2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 4 (46)


№ 3 (45)


№ 2 (44)


№ 1 (43)

№ 2 ( 44 ) 2016Maailman haasteet ratkaistaan yhdessä

Mahdollisuuksien tori.
Mahdollisuuksien tori järjestettiin Rewell Centerissä.

MAHDOLLISUUKSIEN TORIT ovat yksi kansalaisvaikuttamisen muoto. Ne tuovat paikalliset ihmiset ja järjestöt yhteen. Torit lisäävät kiinnostusta globaaleihin kehityskysymyksiin ja tarjoavat keinoja vaikuttaa oikeudenmukaisen maailman puolesta. Mahdollisuuksien toreilla on käsitelty esimerkiksi pakolaisuutta, ihmisoikeuksia, nuorten työllisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Vaasalaiset aktiivit järjestivät ensimmäisen Mahdollisuuksien torin 1980-luvulla. Toukokuisena viikonloppuna Vaasan torin täyttivät kymmenien järjestöjen esittelypöydät. Niiden äärellä kerrottiin kuvin ja sanoin järjestöjen kehitysapukohteista. Malli levisi nopeasti muihinkin kaupunkeihin. Toritapahtumiin lisättiin etnomusiikkia ja -tanssiesityksiä. Pöydissä oli tarjolla myös eri maiden ruokaa ja käsitöitä.

Tänäkin päivänä Mahdollisuuksien toreja ovat toteuttamassa sadat vapaaehtoiset. Vaasassa on useita kymmeniä vapaaehtoispohjalta toimivaa monikulttuurista yhdistystä. Paikalliset järjestöt suunnittelevat ja toteuttavat tapahtuman yhdessä. Mukana on kehitysyhteistyötä ja globaalikasvatusta tekevien kansalaisjärjestöjen lisäksi ympäristö-, urheilu-, lapsi-, nuoriso-, kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjä, poliittisia puolueita unohtamatta. Mahdollisuuksien torilla saat tietoa globaaleista kehityskysymyksistä ja löydät sinulle sopivimmat keinot vaikuttaa oikeudenmukaisen maailman puolesta.

Ohjelman juontajat.
Ohjelman juontajat: Nirupam Smart – Intia, Svetlana Sivil – Venäjä ja Taher Ali Zaki – Pakistan.

Superlauantaina 21.5. Mahdollisuuksien tori oli esillä viidellä paikkakunnalla: Kajaanissa, Kuopiossa, Porvoossa, Tampereella ja Vaasassa. Mahdollisuuksien tori 2016 Vaasassa kokosi kaupungin ytimeen, kauppakeskus Rewell Centeriin satoja kiinnostuneita. Yhteensä 25 erilaista järjestöä esitteli toimintaansa. Torin aiheena tänä vuonna oli Vastaanottoja. Tällä termillä haluttiin kuvata niin pakolaisten kuin uusien kulttuurien vastaanottamista unohtamatta vastaanoton herättämää pelkoa ja vihamielisyyttä pienessä ihmisjoukossa.

Vaasan Mahdollisuuksien torilla saatiin nauttia itämaisesta tanssista, jota loihti eteemme venäläissyntyinen Viktoria Platonova. Saimme myös tanssia kaikki yhdessä zumbaa, jota johti kuubalainen Martha Zamora. Lisäksi kuultiin ja tanssittiin gambialaisia tanssirytmejä. Suomalaista poppia esitti indonesialais-suomalainen bändi Vaasindo, jonka kanssa saimme kulkea muun muassa Neumannin autioon taloon.

Toripöytien äärellä sai maistella somalialaisten leipomia sambusa-piirakoita ja eletäamerikkalaisia ruokia Guacamayan tarjoilemina. Yleisö sai myös tutustua afrikkalaisiin käsitöihin ja ostaa niitä mukaansa kotiin.

Kaiken kaikkiaan Mahdollisuuksien tori 2016 Vaasassa oli onnistunut ja siitä kiitettäköön erikseen kaikkia vaasalaisia vapaaehtoisia järjestöaktiiveja ja monikulttuurisia yhdistyksiä.

Harri Niskanen, koordinaattori
Kuvat: Nadja Zhandr
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös