Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 2 ( 03 ) 2012
”Valkoinen koppi”, Pietarin avangardeteatteri.
Imatralla pidettiin 22–26.5.2012 järjestyksessään 9. kansainvälinen Mustan ja Valkoisen teatterifestivaali, teemanaan Taide ja ikuisuus. Festivaalin ohjelmaan kuului aikuisille ja lapsille suunnattuja näytelmiä. Tänä vuonna festivaaliin osallistui teatteriryhmiä Azerbaidžanista, Espanjasta, Georgiasta, Saksasta, Suomesta, Venäjältä ja Virosta.
Festivaalilla esitettiin erilaisia teatteritaiteen suuntauksia: oli katutaiteilijoiden klovniesityksiä, pantomiimia, tanssiteatteria, avantgarde-esityksiä ja draamanäytelmiä. Festivaalin esityksiä pidettiin monissa eri paikoissa: kaupunginteatterista, päivittäisistä katuesityksistä ja konserttisali Karjalasta aina koulujen saleihin, klubitalolle ja ravintola Iiwariin asti.
Haastattelimme Mustan ja Valkoisen teatterifestivaalin taiteellista johtajaa Kamran Shahmardania.
Festivaalin johtaja Kamran Shahmardan teatterin näyttelijöiden - festivaalivieraiden kanssa.
– Kenen idea oli aloittaa tällainen festivaali ja mistä festivaalinne sai alkunsa?
– Idea oli minun omani, mutta sain paljon apua vaimoltani Katrilta, joka tekee yhä valtavasti työtä projektin eteen. Yhdistyksemme Teatteriyhdistys hoitaa kaikki hallinnolliset järjestelyt. Imatra on rajakaupunki ja se tekee mahdolliseksi järjestää kansainvälisiä kulttuuritapahtumia. Luovana ihmisenä keksin festivaalin voidakseni täyttää omat kulttuurintarpeeni. Maailmalla on jo paljon kokemuksia vastaavanlaisista festivaaleista. Ranskalainen Avignonin kaupunki on vielä pienempi kuin Imatra, mutta siitä on tullut maailmakuulu juuri teatterifestivaalinsa ansiosta, johon saapuu katsojia koko Euroopasta. Toivon, että myös meidän Imatramme voi vähitellen saavuttaa vastaavan maineen.
– Millainen festivaalin konsepti on? Miten te valitsette esitettävän ohjelmiston?
– Konseptinamme on ”Festivaali ilman rajoja”. Ohjelmistossa on edustettuna erilaisia teatteritaiteen lajeja monista eri maista, alkaen katutaiteilijoiden klovniesityksistä ja päättyen oopperaan ja balettiin. Perusperiaatteena ohjelmistonvalinnassa on hyvyys. Toisin kuin ranskalaiset ja italialaiset katsojat, suomalaiset katsojat eivät ole kovinkaan syventyneet teatteritaiteeseen. Imatralla meillä ei ole kovin paljon katsojia. Siksi olemme hyvin huolissamme, ettei saliin tule joskus tarvittavaa määrää katsojia tai ettemme ole valinneet ohjelmistoa oikein. Mutta uskokaa vain, että kaikki näytelmämme ovat korkeatasoisia kokeiluja. Katsojilla on valtavasti valinnanvaraa: ilmaisutaiteellisen avantgardeteatterin näytelmistä nukketeatteriin ja aina vakavaan klassiseen ohjelmistoon asti.
Olemme jo yhdeksän vuoden ajan tehneet Imatralla korkeatasoista teatteritaidetta tunnetuksi. Tänä aikana olemme saaneet kasvattaa kokonaan uuden teatterinystävien sukupolven. Kun ihminen on kerran päässyt nauttimaan teatterista ja päästänyt sen sydämeensä, hänestä tulee automaattisesti ”teatterin muusan” uskollinen kannattaja.
– Kamran, kertokaahan hieman itsestänne.
– Olen syntynyt Bakussa, Azerbaidžanissa, Neuvostoliiton aikana. Kuusi vuotta esiinnyin elokuvissa, näyttelin kymmenessä taide-elokuvassa. Sen jälkeen opiskelin elokuvaopistossa, taidekorkeakoulussa. Vaikean 90-luvun aikana muutin Ruotsiin. Elokuviin oli vaikeaa päästä näyttelijäksi, joten päätin opiskella näytelmäohjaajaksi. Pääsin opiskelemaan teatterikorkeakouluun. Sen jälkeen tapasin vaimoni Katrin ja muutimme Imatralle. Olemme asuneet täällä jo 14 vuotta. Imatralla minulla oli oma teatteri: nukketeatteria ja pantomiimia. Nyt toimin freelancerina. Vuodessa teen noin 4 näytelmää. Ai missäkö? Pääasiassa työskentelen eri maiden kansallisissa draamateattereissa sekä kotikaupungissani Bakussa.
”Ivan Iljitšin elämä”, pietarilainen teatteri Baltijski dom.
– Mistä festivaali saa rahoituksensa? Onko teillä sponsoreita?
– Pääasiassa valtio rahoittaa hankettamme, mutta myös kaupunki myöntää tukea. Voin tunnustaa salaisuuden, että festivaalimme budjetti on todella pieni. Monet hämmästelevät, miten onnistumme niin pienellä budjetilla järjestämään näin korkeatasoisia festivaaleja. Sponsoreita meillä ei ole, koska sponsoreiden kerääminen aiheuttaa paljon ylimääräistä työtä. Ensi vuonna meille on tulossa kaksi tuottajaa, joista toinen alkaa haalia sponsoreita.
– Ensi vuonna festivaalinne täyttää 10 vuotta. Onko teillä suunnitelmissa laajentaa festivaalia laajemmalle alueelle?
– 10-vuotisfestivaali järjestetään Imatralla ja todennäköisesti Lappeenrannassa. Tulevaisuudessa myös Pietari on mahdollinen paikka. Festivaalimme tunnetaan jo laajalti. Saamme paljon pyyntöjä osallistumisesta ja ne, jotka ovat olleet kerran festivaalillamme haluavat tulla uudestaan.
– Suuret kiitokset, Kamran, haastattelusta ja toivotamme menestystä festivaalillenne! Toivomme, että tämä artikkeli herättää uutta kiinnostusta hienoa Mustan ja Valkoisen -festivaalianne kohtaan ja lisää katsojamääriänne!
I love you –teatteri, Gruusia.
Teksti: Svetlana Ranta
Kuva: Festivaalin arkisto
Suomennos: Päivi Nironen