№ 4 ( 66 ) 2011

Miksi jätteiden lajittelu kodeissa on tärkeää?

Jätteiden lajitteleminen säästää luonnonvaroja ja vähentää kaatopaikkojen aiheuttamia ongelmia. Lajittelematon sekajäte kuluttaa eniten sekä kukkaroa että ympäristöä. Lajitteluohjeiden noudattaminen on tärkeää, sillä huonosti tehty lajittelu vaikeuttaa tai jopa estää jätteen hyödyntämisen. Lajitelluista jätteistä saadaan raaka-aineita uusien tuotteiden valmistamiseen, joten neitseellisten raaka-aineiden käyttö vähenee ja kaatopaikalle päätyvä jätemäärä pienenee. Ongelmajätteiden lajittelulla estetään myrkyllisten ja räjähdysalttiiden aineiden ajautuminen kaatopaikalle tai luontoon.

Lajittele tärkeimmät jätteet seuraavien ohjeiden mukaan:

SEKAJÄTE: Sekajätettä ovat yleisesti hyödyntämiskelvottomat jätteet. Sekajätettä ovat hehku- ja halogeenilamput, sulakkeet, siivousjäte ja imurin pölypussit, PVC-muovia sisältävät jätteet, esim. puhallettavat lelut, muovipressut, vahakankaat ja sadevaatteet sekä muoviset myyntipakkaukset, kuten tablettien läpipainopakkaukset ja lelu- ja autotarvikepakkaukset, alumiinipinnoitetut muovit, kuten sipsipussit ja kahvipaketit, tuhka ja tupakantumpit, ikkunalasi, peililasi, posliini, keramiikka ja kristalli sekä kuumuuden kestävä lasi (pyrex), kasetit (VHS- ja C-kasetit sekä tyhjät värikasetit), tulostimien värikasetit, valokuvat ja negatiivit, nahka ja lumput, kumitavara, kuten polkupyörän renkaat ja lelut, rikkinäiset kengät ja vaatteet, kinkunrasva ja muu juokseva rasva pakattuna tiiviisti esim. muovipulloon, kertakäyttövaipat ja terveyssiteet, tavallinen ja mineraalipohjainen kissanhiekka, koiran- ja kissanjätökset.

LASI: Lasinkeräykseen SAA LAITTAA lasipulloja ja -purkkeja. Muista: lajittele värillinen ja väritön lasi omiin säiliöihinsä. Huuhtele pullot ja purkit. Poista niistä kannet ja korkit, etikettejä ja kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa. Lasinkeräysastiaan EI SAA LAITTAA: ikkunalasia, peililasia, kuumuutta kestävää lasia, posliinia, kristallia, keramiikkaa, autonlasia ja hehkulamppuja. Nämä tuotteet ja materiaalit voit laittaa sekajäteastiaan.

METALLI: Pienmetallin keräykseen SAA LAITTAA: huuhdellut säilyke- ja juomatölkit, puhdistetut alumiinivuoat ja -foliot, metallikannet ja -korkit, tuikkukynttilöiden metallikuoret, metallipurkit, kuten täysin tyhjät ja kuivat maalipurkit (ei tarvitse olla pestyjä), tyhjät aerosolipurkit (poista muovinen suojakupu), metalliset kattilat, paistinpannut, ruokailuvälineet ja teflonastiat, metalliset työkalut. Pienmetallin voi viedä metallipakkausten keräyspisteisiin.

PAPERI: Paperinkeräykseen SAA LAITTAA: sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset ja esitteet, kirjekuoret, myös ikkunalliset, puhelinluettelot, kirjat ilman kansia, kirjoitus- ja kopiopaperit sekä piirustuspaperit, kaikki postiluukun tai -laatikon kautta talouteen tulleet paperit. MUISTA: niittejä tai paperiliittimiä ei tarvitse poistaa. Älä niputa lehtiä narulla tai pakkausteipillä. Älä heitä lehtipussia keräyslaatikkoon, ellet käytä valkoista paperikassia. Vie paperit asuintalosi paperinkeräysastiaan tai alueellisiin keräyspisteisiin.

Paperinkeräykseen EI SAA LAITTAA: märkiä tai likaisia papereita, pahveja ja ruskeita papereita, ruskeita paperikasseja, kartonkitölkkejä, kuten maito- ja mehupurkkeja, muoveja, alumiini- tai vahapapereita.

BIOJÄTE: Biojätettä ovat kaikki eloperäiset, maatuvat ainekset. Biojätteeseen saa laittaa: ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, kiinteät rasvat, hyytyneet paistinrasvat, hedelmien ja kasvisten kuoret, kahvin tai teen porot, teepussit ja suodatinpaperit, kananmunankuoret, kananmunakennot, kalanperkuujätteet, pienet luut, talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat, leivinpaperi, kukkamultaa, kasvinosat ja kuihtuneet kukat, puutarhajätteet, lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet (purut, pelletit yms.). Valuta ruoantähteistä nesteet ja liemet viemäriin, jotta jätteestä ei tule liian märkää. Biojäte tulee pakata maatuvaan pakkaukseen, jotta biojäteastia ei likaannu ja hajuhaitat vähenevät. Pakkaamiseen soveltuvat esimerkiksi: sanomalehtipaperi tai paperiperipussi, kartonkipakkaus (esim. muropakkaus, EI kuitenkaan pinnoitettu pakkaus, kuten maitotölkki), ikkunaton kirjekuori tai kaupasta ostettava biojätepussi. Biojätepussin pohjalle on hyvä laittaa silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä liikaa kosteutta imemään. Jos mahdollista, anna esimerkiksi kahvin ja teen porojen sekä kuorimatähteiden hetken kuivahtaa ennen biojätepussiin laittoa. Biojätteisiin ei saa laittaa maatumattomia tai haitallisia materiaaleja.

Ongelmajätteet

Ongelmajätteet ovat ihmiselle tai luonnolle pieninäkin määrinä vaarallisia, haitallisia tai myrkyllisiä aineita. Ne pitää aina lajitella erikseen muusta jätteestä. Erityyppisiä ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään tai kaatopaikkajätteeseen. Hyötyjätteiden seassa olevat ongelmajätteet estävät hyötyjätteen uudelleenkäyttämisen. Ongelmajätettä ovat esim. paristot, akut, jäteöljyt, öljynsuodattimet, maalit, lakat ja liuottimet, väkevät pesuaineet pakkauksineen, loisteputki- ja energiansäästölamput, torjunta-aineet, lääkkeet ja elohopeakuumemittarit, sähkö- ja elektroniikkaromu, kuten jääkaapit ja pakastimet, televisiot, tietokoneiden näytöt ja muut osat, sähköliedet ja pesukoneet.

PARISTOT JA AKUT: Paristot ja akut voi viedä paristoja myyviin liikkeisiin, aluekeräyspisteisiin, joissa on paristonkeräys tai ongelmajätteiden keräyspisteisiin. Paristonkeräyspisteitä on myös useissa kauppakeskuksissa.

LÄÄKKEET: Palauta lääkejätteet apteekkiin seuraavien ohjeiden mukaan: tabletit irrallisina läpinäkyvässä pussissa ja läpipainopakkaukset ilman pahvikäärettä pussissa, voiteet ja nestemäiset lääkkeet omissa pakkauksissaan, jodipitoiset lääkkeet (Jodix, Betadine, Iodosorb) erillään muusta lääkejätteestä, elohopeakuumemittarit erillään, (särkynyt mittari tiiviissä paketissa) ja ruiskut ja neulat erillään.

Ongelmajätteet kannattaa säilyttää aina alkuperäispakkauksessaan. Mikäli pakkaus vaihdetaan, on tärkeää laittaa pakkaukseen sisällöstä kertova merkintä. Turvallisuuden kannalta on aina tärkeää tietää, mitä pakkaus sisältää. Kun pakkaukessa on oranssi varoitusneliö, kyseessä on aina ongelmajäte. Kotitalouksien ongelmajätteiden vastaanotto on maksutonta. Lisätietoa ongelmajätteistä saat Jätelaitosyhdistyksen www.ongelmajate.fi -palvelusta.

Ongelmajätteiden vastaanottopaikat Jyväskylässä:

Mustankorkean jätteenkäsittelykeskus

Ronsuntaipaleentie 204
puh. (014) 411 5913
ma-pe 8-19

Kierrätyskauppa EkoCenter

Hakkutie 9
puh. (014) 333 7040
ma-pe 9-17, la 10-14

Roil Oy, Kukkumäen Teboil

Kukkumäentie 31
puh. (014) 338 1900
ma-pe 6-22 la-su 7-22

St1 Kuokkala, Kuvan Moottoripalvelu

Pohjanlahdentie 19
puh. (010) 834 5300
ma-pe 9-17, la 10-14

Liikennemyymälä ABC! Keljonkangas

Eteläväylä 17
puh. (014) 447 7200
24 h/vrk

St1 Halssila

Vaajakoskentie 76
puh. (014) 272 408
ma-pe klo 6-21, la-su klo 8-20

Tikkakosken AutoBaari

Liinalamminkatu 2
puh. (014) 375 1215
ma-pe 8- 18, la 9- 15

Neste Kirri

Kirrintie 2
puh. 020 742 2197
24 h/vrk

St1 Korpilahti

Petäjävedentie 1
puh. 080 013 1031
ma-pe 6- 20, la-su 8-18

Artikkelin on koonnut Pirjo Sutinen.

Lähteet: www.ytv.fi, www.ongelmajate.fi

www.jyvaskyla.fi/jate/

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика