2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 4 ( 04 ) 2007

Jupiter-säätiö auttaa työllistymään

Jupiter-säätiö perustettiin vuonna 2001. Jupiter-säätiön tarkoitus on työllistää nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja muita vaikeasti työllistyviä, järjestää työtoimintaa vajaatyökykyisten henkilöiden kuntouttamiseksi sekä järjestää ja kehittää muuta tähän liittyvää toimintaa. Toisin sanoen Jupiter-säätiössä autetaan niitä, joiden on vaikea saada työtä: nuoria, joilla ei ole työkokemusta, ihmisiä, jotka jostain syystä ovat olleet pitkän aikaa ilman työtä ja myös maahanmuuttajia. Maahanmuuttajien on joskus vaikea päästä työelämään nimenomaan kielen, koulutuksen  ja työkokemuksen puutteen vuoksi. Jupiterissa asiakkaille tarjotaan mahdollisuus saada työkokemusta, kehittää ammatillisia taitojaan tai kokeilla uutta ammattia; asiakkaita autetaan  myös ratkaisemaan henkilökohtaisia ongelmiaan. Maahanmuuttajat tarvitsevat joskus konkreettista ohjausta ja neuvontaa: miten kirjoitetaan työhakemus ja CV, miten mennään työhaastatteluun, miten noudatetaan työelämän sääntöjä.  Jupiterin ohjaajat voivat auttaa näissäkin asioissa.

Mosaiikki-Vaasa -lehti haastatteli yksilövalmentaja ja työnetsijä Elias Mänttäriä.

- Elias Mänttäri, voisitko kertoa ensin hieman työstäsi. Mikä on työnkuvasi? Ketkä ovat asiakkaitasi?
- Voisin ehkä sanoa, että minun työni motto on oikea työ oikealle ihmiselle. Tällä hetkellä meillä on menossa 4T-projekti (Tietoa, Taitoa, Tahtoa Työelämään), jossa on noin 100 asiakasta, syksyllä alkaa Hyppy työelämään -projekti.
Työnkuvaani kuuluu asiakkaan elämäntilanteen kartoitus, sijoittaminen sopivalle osastolle Jupiteriin työelämävalmennukseen ja mahdollisesti työskentelyyn palkkatuella Jupiterissa valmennusjakson jälkeenkin, koulutus- tai työpaikan etsiminen asiakkaalle sekä tukeminen jatkossa. Se tarkoittaa sitä, että ensin me keskustelemme ja yritämme selvittää, mikä on asiakkaan ongelma, miksi hänen on vaikea työllistyä. Asiakkaani ovat usein pitkäaikaistyöttömiä eli he ovat olleet työttöminä vähintään kaksi vuotta. Minun tehtäväni on saada selville, minkä vuoksi: syynä voivat olla päihde- tai mielenterveysongelmat, ”väärä koulutus” tai motivaation puute. Me pyrimme löytämään ratkaisun yhdessä asiakkaan kanssa. Sitten katsomme, mikä ihmistä kiinnostaa, mitä hän haluaa tehdä ja sijoitamme hänet Jupiteriin sopivalle osastolle. Hän voi olla meillä työelämävalmennuksessa, tai mikäli mahdollista, työssä. Samaan aikaan etsitään yhdessä jatkomahdollisuuksia: sopivaa koulutus- tai työpaikkaa.  Sopivan vaihtoehdon löytymisen jälkeenkin  me seuraamme ja tuemme asiakasta. Periaatteemme on, että asiakkaan on itse työstettävä asiat, joissa hänellä on ongelmia. Jupiter antaa siihen apua ja tukea.


Elias Mänttäri, yksilövalmentaja/työnetsijä

Onko sinulla maahanmuuttaja-asiakkaita? Kuinka usein työskentelet heidän parissaan?
-  Työskentelen maahanmuuttajien kanssa päivittäin ja heitä on noin 20-30 % asiakkaista. Meillä on maahanmuuttajia mm. Venäjältä, Iranista, Irakista, Sudanista ja Gambiasta ja heidän joukossaan on sekä miehiä että naisia.

Eroavatko maahanmuuttajat  sinun mielestäsi suomalaisista työttömistä?
-  Kyllä eroavat. Voisin sanoa, että maahanmuuttajilla on yleensä todella korkea motivaatio. He tosissaan haluavat päästä työelämään ja ovat ahkeria ja innokkaita.

Mikä mielestäsi estää maahanmuuttajaa pääsemästä työelämään? Millaisiin vaikeuksiin he törmäävät?
-  Olen huomannut, että maahanmuuttajien on joskus vaikeaa oppia suomalainen työkulttuuri. Yksi yleisimmistä ongelmista on ajan käsitys: se, että ei saa myöhästyä työstä ja pitää tarkasti noudattaa sovittuja aikoja. Maahanmuuttajille jäävät usein epäselviksi suomalaisen työelämän ”pelisäännöt”. Hakemusten kirjoittamisessa, erilaisten kaavakkeiden täyttämisessä sekä viranomaisten kanssa toimimisessa tarvitaan apua, ja me autamme ihan konkreettisesti. Ongelmana voi olla koulutuksen puute tai  se, että omassa maassa suoritettu tutkinto ei kelpaa Suomessa (monet korkeastikin koulutetut maahanmuuttajat saattavat jäädä työttömiksi). Heikko suomen kielen taito on kyllä este työelämässä, mutta välillä tuntuu, että sitä käytetään joskus tekosyynä palkkaamatta jättämiseen, vaikka oikea syy on ennakkoluuloissa.

Onko siis suomalaisilla työpaikoilla paljon ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan?
-  Valitettavasti pitää myöntää, että on. En voi sanoa että paljon, mutta kyllä työnantajien ennakkoluulot ovat aika iso ongelma. Useimmiten ennakkoluuloja ei kuitenkaan ole vain työllistävillä firmoilla vaan myös heidän asiakkaillaan. Esimerkiksi siivousfirmat eivät aina palkkaa maahanmuuttajia, koska heidän asiakkaansa eivät hyväksy sitä. Tai sitten työnantaja haluaisi ottaa työhön, mutta työyhteisössä on ennakkoluuloja.

Kannattaa kuitenkin huomata, että jos maahanmuuttaja pääsee työyhteisöön, palaute on suurimmaksi osaksi positiivista. Kun työnantaja näkee, että maahanmuuttaja on hyvä työntekijä, että hän on luotettava, ahkera ja innokas, muodostuu samalla positiivinen kuva maahanmuuttajista ja ennakkoluulot vähenevät.

Miten asiakkaat yleensä pääsevät teille?
-  Jupiteriin voi tulla esimerkiksi työvoimatoimiston osoituksella tai jonkun muun projektin kautta. Monet asiakkaat ottavat itse yhteyttä, soittavat tai tulevat tänne, ja sitten me ensin haastattelemme heitä ja katsomme miten voimme auttaa. Aika usein ihmiset - varsinkin  maahanmuuttajat -  tulevat ystäviensä tai sukulaistensa mukana, kun ovat kuulleet tästä paikasta. Me yritämme tietysti auttaa mahdollisimman monia.

Voisitko kertoa, mitä  asiakkaat tekevät Jupiterissa?
-  Meillä on erilaisia työosastoja: siivousosasto, keittiö-lounaskahvila, kierrätysmyymälä, kädentaidot, puu- ja rakennustyöt, metallityöt ja Ekocenterin sähkö- ja elektroniikkapurku ja –korjaus sekä rakennustarvikekierrätys. Asiakkaalle tarjotaan mahdollisuus päästä työelämävalmennukseen näille osastoille. Peruskoulutusta tai mitään tutkintoa tiettyyn ammattiin  ei tarvitse olla,  sillä työtehtäviin opetetaan. Tärkeintä on kiinnostus tähän alaan ja halu tehdä työtä. Maahanmuuttaja-asiakkaalla tulee kuitenkin olla jo jonkun verran kielitaitoa, koska me emme opeta suomea.

Työelämävalmennuksessa voi olla yhdestä kuukaudesta vuoteen, mutta yleensä aika on 3–6 kuukautta. Pitkäaikaistyötön, jolla on oikeus palkkatukeen, voi työelämävalmennuksen jälkeen työskennellä Jupiterissa jollakin osastolla vielä vuoden. Jupiterin jälkeen on vielä seurantajakso: asiakasta autetaan ja tuetaan jatkossakin. Me voimme vierailla asiakkaan työpaikalla tai soittaa hänelle ja asiakas voi tulla käymään Jupiterissa, jos tulee ongelmia.

Me tarjoamme asiakkaillemme myös mahdollisuuden päivittää ammattitaitoaan. Meillä voi suorittaa hygieniapassin, työturvallisuuskortin, tulityökortin tai saada myyntikoulutuksen. Meillä on myös ruotsin ja suomen kielen keskusteluryhmiä, ATK-kursseja ja ensiapukurssi. Kaikki kurssit on tarkoitettu valmennettaville ja ne ovat maksuttomia heille.

Elias, kiitos kiinnostavasta haastattelusta. Voisitko lopuksi sanoa muutaman sanan  meidän lukijoillemme?
-  Haluan sanoa, että minulla on todella positiivinen kuva maahanmuuttajista. Heidän aitoutensa, iloisuutensa ja hyvä motivaationsa ovat etuja työelämässä. Minä toivon, että tilanne työmarkkinoilla tulee paranemaan ja ennakkoluulot vähenevät tulevan työvoimapulan myötä.

Yhteystiedot: Meijerinkatu 2-4, 65100 Vaasa
Puh. (06) 325 4600
www.jupiter.fi

Haastattelija: Svetlana Sivil

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика