№ 1 ( 23 ) 2016



Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA on kulttuuria, taidetta ja historiaa

Vuoden 2015 huhtikuussa Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA avasi jälleen ovensa Kuopiossa pitkään kestäneen remontin jälkeen

Museon osoite: Karjalankatu 1, Kuopio.
Nettisivut: www.riisa.fi.
Museo on avoinna kävijöille tiistaista lauantaihin klo 12–16.
Ryhmille RIISAssa vedetään venäjänkielisiä kierroksia.
Kierros tulee varata etukäteen.

 

Suomessa yksi harvoista, erilaista ja suomalaisesta yhteiskunnasta poikkeavaa kulttuuria esittelevä museo avattiin vuonna 1957. Sen kokoelman pääasiallisia näyttelyesineitä ovat kirkolliset tavarat, jotka evakuoitiin toisen maailmansodan aikaan Karjalan seurakunnista, Valamon, Konevitsan ja Petsamon luostareista, eli alueilta, jotka ennen kuuluivat Suomelle. Museossa on esillä upea ikonikokoelma, arvokkaita kultaisia ja hopeisia esineitä sekä kirkollistekstiilejä.

Kirkkomuseo RIISA ei ole vain kirkollinen museo. Se esittelee myös ikonimaalauksen, koriste-esineiden, tekstiilitaiteen, korujen, kirjanpainannan, kirjoittamisen ja kansantaiteen historiaa. Sen johdosta, että nämä arvokkaat esineet aikanaan evakuoitiin, ne selviytyivät Suomessa, erona moniin niihin esineisiin, jotka tuhottiin Neuvostoliitossa uskontoa ja kirkkoa vastaan käytävän taistelun aikana.

Museoon on kerätty näyttelyesineitä siltä ajalta, kun Suomi kuului Venäjälle, eli vuosilta 1809–1917, mutta monet esineet ovat vielä tätäkin vanhempia, esimerkiksi, Iivana Julman ajalta sekä ajalta, kun sekä Suomi että Suomen ortodoksinen kirkko tulivat itsenäisiksi. Jos haluatte tutustuttaa lapsianne Venäjän historiaan ja taiteeseen edes vähän, mutta matkustaminen Moskovaan tai Pietariin on hankalaa, niin RIISA tarjoaa siihen mahdollisuuden.

 

Katsotte Suomen historiaa ja kulttuuria täysin uudella tavalla vierailtuanne RIISAssa. Museo muistuttaa meitä siitä, että Suomelta lähti merkittävä osa omaa kulttuuriaan ja erityisesti ortodoksista kulttuuria sen menetettyä itäiset alueensa sodassa. Monet museon näyttelyesineistä ovat surun ja synnyinpaikkansa kiireessä jättäneiden ihmisten menetysten vaiettuja todistajia.

 

Tällä hetkellä Suomessa noin 2 % väestöstä on ortodokseja, mutta heillä on mahdollisuus säilyttää uskonsa ja perinteensä. Upea kirkkomuseo RIISA kertoo rikkaasta ortodoksisesta kulttuurista kaikille halukkaille.

 

Kirkkomuseo RIISA ei sijaitse sattumalta Kuopiossa, koska onhan Kuopio suomalaisen ortodoksisuuden pääkaupunki. Samassa rakennuksessa kirkkomuseo RIISAn kanssa sijaitsee Karjalan ja Suomen arkkipiispa Leon edustustila. Hän on kotoisin Karjalasta, Salmista. Arkkipiispa Leo tekee paljon töitä karjalan kielen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi.

Sana ”riisa”, josta museo on saanut nimensä, tulee kreikan kielestä, ja se tarkoittaa koristeellista metallista tai jalometallista vaippaa, joka suojaa ikonia. Venäjänkieliselle henkilölle sana ”vaippa” on tutumpi ja sanalla ”riisa” venäjän kielessä tavallisesti tarkoitetaan papin liturgista vaatetta, eli felonia.

 

Teksti: Ilona Lipatova

Kuvat: Henna Hietainen ja   Esa Kärki

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика