№ 1 ( 23 ) 2016



Kasvimaapalstalle

Talvi on parhaimmillaan, mutta auringonsäteet pitenevät päivä päivältä ja enteilevät kevään tuloa. Innokkaat puutarhurit kaivavat jo taimiruukkunsa esiin ja istuttavat ensimmäiset siemenensä multaan. Touko-kesäkuussa taimet istutetaan ulos tai siemenet kylvetään suoraan maahan. Kaikilla kaupungissa asuvilla ei kuitenkaan ole omaa pihaa, siirtolapuutarhaa eikä kesämökkiä. Ratkaisu löytyy palstaviljelystä.

Olen maalta kotoisin ja rentoudun maata kuokkiessa. Olen asunut kaupungeissa koko aikuisikäni ja viljellyt maata milloin missäkin. Opiskeluaikoina Turussa vuokrasin kasvimaapalstan Turun ylioppilaskyläsäätiöltä Aurajoen rannasta. Myöhemmin asuin Turussa sellaisessa opiskelija-asunnossa, jonka sisäpihalla oli pieni kasvimaapalsta-alue talon asukkaille. Muutettuani Kuopion jatkoin viljelyharrastustani Kuopion kaupungin vuokraamalla aarin kokoisella palstalla Särkiniemen alueella.

Minulle tärkeintä kasvimaan hoidossa on se, että saan puuhastella kädet mullassa, kadottaa ajantajuni ja tuntea yhteenkuuluvuutta luontoon. Saan raitista ulkoilmaa ja juttukavereita. Parasta on kuitenkin se, että voin koko kesän ajan myöhään syksyyn voi syödä oman maan tuoretta salaattia sekä muita kasviksia ja yrttejä. Viljelen lähinnä helppoja lajikkeita, sillä savinen maaperä järven rannalla on melko haastava. Takuuvarmoja viljelemiäni yksivuotisia lajeja ovat salaatit, rukola, retiisi, porkkana, lehtikaali, pavut ja korianteri. Monivuotista lajeista palstallani parhaiten pärjäävät ruohosipuli, minttu ja mäkimeirami. Kesäisin käyn kasvimaalla kerran tai pari kertaa viikossa nyppimässä rikkaruohoja ja keräämässä satoa. Viljelemäni kasvit menestyvät hyvin sadevedellä, eikä niitä ole tarvinnut paljoakaan kastella. Särkiniemen palstalla vesi kannetaan Siikalahdesta.

Osa palstanaapureistani on hyvinkin kunnianhimoisia ja käy palstallaan päivittäin. Naapuripalstan mies on innokas viljelijä. Tämän palstan lisäksi hänellä on kaksi muuta kaupungin palstaa. Yhdellä hän kasvattaa pelkästään perunaa. Eräs nainen taas jakaa palstansa ystävättärensä kanssa, joten palsta tulee hyödynnettyä jokaista kulmaa myöten. Hän kasvattaa mm. mansikoita ja goji-marjoja. Viljelijöitä on vauvasta vaariin, naisia ja miehiä, suomalaisia ja ulkomaalaisia.

Kasvimaapalstat Kuopiossa

Kuopion kaupungilla on noin 300 viljelypalstaa eri puolilla kaupunkia. Palstan vuokra on 21,50 euroa (2015)  koko aarin. Kaupunki on raivannut ja merkinnyt vuokrattavat palstat alueille. Palstan vuokraajan tulee itse muokata palstansa. Kasteluveden palstalle saa läheisistä lammista tai järvestä, joiden tuntumassa alueet sijaitsevat. Palstojen vuokrauksen voi tehdä kaupungin valtuusto- ja virastotalolla.

Kasvimaapalstat Iisalmessa

Iisalmen kaupungin palstat sijaitsevat Naulalammella (63 palstaa), Peltosalmella (40 palstaa) ja Ahmolla (24 palstaa). Ne ovat aarin kokoisia ja hinta on 12 euroa (2016). Palstojen vuokraus suoritetaan kaupungintalon infossa.

 

Lisätietoa:

www.kuopio.fi/web/asuminen-ja-kaupunginosat/puutarha-ja-viljelyalueet

www.iisalmi.fi/Suomeksi/Asiointi-ja-neuvonta/Luvat/Kasvimaapalstat

 

Teksti ja kuvat: Tiina Ynnilä

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика