2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 4 ( 04 ) 2007

Kesäkoulu

Tänä kesänä oli jo toinen kerta, kun Vöyrinkaupungin koulun tiloissa järjestettiin Kesäkoulu maahanmuuttajatytöille. Koulua pidettiin 2.-13. heinäkuuta ja siihen osallistui noin 20 eri-ikäistä ja eritasoista maahanmuuttajatyttöä. Ohjaajina toimivat Svetlana Sivil, Mirja Asikainen, Hanna Gomez(Mannerheimin lastensuojeluliitto, Casa Verde-projekti),Hannele Pelli (Vaasan kaupungin nuoriso-osasto) jaRitva Itkonen(maahanmuuttajakoordinaattori).

Kesäkoulun ohjaaja Svetlana Sivil kertoo:
Yhdistyksemme jäsenet saivat idean Kesäkoulustaviime vuonna, kun jotkut maahanmuuttajaoppilaistamme  kertoivat, että he haluaisivat opiskella myös kesällä. Monet näistä nuorista ovat tulleet Suomeen sen ikäisinä, että he ehtivät käydä peruskoulua vain muutaman vuoden. Tässä ajassa heidän on vaikeaa oppia uusi kieli, hankkia tarvittavia elämänhallinnallisia taitoja ja tutustua suomalaiseen kulttuuriin. Tämän vuoksi yhdistyksemme Maahanmuuttajaperheiden kotouttamisen ja kotoutumispolun tuki ry:n jäsenet päättivät järjestää tytöille Kesäkoulun, jossa olisi sekä suomen kielen ja elämänhallintataitojen  opetusta, että virikkeitä ja sosiaalista kanssakäymistä.

Ensimmäinen Kesäkoulu-projekti järjestettiin kesällä 2006. Sen rahoitti Aktia Säästöpankkisäätiö. Tänäkin vuonna rahoittajana on toiminut Vaasan Aktiasäätiö. Olemme myös solmineet kumppanuussopimuksen Vaasan kaupungin, Sosiaalikehitys Oy:nja Onnistuvat opit -hankkeen kanssa ja osa rahoituksesta tulee tätä kautta. Olemme erittäin kiitollisia tämän projektin rahoittajille. Vaikka yhdistyksen jäsenet tekevätkin paljon vapaaehtoistyötä, toimintaa olisi mahdotonta jatkaa ilman riittävää rahoitusta.

Viime kesänä suurin osa oppilaista tuli Vöyrinkaupungin koulun maahanmuuttajien opetusryhmistä. Aluksi olimme hieman epävarmoja siitä, tulevatko tytöt todella kouluun kesällä. Heitä tuli kuitenkin 15  ja he kaikki olivat koko kahden viikon pituisen koulujakson ajan innostuneita ja aktiivisia. Täytyy sanoa, että projekti onnistui erinomaisesti.

Tänä vuonna tytöt alkoivat jo talvella kysellä, että pidetäänkö Kesäkoulua. Tyttöjä ilmoittautui jopa liikaakin, emmekä voineet ottaa kouluun kaikkia halukkaita. Tänä kesänä koulussa oli 20 maahanmuuttajatyttöä useasta eri koulusta. Tytöt ovat 13-18-vuotiaita ja hyvin eritasoisia. Osa oppilaista on asunut Suomessa jo vuosia, jotkut ovat tulleet maahamme vasta äskettäin. Opetus pystyttiin kuitenkin eriyttämään ja yhteisissä peleissä ja leikeissä pystyi pärjäämään ilman suomen kielen taitoakin. Tytöt tukivat ja auttoivat toinen toisiaan ja saivat Kesäkoulun aikana paljon uusia ystäviä.
Kesäkoulun tavoitteena on kielen opetuksen lisäksi antaa tytöille elämänhallintavalmiuksia. Tänä vuonna järjestimme oppilaille tutustumiskäynnit KELAan, apteekkiin, postiin, pankkiin, rautatieasemalle sekä Jupiter-säätiöön.  Koulussamme kävivät vierailemassa Vaasan kaupungin maahanmuuttajien palveluohjaaja Johanna Erholtzja Nuorten neuvonta- ja tiedotuspiste Reimarin maahanmuuttajatyöstä vastaava Riikka Koivula sekä Nadja JandrKansainvälisestä kulttuuriseura MIRA:sta.

Kesäkoulussa keskusteltiin erilaisista teemoista: identiteetistä, rakkaudesta, harrastuksista sekä omasta ja suomalaisesta kulttuurista ja kulttuurieroista. Tärkeää oli myös yhdessäolo ja sosiaalisen verkoston laajeneminen.

Tänäkin vuonna projektimme onnistui hienosti. Tärkeintä tietysti oli se, että oppilaat olivat innostuneita. Monet heistä kysyivätkin: ”Miksi Kesäkoulu on vain kaksi viikkoa? Onko se ensi kesänäkin? Saanko minä tulla?”

Tavoitteenamme on kehittää maahanmuuttajille avoin oppimisympäristö, jossa koulua voisi halutessaan käydä ympäri vuoden. Tämä antaisi maahanmuuttajanuorille paremmat mahdollisuudet jatko-opintoihin ja ehkäisisi tehokkaasti syrjäytymistä. Toivomme, että saamme tälle hankkeelle tukea sekä valtiolta että Vaasan kaupungilta. Vielä kerran kiitokset nykyisille rahoittajillemme Vaasan Aktiasäätiölleja Onnistuvat opit -hankkeelle!

Kesäkoulun ohjaaja Svetlana Sivil

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика