Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 1 ( 02 ) 2012
Suomalaiseen elämäntapaan kuuluva sauna on tunnettu jo kauan. Talvella kuuman löylyn jälkeen on ollut aina kiva pyöriä lumihangessa. Avantouinnin harrastus on kuitenkin syntynyt paljon myöhemmin. Ensimmäinen maininta julkisesta lehdestä löytyy vuodelta 1905. Samasta lähteestä saimme tietää, että Suomen ensimmäinen talviuintiseura perustettiin jo vuonna 1923, pääkaupunkiseudulla.
Suomalaisen talviuinnin isänä pidetään virolaissyntyistä Emil Järvoa. Hän oli monipuolinen urheilija, joka perusti tuttavapiirissään talviuimareiden kerhon. Harrastuksen ensimmäisenä sysäyksenä oli unettomuus, joka Järvoa vaivasi. Myöhemmät tutkimukset ovat todistaneet, että avantouinnilla on positiivisia terveysvaikutuksia myös muista terveysongelmista kärsiville.
Avantouintia pidetään Suomessa kansallisena ”hulluutena”, mutta jopa lyhytaikainen kastautuminen kylmässä vedessä saa elimistössä aikaan positiivisia vaikutuksia, mitä on viime aikoina alettu vakavasti tutkia.
Monet avantouimarit ovat huomanneet mielialansa parantuneen merkittävästi. Dosentti Pirkko Huttusen tutkimukset ovat vahvistaneet, että kylmän veden ja saunan yhteisvaikutus vilkastuttaa verenkiertoa, minkä seurauksena alkaa erittyä endorfiinia ja mieliala kohoaa. Endorfiinia kutsutaan myös ”ilohormoniksi”. Säännöllinen avantouinti voi siis toimia ”lääkkeenä” sairauksiin, kuten stressiin, reumatismiin, astmaattisiin oireisiin yms.
Imatralla on jo pitkät avantouintiperinteet, jotka alkoivat jo 1950-luvulla.
Jo ennen varsinaisen seuran perustamista, jotkut imatralaiset kävivät talvisin uimassa Vuoksen virrassa. Kun uimareiden määrä kasvoi merkittävästi, vuonna 1959 perustettiin seura Imatran talviuimarit, joka rekisteröitiin virallisesti vuonna 1962. Alkuvaiheessa uimareiden määrä ei ylittänyt muutamaa kymmentä, mutta sitten se alkoi nopeasti kasvaa. Tällä hetkellä yhdistykseen kuuluu noin 850 henkeä.
Itse olen ollut yhdistyksen aktiivijäsenenä jo yli 3 vuotta, joten haluan kertoa siitä hieman omia kokemuksiani. Yhdistykseemme kuuluu eri-ikäisiä ihmisiä, jotka tulevat erilaisista ammattitaustoista ja sosiaaliluokista. Vanhin jäsenemme on jo yli 80-vuotias, lapsia tuodaan uimaan jo 2-vuotiaasta lähtien.
Tällä hetkellä käytössä oleva Varpasaaren sauna on rakennettu vuonna 1996. Löylyhuoneen ja pukuhuoneiden lisäksi siellä on viihtyisä tila, jossa voi istuskella löylyn jälkeen, levätä ja juoda kahvia tai teetä. Yhdistyksessämme toimitaan täydessä solidaarisuuden ja tasa-arvon hengessä, jota kruunaa railakas huumori. Tämän seuran ansiosta olen saanut paljon uusia tuttavia, sekä venäläisiä että suomalaisia. Saunassa istuessa voi kuulla viimeiset uutiset, tutustua karjalan murteeseen ja kuulla parhaat ”säätiedotteet”.
Saunamme on hyvin suosittu myös muiden kuin yhdistyksemme jäsenten keskuudessa, sillä myös vierailijat saavat käydä siellä. Viime aikoina saunalla on alkanut käydä Venäjältä saapuvia turisteja, jotka ovat kuulleet mahdollisuudesta. He tulevat sinne mielellään. Joukossa on sellaisia, jotka ovat joskus kokeilleet avantouintia, sekä niitä, jotka ensimmäisen kerran elämässään uskaltavat kokeilla avantoon pulahtamista.
Järjestämme paljon mielenkiintoisia tapahtumia, kuten kuutamouintia ja jouluhartauksia. Uudenvuoden yönä voi viettää saunailtaa ja vastaanottaa uuden vuoden avannossa. Joka vuosi järjestetään pikkujoulujuhlat, pilkkipäivä, yhteisiä teatteriretkiä, kesäretkiä ja paljon muuta. Ja tietenkin yhdistys osallistuu aktiivisesti jokavuotisiin avantouintikilpailuihin, Suomen mestaruuskilpailuihin ja kansainvälisiin kilpailuihin.
Imatralainen yhdistys on kasvanut pienestä ihmisryhmästä suureksi järjestöksi, jonka jäsenillä on yhteinen mielenkiinnonkohde, avantouinti, josta on tullut heille elämäntapa. Meillä on jäseniä, jotka ovat harrastaneet tätä jo yli 30 vuotta. Siksi yhdistystämme voi hyvinkin kutsua terveyden, pitkän iän ja hyvän mielen yhdistykseksi!
Teksti: Svetlana Ranta
Suomennos: Päivi Nironen
Valokuvat: Imatran talviuimarit ry:n sivustolta.