä-Karjalan jätehuolto Oy:ltä, osoite Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo, puh. 010 841 1818 tai nettisivuilta www.ekjh.fi.

Jätehuoltoviranomaisena toimii Etelä-Karjalan jätehuoltoviranomainen (poikkeukset ja vapautukset jätehuollosta), vapautuksia kiinteistökohtaisesta jätehuollosta ei pääsääntöisesti myönnetä ja poikkeuksienkin hakeminen tapahtuu jätehuoltoviranomaiselta. Tarkempia tietoja ja lomakkeita Imatran kaupungin asiakaspalvelusta, Virastokatu 2, 55100 Imatran puh. 020 617 4302.

Ympäristönsuojelu Imatran seudulla

Imatran seudun ympäristöviranomainen valvoo alueellaan ympäristön tilaa, vesistöjä ja pohjavesiä sekä vesistörakentamista, jätehuoltoa, jätevesiä, luontoasioita, pilaantuneita maita, toimintoja jotka ei vaadi ympäristölupaa jne.

Ympäristöviranomainen myöntää alueellaan ympäristölupia ja valvoo luvanvaraista toimintaa esim. karjasuojia, jätteenkäsittelijöitä, erilaisia laitoksia jne. Jos olet perustamassa laitosta tai vastaavaa, jonka toiminnalla voi olla vaikutuksia ympäristöön (ilmaan, maaperään tai veteen) ota yhteytä ympäristötoimeen.

Haja-asutusalueen jätevedet

Rakennettaessa uutta jätevesijärjestelmää tai korjatessa/uusittaessa vanhaa jätevesijärjestelmää tulee ottaa yhteyttä sen kunnan rakennustarkastajaan, minne jätevesijärjestelmä tulee. Jätevesijärjestelmän rakentaminen tai uusiminen vaatii luvan rakennusvalvonnalta. Neuvoa ja opastusta jätevesiasioissa saa Imatran seudun ympäristötoimesta.

Ympäristönsuojelun yhteystiedot: Imatran seudun ympäristötoimi, os. Virastokatu 2, 55100 Imatra, puh. 020 617 4323, e-mail: ymparistotoimi@imatra.fi tai www.imatranseudunymparistotoimi.fi.

Ilmanlaadun tarkkailu Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa seurataan ilmanlaatua Imatran, Lappeenrannan ja Svetogorskin kaupunkien alueille sijoitetuilla mittauspisteillä. Mittauksia alueella on tehty jo 1980-luvun puolesta välistä alkaen. Ilmanlaadun tarkkailu on Suomessa lakiperusteista. Kuntien tulee olla selvillä alueensa ilmanlaadusta. Myös ilmapäästöjä aiheuttavien teollisuusyritysten tulee olla selvillä oman toimintansa ympäristövaikutuksista.

Etelä-Karjalan alueen teollisuusrakenteesta johtuen ilmanlaadun tarkkailussa on keskitytty seuraamaan haisevien rikkiyhdisteiden (TRS), rikkidioksidin (SO2), typenoksidien (NO ja NO2), laskeuman ja hiukkasten (PM10 ja PM2,5) pitoisuuksia. Vielä 1990-luvun alussa aluetta kuormittivat suuressa määrin selluteollisuuden hajurikkiyhdistepäästöt sekä Imatralla paikallisen terästehtaan ja Lappeenrannassa mineraalien louhinnan tuottamat hiukkaspäästöt. 1990-luvun puolenvälin jälkeen suurten teollisuuslaitosten investoinnit ovat merkittävästi parantaneet alueen ilmanlaatua, joka näkyy ohjearvoylitysten vähenemisenä sekä yleisenä viihtyvyyden paranemisena. Nykyisin katujen hiekoitushiekka heikentää ilmanlaatua erityisesti keväisin keskusta-alueilla.

Mittauspaikkakunnat muodostavat yhtenäisen yhdyskuntailmanlaaduntarkkailun mittausverkon, joka koostuu 16 mittauspisteestä. Näistä kahdellatoista suoritetaan jatkuvatoimista mittausta, mikä mahdollistaa lähes reaaliaikaisen tiedon ilmanlaatutilanteesta koko mittausverkon alueella. Mittausverkkoon kuuluvien laitteistojen hoidosta ja tulosten raportoinnista vastaa keskitetysti Imatran seudun ympäristötoimen henkilökunta.

Ilmanlaadun suhteen yhteisenä tekijänä kaikissa mittauskunnissa on selluteollisuuden haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) päästöt. Imatralla sijaitsee sellu- ja paperiteollisuuden lisäksi romurautaa hyödyntävä terästehdas ja Lappeenrannassa mineraalien louhinta- ja jatkojalostustoimintaa. Koko mittausverkon alueella energiantuotannosta aiheutuva rikkipäästö on vähäinen maakaasun käytöstä johtuen. Etelä-Karjalan alueelle on ominaista myös kaukokulkeuma, joka näkyy mm. rikkidioksidin ja hiukkasten pitoisuustasojen kohoamisena etelätuulten aikana. Liikenteen vaikutus ilmanlaatuun on merkittävintä Lappeenrannassa, jossa on muita mittauskuntia tiiviimpi keskustarakenne.

Ilmanlaatumittausten mukaan Imatran, Lappeenrannan ja Svetogorskin ulkoilmanlaatu on viime vuosien aikana ollut suurimman osan aikaa hyvää. Ajoittain ilmanlaatua kuitenkin heikentävät liikenneperäiset päästöt, kevätpöly, kaukokulkeuma sekä normaalista toiminnasta poikkeavat tilanteet teollisuuslaitoksissa.

Ilmanlaadunmittaustuloksista raportoidaan alueen teollisuuslaitoksille ja ympäristöviranomaisille kuukausittain ja vuosittain sekä Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämään ilmanlaaturekisteriin ja mm. EU-komissiolle. Reaaliaikaisia mittaustuloksia niin Etelä-Karjalan kuin muidenkin Suomen paikkakuntien alueelta voi seurata nettisivulta www.ilmanlaatu.fi.

Ympäristöterveydenhuolto Imatran seudulla

Imatran seudun ympäristötoimi vastaa ympäristöterveydenhuollon valvonnasta Imatralla, Parikkalassa, Rautjärvellä ja Ruokolahdella.

Ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvat mm. elintarvike-, kuluttajaturvallisuus-, tupakkalain-, talous- ja uimaveden valvonta sekä asumisterveys- ja huoneistovalvonta. Mikäli olet perustamassa yritystä, jossa esimerkiksi käsitellään elintarvikkeita, tarjotaan kuluttajapalveluita tai harjoitetaan majoitustoimintaa, niin ennen toiminnan aloittamista tulee olla yhteydessä ympäristöterveydenhuoltoon. Meiltä saa neuvoja myös muissa elintarvikkeisiin, vedenlaatuun sekä muihin elinympäristön terveydellisiin seikkoihin liittyvissä asioissa.

Myös eläinlääkintähuolto, eläintautivalvonta ja eläinsuojelu ovat osa ympäristöterveydenhuoltoa. Alueella on kolme eläinlääkintähuollon toimipistettä ja lisäksi valvontaeläinlääkäri joka vastaa eläinten hyvinvoinnin valvonnasta.

Ympäristöterveydenhuollon yhteystiedot: Imatran seudun ympäristötoimi, os. Virastokatu 2, 55100 Imatra, puh. 020 617 4323, e-mail: ymparistotoimi@imatra.fi tai www.imatranseudunymparistotoimi.fi.

Tekstin ja kuvat on lähettänyt Leena Peura-Kuusela, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Imatran kaupunki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика