2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (09)


№ 3 (08)


№ 2 (07)


№ 1 (06)

№ 3 ( 08 ) 2013



Motivaatio ja rohkeus auttavat maahanmuuttajaa

Istun Honkaharjulla, osoitteessa Käpykuja 3, Imatran psykiatrian poliklinikan odotushuoneessa. Täällä en ole ollut koskaan aiemmin. Mietin, millainen ihminen on psykiatri Nina Mykrä, jota olen tullut tapaamaan. Juuri silloin ovesta kurkistavat energiset ja eloisat kasvot: tuossa Nina nyt on ja toivottaa minut huoneeseensa tervetulleeksi.

Nina Mykrä kertoo olevansa kotoisin Pietarista. Hän on perheen ainoa tytär. Isä on jo kuollut. 75-vuotias äiti on elossa ja ammatiltaan erikoissairaanhoitaja. Mykrän mukaan lääketieteellinen koulutus kulkee heillä suvussa.

Psykiatrian erikoislääkäri Nina Mykrä on opiskellut Pietarin lääketieteellisessä valtionyliopistossa, joka on nimetty kuuluisan koirakoetutkijan I. P. Pavlovin mukaan. Lisäksi Mykrä on opiskellut Helsingin yliopistossa. Hän on valmistunut vaativaan ammattiinsa vuonna 1984. Suomeen hän muutti kymmenisen vuotta sitten.

Päätös Suomeen muutosta ei ollut helppo. Venäjällä olisi ollut tarjolla hyvä työpaikka, mutta Suomessa odotti tuleva aviomies. Nina Mykrän mukaan puoliso on tukenut häntä alusta alkaen. Suomen kielen kurssille Mykrä meni jo parin päivän kuluttua muutostaan. Kotona puhuttiin ensin englantia, mutta aviomiehen panos Ninan suomen kielen opinnoissa oli ratkaiseva. Sopeutuminen ei ollut ongelmatonta, mutta Pietarin läheisyys ja hyvät kulkuyhteydet toivat helpotusta koti-ikävään.

Suomalaisen työelämän Nina Mykrä kokee järkevästi organisoiduksi ja työntekijälle miellyttäväksi. Rasismia hän ei ole kokenut vaan suorastaan hämmästelee saamansa tuen määrää. Mykrä korostaa Suomen loistavia koulutusmahdollisuuksia. Jos ihminen on motivoitunut, ovat hänelle kaikki tiet avoimia. Maahanmuuttaja pääsee Suomessa vaikka kuinka pitkälle, jos vain on motivaatiota, jatkaa Nina Mykrä.

Tämä nainen on omistautunut työlleen. Hän ei harrasta juuri mitään – paitsi työntekoa. Ulkoilman ja maaseudulla työskentelyn hän kyllä listaa tärkeiksi voimanlähteiksi ihmiselle. Konkreettinen työnteko on meille kaikille hyväksi, sanoo Mykrä.

Suomeen tulevalle maahanmuuttajalle Nina Mykrä antaa tärkeimmiksi ohjenuoriksi ripeän tarttumisen suomen kielen opiskeluun ja motivaation tärkeyden. Ei saa vain jäädä tuijottamaan omia venäjänkielisiä kanavia vaan täytyy integroitua suomalaisten joukkoon. Näin pääsee helpommin etenemään yhteiskunnassa. Varsinkaan nuoret eivät saisi eristäytyä, huolehtii Mykrä.

Julkisuudessa on väitetty, että Imatran kaupungin mielenterveyspalvelut olisivat kriisissä. Mykrä on sitä mieltä, että muutokset pitää hyväksyä. Muutoksia on nykyään kaikkialla ja laajassa mitassa - ei ainoastaan Imatralla. Täytyy löytää uusia keinoja toteuttaa asioita, jotka Suomessa hoidetaan hyvin, jatkaa Mykrä. Kaikki pääsevät kyllä hoitoon. Nykymaailmassa vain muutoksia tulee eteen sitä tahtia, että täytyy olla joustava. Muita täytyy kuunnella, ja heidän mielipidettään voi kunnioittaa. Myös omaa mielipidettään voi muuttaa. Olen itsekin joutunut tekemään niin, painottaa Mykrä.

Maahanmuuttajaa voivat kohdata monenlaiset ongelmat. Ne voivat olla yhteiskunnallisia, liittyä kulttuurieroihin tai parisuhteeseen, mutta niistä voi selvitä, kertoo Nina Mykrä. Täytyy hyväksyä myös omat virheensä. Muuttaminen toiseen kulttuuriin on kuitenkin harvoin virhe. Kannattaa rohkeasti muuttaa, kehottaa Mykrä. Muutokset kannattavat. Maailmankatsomus laajenee, saa uutta perspektiiviä elämään, kun tutustuu vieraaseen kulttuuriin. Ole rohkea, kehottaa Nina Mykrä. Itse hän oli rohkea kymmenen vuotta sitten. Imatraa hän pitää kauniina kaupunkina Vuoksen varrella. Venäjän läheisyys helpottaa sopeutumista.

Haastattelu on ohi. Nina Mykrä jatkaa työntekoaan. Ajelen kohti Mansikkalaa. Mielessäni kuulen vielä Mykrän kehotuksen: yritä olla rohkea! Sade näyttää laantuvan. Pilven reunan takaa siintää valoa, taivas on selkiämässä.

Teksti ja kuva: Katri Niinimäki

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика