№ 1 ( 43 ) 2016



Pohjanmaan ruotsinkielisten SVS-talvijuhla Vaasassa


Suomi-Venäjä Seuran Pohjanmaan ruotsinkieliset jäsenet (ja muut kiinnostuneet) kokoontuivat launtaina 13. helmikuuta perinteiseen keskitalvijuhlaansa Vaasassa. Juhlapuhujaksi oli onnistuttu saamaan Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie. Ohjelmassa oli sekä ruokaa, laulua, lyriikkaa että kahvia/teetä laskiaispullien kera.

Isäntänä toimi SFR Vasa-Korsholms avdelning. Sen puheenjohtaja Carl-Eric ”Calle” Westerholm toivotti kaikki tervetulleeksi. Vasabygdens pensionärer-eläkeläisyhdistyksen lauluryhmä lauloi Merenkurkun valssin ja Uralin pihlajan.


Henrik Fågelbärj ja Heikki Talvitie


Heikki Talvitie puhui Venäjästa ja Suomen suhteista Venäjälle, ennen ja nyt. Suomi on kuunnellut EU:ta ja Brysseliä enemmän kun itse tehtyjä päätöksiä. Nyt näkyy vihdoinkin valoa tunnelissa: pääministerit ovat tavanneet. Ulkomaankauppa Suomen ja Venäjän välillä on romahtanut, jos tämä jatkuisi vielä vuoden, niin meillä ei ole enää ulkomaankauppa laisinkaan Venäjän kanssa. Suomen ulkomaankauppaministeri ei ole vielä edes käynyt Venäjällä. Myös ulkopolitiikan hoidon osalta Talvitie oli kriittinen nykyiselle Suomen hallitukselle. Ruotsinkielinen aluelehti Vasabladet julkaisi hänen ajatuksia kokosivun artikkelissa 19.2. 

Nadia Zhandr-Niskanen on jälleen aloittanut kirjoittamaan lyriikkaa. Hänen Pietarin aikanaan hän ehti julkaista jopa 5 kokoelmaa. Nyt kirjailijakynä on taas lähtenyt liikkeelle 16 Suomen vuoden jälkeen. Tänä vuonna hänen runojaan julkaistiin antologiaan, joka ilmestyi äskettäin Ruotsin Malmössa. Talvijuhlassa hän esitti muutaman luontoaiheisen runon, sekä ruotsiksi että venäjäksi.

Moottoripyöräkerhon Bothnia Slowroadersin puheenjohtaja Roger Svanfors, myöskin SVS-jäsen, kertoi kerhon jokavuotisista moottoripyörämatkoista rajan taakse, lähinnä Laatokan alueelle ja Vaasan kohdekaupunkiin Aunukseen (Olonetsiin). 18–30 pohjalaista moottoripyöräilijää on joka vuosi saanut tilaisuuden nähdä ja kokea naapurimaamme lähialueet ja tavata sen asukkaita. Samalla he ovat tuoneet rahallista apua kehitysvammaisille lapsille. Monelle osallistujalle nämä matkat ovat olleet ensikosketusta Venäjään ja samalla poistanut ennakkoluuloja. Vastaanotto joka paikassa on ollut hyvin sydämellistä ja vieraanvaraista.

Riku Savonen, SVS:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja, kertoi Suomi-Venäjä Seurasta, sen toiminnasta, tämän vuoden tapahtumista sekä vuoteen 2020 ulottuvasta strategiasta. Jäsenvärväyskampanja on jatkuvasti meneillään ja nyt toivotaan erityisesti venäjänkielisiä mukaan toimintaan ja tutustumaan suomalaisiin. Seuran oma matkatoimisto Venäjän matkat vie turisteja Venäjälle erityyppisille matkoille. Jäsenille tulee Kontakt-lehti. Sen lisäksi voi myöskin tilata Venäjän aika-lehden.

Yleisöä oli tullut pohjoisesta Kruunupyystä ja Uudes-takaarlepyystä ja etelästä Kristiinankaupungista ja Närpiöstä. Kansainvälisen kulttuuriseura MIRAN puheenjohtaja Harri Niskanen kertoi monikulttuurisen yhteisönsä toiminnasta Vaasan seudulla ja esitteli venäjänkielisten oman yhteisön, Venäjän kielen ja kulttuurin yhdistyksen MAJAKIN ja sen puheenjohtajan Svetlana Sivilin.


Maittavasta tarjoilusta vastasivat Monica Ahlskog ja Calle Westerholm. Laskiaispullat (mantelimassa- tai hillotäytteellä) oli Callen pojan Kim Westerholmin (entinen leipuri) leipomia Petolahdesta. Tarjoilun tarjosi SFR Vasa-Korsholms avdelning (SVS:n Vaasa-Mustasaaren osasto).

 

Henrik Fågelbärj, SFR Vasa-Korsholms avdelning ja SVS:n keskushallituksen jäsen, Vasa-Vaasa

henrik.fagelbarj@netikka.fi

puh. 06 317 0641, 050 596 0365

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика