2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 6 ( 06 ) 2007

MonikulttuuriSet NaiSet – eväitä elämään

Kolmivuotinen projekti MonikulttuuriSet NaiSet alkoi Vaasassa keväällä 2007. Projektin järjestää Vaasan Setlementtiyhdistys ja sen rahoittaja on RAY.

Syyskuun kuudentena päivänä minä tulin tänne Hartmaninkujalle keskustelemaan projektiin osallistuvien naisten kanssa. Osuin paikalle juuri oikeaan aikaan: eri-ikäiset, eri maista kotoisin olevat naiset tanssivat yhdessä ohjaaja Hanna Kaikulan kanssa erilaisia tansseja, mm. kurditansseja. Mukana oli myös pieniä lapsia – ihan sylivauvoista alkaen. Odottelin, kunnes naiset lopettivat tanssimisen ja rupesin haastattelemaan heitä. Aloitin projektityöntekijä Hanna Kaikulasta.

- Hanna, voisitko kertoa ensin teidän toiminnastanne. Mitä kaikkea teillä on?

- Meillä on toimintaa maanantaista torstaihin. Olemme auki yhdeksästä neljääntoista ja naiset voivat tulla tänne vapaasti, toimintamme on avointa kaikille. Ohjattua ryhmätoimintaa meillä on suunnilleen kello kymmenestä kahteentoista täällä Hartmaninkujalla. Tämä tila on avoin ihan kaikille naisille, tänne ei tarvita mitään lähetteitä, voi vaan tulla. Kaikki ovat tervetulleita!

- Ohjelmasta tarkemmin: maanantaina meillä on muskari, me laulamme ja leikimme. Tiistaina meillä on suomenkielen opetusta, opettajana toimii Leena Ekoluoma Vaasa-opistolta. Keskiviikkona meillä alkaa uutena käsityöpaja, jonka opettajana on Jeanette Rönnqvist-Aro Käsityön talo Loftetista. Ja torstaisin, niin kuin tänään, meillä on jumppa. Tänään meillä on ollut tanssia eli jumppa voi olla mitä tahansa liikkumista. Täällä on lämmin ja hyvä ilmapiiri. Vaikka meillä on neljänä päivänä erilaista ohjattua toimintaa, me opiskelemme suomea joka päivä erilaisten tehtävien kautta. Me opiskelemme suomen kieltä maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.

- Kertoisitko hieman teidän työntekijöistänne?

- Meitä on töissä täällä projektipäällikkönä Pia Montin, minä, Hanna Kaikula, olen projektityöntekijä ja sitten meillä on avustavina ohjaajina kolme maahanmuuttajanaista: Farida, Marjyam ja Nähjeh. Toimintamme tarjoaa myös maahanmuuttajille työllistymismahdollisuuksia ja työkokemusta. Samalla myös heidän suomen kielensä paranee. Me haluamme olla vahvistamassa osallistujien suomen kielen taitoa ja vahvistaa naisia kokonaisvaltaisesti siten, että heillä on eväitä lähteä opiskelemaan, työhön tai aivan mihin he itse haluavat lähteä jatkamaan.

- Kuinka paljon kävijöitä teillä on päivittäin?

- Meillä on ollut päivittäin kolmesta kuuteen naista ja heidän lapsensa. Lisäksi meillä on ryhmät vielä keskiviikkoisin Setlementti Vestiksessä Gerbyssa ja torstaisin Kyläkeskus Kultanummessa Ristinummella, jossa yksi ohjaajistamme ja avustava ohjaaja ovat juuri tänään. Meillä käy Iranista, Afganistanista, Meksikosta, Ekvadorista, Thaimaasta ja Sudanista kotoisin olevia naisia. Suurin meillä käyvä ryhmä on iranilaisten naisten ryhmä.

- Mitä on teidän itsenne mielestä tärkeintä tässä työssä?

- Kyllä tärkeintä on antaa naisille sisältöä päivään, ja samalla voimme opiskella suomea yhdessä. Työ antaa todella paljon, kaikki päivät ovat hyvin täyteläisiä. Tänään tanssimme melkein kaksi tuntia. Tämä on todella antoisaa työtä. Minä itse pidän kovasti naisten kanssa olemisesta ja siitä, että teemme yhdessä kaikkea.

Pyysin naisia kertomaan hieman itsestään: keitä he ovat, mistä ovat kotoisin ja muutakin, mitä he haluavat kertoa.

- Minä olen Manizha. Minä olen afganistanilainen. Minä asun viisi vuotta Suomessa, Vaasassa. Ja minulla on viisi lasta. Minä puhun persia. Suomi on todella hyvä maa. Suomessa kaikki on hyvä: koulu, lääkäri, kaikki on hyvää.

- Minä olen Ziba, afganistanilainen. Olen ollut Suomessa viisi vuotta. Minulla on mies ja neljä poikaa. Ei ole tyttöä. Minä olen uusi täällä, tänään tulin. On hyvä, ja kaikki on paras.

- (Angelica kertoi tarinansa osin englanniksi, käännös Svetlana Sivil.) Minun nimi on Angelica, minun pojan nimi on Emil. Minä olen meksikolainen. Minun mies on suomalainen. Minun asunto on Palosaaressa. Mina olen asunut täällä vuoden. Minä haluaisin puhua hyvin suomea. Minä pidän tästä maasta, että se on turvallinen, pidän kauniista maisemista, metsästä. Mutta minä en pidä kylmyydestä. Lumi on niin kaunis, kun se putoa, koska minun maassani ei ole niin kylmä eikä niin paljon lunta. Kaikki on mukava.  Ihmiset ovat vähän kylmiä, kuin sää, on vaikea olla ystäviä. Mutta minä osallistuin Latinan ryhmiin, näihin yhteisöihin. Se oli todella hyvää minulle, ja voin puhua espanjaa.

- Minä olen Golsabah, iranilainen. Minä olen viisi vuotta ja yksi kuukausi Suomessa. Minulla on neljä lasta. Kolme lasta Australia, yksi tyttö Suomi. Minä olen viisikymmentä ja kahdeksan vuotta tänään. Tänään on syntymäpäivä. Suomessa on kaikki hyvää, hyviä ihmisiä, paljon hyvää.

- Minä olen Shahin. Iranilainen. Minulla on kaksi lasta, tyttöjä. Minä olen neljäkymmentä. Suomessa kolme vuotta.

- Minä olen Farida. Olen iranilainen. Asun Suomessa kuusi vuotta. Minulla on kyllä iso perhe, kuusi lasta. Asun mieheni kanssa. Olen täällä työssä. Minusta kaikki tässä työssä on parasta. Tanssimista ja suomen kieltä, ja naisten kanssa me puhumme, leikimme lasten kanssa. Kun tulin Suomeen, ensin oli tosi vaikeata. Mutta nyt on helpompi kaikki. Ensin kun tulimme Suomeen, emme ymmärtä yhtään mitään. Irakissa (me tulimme Irakista) on tosi lämmin, mutta Suomessa on tosi kylmä. Ja pimeä. Mutta nyt kaikki on helppo.

- Olen Nahja Palani. Mä olen töissä täällä ja mä asun Vaasassa keskustassa. Olen asunut Suomessa viisi vuotta. Kaikki on mukava. Viime vuonna olin töissä Kirkkopuistikossa Palvelutalossa. Tosi mukava vanhusten kanssa. Parasta on aina vanhuksien kanssa ja lasten kanssa täällä on tosi mukava. Me tanssimme ja hoitamme lapsia. Ja tiistaina aina suomenkieli. On hyvä opettaja, ja me ohjaamme.

Minä kiitin kaikkia naisia ja toivotin heille onnea. Naisille, varsinkin maahanmuuttajanaisille, on todella tärkeää, että on paikka, johon voi tulla, olla muiden naisten kanssa, opiskella suomea, kertoa omista asioista ja pitää hauskaa. Se antaa lisävoimia elämään…
Svetlana Sivil

MonikulttuuriSet NaiSet
Hartmaninkuja 4, 65100 Vaasa

Pia-Christine Montin, puh. 040 743 7603
pia.montin@vaasansetlementti.net

Hanna Kaikula, puh. 040 746 7763
hanna.kaikula@vaasansetlementti.net

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика