№ 1 ( 23 ) 2016



Uusi Tallinnan kauppa Kuopiossa

2.12.2015 Kuopiossa avattiin uusi Tallinnan kauppa. Luulen, että suomalaiset ja venäläiset odottivat tätä tapahtumaa mielenkiinnolla. Suomalaiset ovat jo kauan tietäneet, että Virosta voi ostaa laadukkaita tavaroita ja hyvää ruokaa halvemmalla kuin Suomesta. Venäläiset, varsinkin Neuvostoliitossa asuneet, muistavat, että virolaiset tuotteet olivat parhaita.

Liikkeellä on keskustassa hyvä sijainti: vieressä on Osuuspankki, Kaupungintalo ja tori. Ohikulkevien ihmisten huomio kiinnittyy kaupan ulkoseinällä olevaan dynaamiseen valotauluun, johon on merkitty kaupan aukioloajat.

Kaupan kassalla seisoo ystävällinen ja hymyilevä Lena-myyjä. Hän puhuu suomea ja venäjä sujuvasti. Lena palvelee ostajia kassalla ja lisäksi neuvoo, mistä voi löytää mitäkin tavaroita.

Kauppa ei ole kovinkaan iso, mutta siellä on esillä paljon erilaisia tavaroita: maito- ja lihatuotteita, venäläisten rakastamaa kondensoitua maitoa, majoneesia, suolasilliä, runsas keksi- ja herkkuvalikoima, teetä, suosittua Kalev-suklaata ja paljon muuta. Kaikki tuotteet tuodaan Virosta, mutta pelmenit, esimerkiksi, on tehty Latviassa ja konvehdit Ukrainassa.

Lena ei tiedä, onko asiakkaista enemmän suomalaisia vai venäläisiä.  Hänen mielestään kauppa on suosittu kaikkien keskuudessa kansallisuudesta riippumatta. Myyjä ei ollut myöskään havainnut tuote-eroja suomalaisten ja venäläisten ostoskoreissa. Lenan mielestä valinnat riippuvat eri ihmisten henkilökohtaisista mauista.

Ostajien kanssa keskusteltaessa on selvinnyt, että he ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että kaupasta voi ostaa tavaroita edullisemmin kuin muista kuopiolaisista kaupoista. Mikä sitten houkuttelee ihmisiä liikkeeseen? Esimerkiksi, eräs asiakas kertoi, että kaupasta voi löytää herkullisia maitotuotteita ja makkaroita. Hänen miehensä lisäsi vielä, että samanlaista silliä ei löydy muista kaupoista. Keski-ikäinen suomalainen nainen kertoi, että hän pitää suklaakonvehdeista ja siitä, että kaupasta voi löytää itselle uusia tuotteita. Esimerkiksi, eilen hän osti pelmenejä ensimmäistä kertaa elämässään, ja piti niistä kovasti. Tänään hän tuli taas hakemaan niitä, koska haluasi tarjota niitä ystävilleen. Hän lisäsi myös, että on kerran käynyt Tallinnassa ja kaupunki oli hänelle mieleinen.

On hienoa, kun suomalaiseen kaupunkiin avataan italialainen ravintola, turkkilainen pitseria, georgialainen leipomo ja virolainen kauppa. Sillä tavalla voimme ymmärtää toisiamme paremmin kansallisuudesta riippumatta. Vai mitä?

 

Teksti ja kuvat: Zinaida Khodueva

Suomennos: Zinaida Khodueva,Tiina Ynnilä, Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика