2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 8 (08)


№ 7 (07)


№ 6 (06)


№ 5 (05)


№ 4 (04)


№ 3 (03)


№ 2 (02)


№ 1 (01)

№ 4 ( 04 ) 2007

Teatteri MIRAX

Teatteri Mirax aloitti pienenä harrastajien joukkona vuonna 2002, kun meillä ei vielä ollut omaa tilaa. Me löysimme muutaman lapsen, jotka halusivat ”leikkiä teatteria” ja rupesimme harjoittelemaan heidän kanssaan Tutun Tupa -klubissa. Aluksi lapset lukivat vain runoja, sitten he alkoivat tanssia, ja muutaman kuukauden kuluttua he päättivät esittää sadun. Se oli venäläinen kansansatu ”Pyörykkä” (Kolobok). Tästä kaikki alkoi; pienestä, kuten aina.

Yhtäkkiä me saimme mahdollisuuden harjoitella isossa ja kauniissa Nuoriska-salissa - se oli meille suuri onni! Näin meidän pikku-teatterimme alkoi vähitellen kehittyä. Tällä hetkellä Miraxin ”ansioluettelossa” on jo aika monta näytäntöä ja esityksiä eri paikoissa Vaasassa. En tietenkään aio luetella kaikkia, mainitsen niistä vain muutaman.

Ensiksi oli ”Kaksiteräinen miekka”, alakouluikäisille tarkoitettu näytelmä. Sen kirjoittaja on H. Hietikko ja näytelmän ohjasi L. Jelta. Näytelmä oli mielenkiintoinen jo sen takia, että se kertoo kulttuurien kohtaamisesta. On keskiaika ja suomalaiset matkustavat Itämaihin. Näytelmä oli toisaalta hauska, mutta toisaalta todella opettavainen! Näyttelijäkunta oli myös kansainvälinen, sillä näytelmään osallistui aikuisia ja lapsia eri maista, heidän joukossaan oli sekä harrastajia että ammattilaisia.

Toinen kiinnostava tapahtuma oli N. Jandrin ohjaama ruotsinkielinen versio A. de Saint-Exupéryn   kirjasta Pikku prinssi. Se oli pantomiimi, jossa näyttelijöillä oli naamiot ja valkoiset hansikkaat: esitys tapahtui playback-muodossa. Ennen sitä olimme tehneet mielenkiintoista työtä: meidän nuoret näyttelijämme äänittivät itse oman näytelmänsä! Se oli heille kuin kielikylpy, koska he kaikki opiskelevat ruotsia.

Sitten on vielä kolmas näytelmä, josta haluamme kertoa erikseen. Se on loistavan iranilaisen ammattilaisohjaajan Naji Al Badrin ohjaus F. Garcia Lorcan näytelmästä ”Bernarda Alban talo”.  Näytelmä oli tarkoitettu aikuisille ja se sai loistavat arvostelut sekä katsojilta että paikalliselta lehdistöltä. Mielenkiintoista on, että Naji, vaatimaton ja hymyilevä ihminen, ei juurikaan puhu suomea. Se juuri on lahjakkuutta ja luomisvoimaa.

Nimenomaan sellaisia ihmisiä varten, ammattilaisia ja amatöörejä, on olemassa meidän yhteisömme. Me tahdomme auttaa ihmisiä ilmaisemaan itseään, löytämään oman minänsä, tuntemaan kosketuksen iloa. Tästä alkaa oikea yhteisymmärrys, kulttuurien vuorovaikutus.

Miraxin näytelmiin ja konsertteihin osallistumiseen tarvitaan vain kiinnostusta asiaan. Kaikki ovat tervetulleita, kaikille löytyy tekemistä. Joillakin on omia suunnitelmia ja he tulevat ja pyytävät apua. Kerran eräät tytöt tulivat ja sanoivat: ”Me kirjoitettiin runoja ja me halutaan tehdä näytelmä Keijut ja lohikäärmeet, mutta meillä on yksi ehto: haluamme, että siinä soitetaan rockmusiikkia.” Olkaa hyvät! Tulkaa vain toteuttamaan ajatuksianne - meidän talomme odottaa teitä!

Kansainvälinen kulttuuriseura Mira
Monikulttuurisuuskeskus Miratalo
Kirkkopuistikko 34, 65100 Vaasa
Puh. (06) 325 37 22; 044 333 00 95; 044 333 00 39
mirahouse@netikka.fi
www.mirahouse.fi (tietoa suomen, ruotsin, englannin ja venäjän kielillä)

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика