2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (09)


№ 3 (08)


№ 2 (07)


№ 1 (06)

№ 3 ( 08 ) 2013



Jäppilänniemen taidetie 2013

Kylämme asukkaat, mökkiläiset tai satunnaiset matkailijat! Toivomme, että pysähtyisitte ja saisitte mielihyvää ihanasta kesäisestä maisemasta ja taidetiestämme!

Tällainen epätavallinen ilmoitus levisi ohikulkijoille Jäppilänniemen Taidetiestä.

Vuoksenniskan suunnalla 10 kilometrin matkalla on Jäppilänniemen taidetie. Jäppilänniemi on niin sanottu Immalanjärven maalauksellisen kaunis niemi, joka on pitkänmallinen, ja jonka tie johtaa Venäjän rajalle. Aiemmin tuolla oli jopa rajavartioasema. Nykyisin rajavartioiden talot ovat turistien mukavia lomamökkejä.

Tämän paikan vähälukuiset asukkaat (130 vakituista asukasta ja joitakin mökkiläisiä) ovat luovia ihmisiä.

10 vuotta sitten heille juolahti mieleen muuttaa katu, joka kulkee koko niemen läpi, taivaan alla olevaksi taidegalleriaksi. Tämä idea, kuten monet muutkin suomalaiset tärkeät hankkeet, syntyi saunassa. Ja tänä kesänä, 6. heinäkuuta, tuli jo kymmenes kerta, kun juhlittiin taidetien avajaisia. 6. heinäkuuta on Suomessa virallinen runon ja suven päivä sekä kuuluisan suomalaisen runoilija, klassikkokirjailija Eino Leinon syntymäpäivä.

Salo-Peltolan seurojentalolla pidettiin konsertti, jossa juhlistettiin tätä tapahtumaa. Illan päätteeksi yleisölle esiteltiin kaikki taiteilijat, jotka olivat laittaneet työnsä tänä vuonna esille, ja jotka saivat töistänsä kiitosta omaperäisillä, kukkapuskien sijaan annetuilla, saunavihdoilla.

Talon sisälle ja pihalle asetettiin tyyliltään erilaisia teoksia. Saliin oli ripustettu Saimaan ammattikorkeakoulun opettaja Reijo Mörön ja hänen opiskelijoidensa taidegrafiikkaa. Esillä oli Sinikka Hurskasen öljyvärimaalaus, Sonja Haralan Sauna-installaatio ja muita töitä. Suomalaisten taiteilijoiden lisäksi näyttelyyn osallistui taiteilija Svetlana Lunina Venäjältä ja luonnontaiteen opettaja William Dennisuk Yhdysvalloista.

Ulkona oli esillä epätavallisia teoksia – vanha tuoli sai yhtäkkiä toisen merkityksen ja muuttui taideteokseksi, vanhassa vajassa oli valtava sudenkorento ja kovakuoriaisia… Ja nuori suomalainen taiteilija teki puisen installaation ystävyydestä, nimeten teoksen Ystävän lauluksi. Tämä Vysotskin laulu esitettiin myös juhlakonsertissa. Kumma kyllä se on Suomessa melko tuttu kappale (suomeksi käännettynä luonnollisesti).

Kaikki halukkaat saivat nauttia luonnon kauneudesta ja käsin tehdyistä teoksista, joihin oli kiinnitetty erityiset liput tien vierelle. Tänä vuonna niitä oli 25, joista kaksi sijaitsi järvellä.

Kulkiessanne sillalla, saatoitte sattumalta huomata vasemmalla vedestä kurkkaavan norpan pään, oikealla epätavallisia kukkia vedessä… Tietenkin parhainta olisi reippailla ja ajaa tätä tietä pitkin pyörällä, silloin teillä olisi mahdollisuus tarkastella kaikkea yksityiskohtaisesti. Tämä ulkoilmanäyttely mahtavat maisemat taustallaan oli esillä kesän loppuun asti.

Ja teille, jotka ette ehtineet tänä vuonna nähdä tätä erikoista näyttelyä, niin odotetaan ensi kesää!

Teksti ja kuvat: Svetlana Ranta

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика