2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 11 (33)


№ 10 (32)


№ 9 (31)


№ 8 (30)


№ 7 (29)


№ 5-6 (27-28)


№ 4 (26)


№ 3 (25)


№ 2 (24)

№ 7 ( 29 ) 2007

Terveisiä Järjestöhautomo–projektista!

Järjestöhautomo–projekti on Suomen Pakolaisapu ry:n hallinnoima, RAY:n rahoittama projekti, joka alkoi keväällä 2005. Projektin tavoitteena on maahanmuuttajien omien yhdistysten kehittäminen siten, että ne voivat toimia aktiivisemmin ja tasavertaisemmin suomalaisessa yhdistyskentässä. Keskeisiä toimintamuotoja ovat kouluttaminen ja tiedottaminen, jotka osaltaan lisäävät yhdistysten taitoja ja toimintamahdollisuuksia. Mukana on myös muutama yhdistys toteuttamassa omaa osaprojektiaan, jonka kautta ne saavat tiivistä ohjausta ja kokemusta projektin toteuttamisesta. Pääasiallisena toimintapaikkana on pääkaupunkiseutu, mutta koulutusten ja yhteistyön kautta toimintaa on myös Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Maahanmuuttajien yhdistysten toiminnassa on haasteita, jotka osittain ovat samankaltaisia suomalaisten yhdistysten haasteiden kanssa, mutta osittain myös erityisluonteisia. Yhdistystoiminta Suomessa saattaa olla vierasta ja poiketa lähtömaan yhdistyskulttuurista suurestikin. Tietoa  yhdistyksen toimintanormeista ja myös mahdollisuuksista voi olla vaikea hankkia. Kielitaidon puute hankaloittaa tiedon saamista ja omaksumista sekä lakisääteisten asioiden hoitamista, kuten toimintasuunnitelman ja –kertomuksen kirjoittamista. Vaikeutena voi olla tottumattomuus kirjoitetun tiedon käyttämiseen ja siihen, että kaikki asiat tulee olla paperilla ja edetä tietyn hierarkian mukaan. Vapaaehtoisuuden käsite ja kulttuuri saattavat tuntua vaikeilta, kun yhdistyksen jäsenet ovat työttömiä ja yhdistys nähdään suorana väylänä työllistymiseen. Usein toiminta suuntautuu sisäänpäin, omaan kulttuuriin ja omaan kohderyhmään. Tämän toimintakulttuurin avaaminen, verkostoituminen, osaamisen kasvattaminen ja ammatillisuuden lisääminen parantavat maahanmuuttajien yhdistysten mahdollisuuksia tuoda omaa erityisosaamistaan myös kotoutumista tukevien toimintojen tuottamiseen suomalaisten toimijoiden rinnalle.

Järjestöhautomo–projektissa työskentelee koordinaattori ja kouluttaja sekä yhdistyksiin palkatut neljä projektisihteeriä. Lisäksi toiminnoissa käytetään ulkopuolisia kouluttajia ja ohjaajia. Projektisihteerit hoitavat oman yhdistyksensä osaprojektiin liittyviä tehtäviä ja vievät valittujen kehittämisalueiden mukaista toimintaa eteenpäin. Kehittämisalueita ovat mm. lasten opintopiiritoiminta, oppisopimuksesta tiedottaminen, vapaaehtoistoiminta, ikääntyneiden kotouttaminen, nuorten vapaa-aika ja neuvontapäivystys. Kunkin yhdistyksen ammatillisuutta kehitetään 1-3 kehittämisalueella. Vuonna 2007 mukaan otetaan uusia yhdistyksiä palkkiolla toteuttamaan yhdessä sovittuja kehittämisalueita.

Koulutustoiminta on monipuolista. Koulutuksia järjestetään tiiviisti kerran kuukaudessa yhteistyöyhdistyksille. Näiden lähiopetuspäivien teemoja ovat olleet mm. projektisuunnittelu ja –seuranta, kirjanpito ja hallittu talous, ryhmätoiminnan järjestäminen, vapaaehtoistoiminta, verkostoituminen, yhdistyksen kehittäminen… Tämän lisäksi järjestetään eri puolilla Suomea avoimia koulutuksia, jotka on tarkoitettu kaikille maahanmuuttajien yhdistyksille sekä yhdistystoiminnasta kiinnostuneille maahanmuuttajille. Avoimissa koulutuksissa keskeisiä teemoja ovat yhdistystoiminnan perusteet, varainhankinta, avustusten hakeminen, talouden hoito ja toiminnan sisältöjen kehittäminen. Koulutusten lisäksi vuonna 2007 järjestetään keskustelufoorumeita, joissa yhdistystoimijat ja viranomaiset kohtaavat.

Tiedottamisessa keskeinen kanava on kerran kuukaudessa sähköpostilistan kautta lähetettävä Järjestötiedote, jossa kerrotaan ajankohtaisista asioista, kuten haettavissa olevista avustuksista. Lisäksi projektin www-sivuja kehitetään koko ajan enemmän yhdistysten tarpeita vastaaviksi. Sivuille kerätään mm. materiaalipankkia, josta löytyy mallit yhdistystoiminnassa tarvittavista keskeisistä asiakirjoista. Helsingin Kontulassa toimivasta yhdistysten neuvontapisteestä löytyy myös materiaalia, siellä on käytettävissä internet ja tietokone yhdistyksen papereiden tekemistä varten.

Projektin rahoitus on olemassa vuoden 2008 loppuun asti. Kahden viimeisen toimintavuoden painopistealueita ovat yhteistyöverkoston tiivistäminen, yhdistysten hyvän työn näkyväksi tekeminen ja kontaktien solmiminen sekä materiaalin tuottaminen. Vuoden 2007 alussa ilmestyy julkaisu, jossa käsitellään maahanmuuttajien yhdistystoiminnan keskeisiä kysymyksiä. Materiaalia tuotetaan myös mm. lasten opintopiiritoimintaa varten tuottamalla käsitteistöä usealla eri kielellä. Samoin on ilmestymässä oppaat yhdistystoiminnan perusteista sekä toiminnan sisällön tuottamisesta. Kaikista tuotteista ja toiminnasta löytyy lisätietoa www-sivuiltamme www.pakolaisapu.fi, siellä kotimaan toiminta – järjestöhautomo.

Ota yhteyttä!

Minna ja Mohsen
Järjestöhautomo–projekti
Kontulankuja 3 G, 00940 Helsinki
Koordnaattori Minna Tuunainen, gsm. 040-844 1217
minna.tuunainen@pakolaisapu.fi
KouluttajaMohsenZakeri, gsm. 040-835 3361
mohsen.zakeri@pakolaisapu.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика