2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (09)


№ 3 (08)


№ 2 (07)


№ 1 (06)

№ 4 ( 09 ) 2013

Lastentaidekoulu Apollonian kannatusyhdistys ry

On aina mukava tutustua johonkin uuteen ja mielenkiintoiseen! Vähän aikaa sitten sain selville, että 5.11.2013 Venäläis-suomalaisen tarinan päivä -hanke on saanut rahoituksen ja aloittaa toimintansa Imatralla ja Lappeenrannassa. Maahanmuuttajista koostuva aloiteryhmä, jonka johdossa toimii Elena Staševskaja, suunnitteli ja vei ideaansa eteenpäin jo muutaman vuoden ajan saadakseen Lastentaidekoulu Apollonian perustetuksi. Tämä hanke on ensimmäinen askel heidän suurissa suunnitelmissaan. Sen päätarkoitus on tutustuttaa maahanmuuttajalapsia venäläisiin satuihin piirustusten, käsitöiden, perinneteatterin ja koko perheen juhlien avulla. Nämä kaikki toiminnot auttavat lapsia säilyttämään venäjän kielen taitonsa ja tutustuttamaan heitä venäläisiin kansanperinteisiin. Ei myöskään unohdettu suomalaisia satuja ja kansanperinnettä.

Svetlana Lunina on jo alkanut pitämään Imatralla tunteja lapsille: piirustus ja muovailu kansansatujen Jättiläismäinen nauris (Repka) ja Kana ja kultamuna (Kurotška Rjaba) pohjalta. Lappeenrannassa Ludmila Karpovan johdolla on alettu harjoitella pienille lapsille suunnattuja nukketeatteriesityksiä Satumökki (Teremok) ja Sisarkulta Aljonuška (Sestritsa Aljonuška). Suunnitteilla on keskustelusarja nuorille ja aikuisille suomalaisesta ja slaavilaisesta mytologiasta venäjän kielellä. Hankkeen suunnitelmissa on myös lastenleikkejä päiväkoteihin, kouluihin, venäläisiin klubeihin ja satuelokuvien esittämistä: Kaunotar ja hirviö (Alenki tsvetotšek), Tuli, vesi ja kupariputket (Ogon, voda i mednie trubi), Satu tsaari Saltanista (Skazka o tsare Saltane), Sammakkoprinsessa (Tsarevna-Ljaguška) ja muita. Tapahtumien kohderyhmänä ovat 6–14-vuotiaat maahanmuuttajalapset. Tässä iässä on nimenomaan tärkeää tutustuttaa lapsia kansallisiin juuriinsa sekä antaa heille kuva venäläisestä kansanperinteestä ei vain kirjojen välityksellä vaan myös ottamalla nuoret mukaan teatteriesityksen tai käsitöiden tekemiseen, jolloin myös tunnepuoli herää.

Venäläis-suomalaisen tarinan päivä -hankkeen toiminnot ovat erittäin tärkeitä venäläisten maahanmuuttajalasten venäjän kielen ja kansallisten juurien tukemisessa.

Toivotamme hankkeeseen osallistujille ja idean eteenpäin viejälle Elena Staševskajalle menestystä!

Kiinnostuneille lisätietoja sähköpostitse: kouluapollonia2012@hotmail.com

Teksti: Svetlana Ranta

Kuvat: Natalia Lampu

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика