Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 4 ( 66 ) 2011
Monilla pakolaisina tai turvapaikanhakijoina maahan tulleilla henkilöillä on taustallaan kokemuksia poliittisesta tai omaan etniseen taustaan liittyvästä vainosta. Monet niistä maahanmuuttajista, jotka ovat tulleet sotaa käyvistä maista, ovat joutuneet näkemään julmuuksia ja väkivaltaa. Kokemukset voivat ahdistaa mielessä pitkän aikaa, vaikka onkin jo päästy turvaan.
Myös Suomessa monet maahanmuuttajat joutuvat kokemaan ahdistavia asioita. Nämä kokemukset liittyvät erilaiseen syrjintään, joskus rasismiin ja tunteeseen siitä, että on ulkopuolinen muusta yhteiskunnasta. Pelkästään pitkäaikaistyöttömänä eläminen ja siihen liittyvät toimeentulo-ongelmat ovat traumatisoivia niin suomalaiselle kuin maahanmuuttajallekin.
Tutkimusten mukaan nimenomaan maahanmuuton jälkeiset koettelemukset ja vastoinkäymiset ovat sellaisia kokemuksia, joiden epäillään erityisesti kuormittavan maahanmuuttajien mielenterveyttä; joskus jopa enemmän kuin aikaisemmat kokemukset sodasta tai vainosta. Mikäli omaa kansallisuutta olevien ihmisten tuki ympäriltä puuttuu, on se riski myös mielenterveyden kannalta. Voidaksemme hyvin me kaikki tarvitsemme kokemusta hyväksytyksi tulemisesta. Me kaikki myös haluamme olla osallisia ja tuntea itsemme hyödyllisiksi.
Sirkku Suikkanen
psykologi