2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 11 (33)


№ 10 (32)


№ 9 (31)


№ 8 (30)


№ 7 (29)


№ 5-6 (27-28)


№ 4 (26)


№ 3 (25)


№ 2 (24)

№ 7 ( 29 ) 2007

Maahanmuuttajanainen ja -tyttö, tunnetko oikeutesi Suomessa?

Onko sinua pahoinpidelty tai uhkailtu kotona tai muualla? Pelottaako sinua kumppanisi tai muun läheisen tekemä väkivalta? Onko sinua estetty tapaamasta ystäviä tai sukulaisia tai pitämästä yhteyttä heihin?

Pitääkö sinun kysyä lupaa liikkuaksesi kotisi ulkopuolella, esimerkiksi käydessäsi kaupassa, postissa, kurssilla, lääkärissä tai muualla? Tunnistatko näitä piirteitä elämässäsi?

Tämä on väkivaltaa. Väkivalta loukkaa ihmisoikeuksiasi. Suomen lain mukaan väkivalta on rikos. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on monenlaista.

Fyysinen väkivaltaon tavaroiden heittelemistä sinua kohti, lyömistä, tönimistä, potkimista, kuristamista, käden vääntämistä. Henkinen väkivaltaon uhkailua, syyttelyä, nimittelyä, seurailua, vahtimista, mitätöimistä, väheksymistä. Väkivaltaa on myös nukkumisen, lastenhoidon tai puhelimenkäytön estäminen. 

Taloudellinen väkivaltaon taloudellista hyväksikäyttöä ja kontrollia, raha-asioissa valehtelua, rahan kiristämistä, oman rahan saamisen ja käyttämisen estämistä.  Seksuaalinen väkivaltaon seksiin ja yhdyntään pakottamista, raiskaamista, vastentahtoista koskettelua. Kunniaan liittyväväkivalta on perheen tai suvun piirissä tapahtuvaa, kunnianormien puolustamiseen liittyvää väkivaltaa. Yleisimmät kunniaväkivallan muodot vaihtelevat pakkoavioliitosta tai muusta pakottamisesta, kuten tiukasta liikkumisen kontrolloinnista ja kiellosta opiskella, aina murhaan saakka.

Suomessa jotkut poliisit, sosiaalityöntekijät, opettajat ja turvakotien työntekijät ovat joutuneet tekemisiin kunniaväkivaltaa kohdanneiden maahanmuuttajatyttöjen ja –naisten kanssa. Viranomaisilla on keinoja vaikuttaa tilanteisiin. Kriisitilanteiden ratkaisemisessa koko perheen tai yhteisön lähtökohtia kunnioittava neuvottelu on tärkeää. Tilanteeseen tulee puuttua nopeasti ja tarjota vaihtoehtoisia, väkivallattomia toimintamalleja. Jos olet kunniaan liittyvän väkivallan uhri, on tärkeää, että uskallat kertoa tilanteestasi viranomaisille, muutoin sinua ei pystytä auttamaan. Monesti mm. avioliittoon vastoin tahtoaan pakotetut nuoret naiset eivät uskalla kertoa omasta tilanteestaan, koska he pelkäävät suvun ja perheen taholta huonoja seurauksia.

Maahanmuuttajataustaisten vanhempien pettymykset ja eristäytyminen voivat vaikeuttaa suomalaisen yhteiskunnan ymmärtämistä. Se voi tuntua moraalittomalta ja uhkaavalta. Tällöin perinteiset tavat ajatella ja toimia ja kunnian säilyttäminen saattavat korostua. Jos vanhemmat taas onnistuvat löytämään paikkansa uudessa yhteiskunnassa, ei esimerkiksi lasten suomalaistunut käyttäytyminen välttämättä vaikuta niin uhkaavalta.

Aineisto on tullut Jyväskylän kaupungin Maahanmuuttajapalveluista

Lähteet:
www.ahaa-avaimia.fi/neliapila/klv.html
www.monikanaiset.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика