№ 1 ( 43 ) 2016



30 vuotta Tsernobylin tapahtumista


Vladimir Nikolaevitsh Strizhov


Tämän vuoden huhtikuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta kauheasta tragediasta - Tshernobylin onnettomuudesta. Säilyköön valoisa muisto kaikista sankareista, jotka antoivat elämänsä taistelussa ydinkatastrofia vastaan.

Tsernobylin kauheista tapahtumista tulee jo kuluneeksi 30 vuotta, ja nyt kaikesta voi jo puhua ja aiheesta voi julkaista. Aiemmin Vladimir Nikolaevitsh Strizhovan nimeä ei tiennyt kukaan muutamia asiantuntijoita lukuun ottamatta. Hän syntyi Leningradissa vuonna 1927 ja 14-vuotiaana toisen maailmansodan aikaan päätyi Solovetskin saarille. Hänestä tuli pohjoisen laivaston hyttipoika, eikä enää pelännyt.

Sodan jälkeen hän alkoi tehdä muita töitä ja sitten haki Leningradin sotamekaaniseen instituuttiin ja opiskeli insinööriksi. Hän työskenteli ”Bolshevikki-tehtaalla”, nykyisellä Obuhovin metalli- ja koneenrakennustehtaalla konstruktööritoimistossa. Se oli ns. suuntautumistoimisto, ja mikä se suuntautuminen oli, siitä tiesivät vain tämän alan asiantuntijat. Strizhov omisti koko elämänsä ydinreaktoreiden turvajärjestelmien kehittämiselle. Hän toimi suunnittelijana ja kehitteli tämän kaiken.


Valokuva helikopterista. Helikopterissa oli myös V. N. Strizhov


Hän kävi Tsernobylin ydinvoimalassa 3. toukokuuta 1986, ja ennen sitä hän kävi siellä toistuvasti seuraamassa järjestelmänsä käyttöä. Myös sen vuoden alussa hän oli käynyt siellä tarkastuksella ja lähettänyt ministeriölle raportin siitä, millaisessa kunnossa laitteisto oli. Raportti oli kriittinen. Joten 3. toukokuuta hän ja hänen Obuhovin tehtaan ryhmänsä menivät ensimmäisten joukossa sisälle Kolmanteen yksikköön, sillä asiantuntijoiden kontrolli oli välttämätöntä. Sen jälkeen hän kävi siellä vielä muutaman kerran. Hänen perheensä katseli tätä kauhulla.

Tshernobylin tapahtumien jälkeen Strizhov eli 10 vuotta ja kuoli Obuhovin tehtaan sairaalassa diagnoosilla ”sydämen vajaatoiminta”, sillä sairaalahenkilökunnan piti peitellä asioiden todellinen tila. Itse asiassa hänen keskushermostonsa oli tuhoutunut tavallisista palovammoista johtuen. Sellaista sattuu vain kehon suojamekanismien puuttuessa esimerkiksi Aidsin tai säteilysairauksien yhteydessä.


Rohkeuden mitali


Vähän myöhemmin hänen perheensä ja tehtaansa onnistuivat näyttämään viranomaisille, mitä tämä henkilö oikeasti teki työkseen ja millaisia ansioita hänellä on kotimaassaan. Ansioita oli useita: paitsi sotilaallisia palkintoja myös kunniamerkkejä tehdystä työstä, Neuvostoliiton valtionpalkinto ja Yleisvenäläisen näyttelykeskuksen palkinto. Lopuksi kuoleman jälkeen hän sai myös rohkeuden kunniamerkin – Tshernobylin vuoksi.

 

Nadja Zhandr (Strizhova)

Valokuvat ovat Strizhov-Zhandrin perheen omasta arkistosta.

Kaikki V. N. Strizhoviin liittyvä aineisto on Oulussa tyttären, Nadezhda Zhandrin hallussa.

Suomennos: Tiina Ynnilä

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика