2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (05)


№ 3 (04)


№ 2 (03)


№ 1 (02)

№ 1 ( 02 ) 2012

Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu

Äidinkielen tunti venäjäksi opettaja Valentina Kiurun johdolla, juhlatilaisuudet. Kuva: ISK:n arkisto.

Mikä se sellainen koulu on ja miten se eroaa muista kouluista?

Kyseessä on ainoa kielikoulu, joka toimii pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Koulussa tarjotaan laajaa kieliopetusta: venäjän kieltä sekä vieraana kielenä, että äidinkielenä jo heti ensimmäisestä luokasta alkaen, englannin kieltä kolmannelta luokalta alkaen sekä valinnaisesti ruotsin, saksan, ranskan tai espanjan opetusta.

Koulu tekee aktiivista yhteistyötä venäläisten oppilaitosten kanssa ja järjestää Venäjän matkoja ja vaihto-oppilasohjelmia.

Suvaitsevaisuuden ilmapiiri on kiinteä osa koulun elämää

Itä-Suomen koulu perustettiin vuonna 1997 Suomen opetusministeriön määräyksestä ja yhdessä Lappeenrannan, Imatran ja Joensuun kaupunkien kanssa venäjän kielen ja kulttuurin ylläpitämiseksi ja opiskelun kehittämiseksi Itä-Suomen alueella. Koulu kehittyy ja paranee koko ajan. Alussa opetusta annettiin vasta 5. luokalta, mutta kaksi vuotta sitten oppilaita otettiin jo 1. luokalle. Koulun yhteydessä on järjestetty myös esikouluryhmä, joka valmentaa kuusivuotiaita lapsia tässä koulussa alkavaa opetusta varten.

Koulu kiinnittää paljon huomiota kulttuurierojen ymmärtämiseen (mm. suomen ja venäjän) ja niiden erojen kunnioittamiseen. Sen lisäksi venäjän opintoihin liittyy huolellisesti suunniteltuja opintomatkoja Venäjälle, jotka vahvistavat maailmankatsomusta, auttavat tutustumaan maan kulttuuriin ja kumoavat stereotypioita.

Venäjän kielen taito on Suomessa yhä harvinaista. Joka vuosi peruskoulunsa päättää noin 60 000 oppilasta. Niistä vain0,5 % on opiskellut perusteellisesti venäjää. Äidinkieleltään suomalaisia tästä määrästä on alle kaksisataa.

Juuri sen takia Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun tavoitteena on lisätä peruskoulunsa päättäneiden venäjänkielentaitoisten oppilaiden määrää. Kielitaito parantaa oppilaiden kilpailukykyä työmarkkinoilla, varsinkin omalla alueellamme, jolla on suora rajayhteys Venäjän Federaation kanssa.

28. tammikuuta kaikissa Itä-Suomen kouluissa pidettiin avoimien ovien päivä. Kävimme Imatran koulussa. Kyseisenä päivänä vanhemmat ja koulun tulevat oppilaat saattoivat tutustua kouluelämään ja ilmapiirin, tutustua opettajiin ja vierailla avoimilla oppitunneilla. Erityisesti ensimmäisen luokka venäjän kielen oppitunti kiinnosti kovasti. Nuori opettaja opetti leikin avulla keskustellen lasten kanssa venäjäksi ja rohkaisten jokaista lasta osallistumaan keskusteluleikkiin. Kysymykseen: ”Mitä kuuluu?” ekaluokkalaiset vastasivat hellyttävästi: ”Oikein, oikein, oikein hyvää!”

Tällä hetkellä Imatran Itä-Suomen koulussa opiskelee 155 lasta. Koulussa on 14 opettajaa, joista kolmen äidinkieli on venäjä.

Koulun päätyttyä oppilaat voivat jatkaa opintojaan Itä-Suomen lukiossa, jonka opetussuunnitelmassa opetetaan tavallisia lukioita perusteellisemmin venäjän kieltä. Lukio-opiskelijat voivat jatkaa opiskelujaan Pietarin ja Moskovan yliopistoissa, joiden kanssa koulu on solminut yhteistyösopimuksen.

Teksti: Svetlana Ranta
Suomennos: Päivi Nironen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика