№ 1 ( 43 ) 2016Elämä jatkuu


Sosiaalinen teatterialan hanke ”Voisi olla huonommin…”


Kansainvälinen kulttuuriseura MIRA ry jatkaa aktiivista toimintaansa Vaasassa. Yhdistys on laajalti tunnettu sen ansiosta, että se järjestää isoja tapahtumia, kuten Mahdollisuuksien Toria ja Maailman Päivää (YK-päivää), joissa MIRA on aktiivinen toimija ja koordinaattori. Näihin tapahtumiin osallistuu kaupungin ja alueen kansalaisjärjestöjä sekä eri uskontokuntien ja poliittisten puolueiden edustajia.


Singhin perhe Intiasta ja ”Voisi olla huonommin…”
-näytelmän ohjaaja Alexander Komlosi


Tällä hetkellä yhdistyksen jäsenet valmistelevat Mahdollisuuksien toria, joka järjestetään 21.5.2016. Rewell Centerissä. Ylempänä sanotusta on selvää, että MIRA tekee yhteistyötä monien kansalaisjärjestöjen kanssa ja osallistuu yhteisiin projekteihin.


Maailman Päivä, esiintyy Creative Generation -ryhmä.


Paraikaa se valmistaa yhteistä projektia helsinkiläisen Culture Current -kulttuuriyhdistyksen kanssa. Projektin nimi on ”Voisi olla huonommin… kotikaupungissasi”. Kyseessä on sosiaalinen teatterialan hanke, joka tarjoaa luovan tilan kaikille, jotka haluavat puhua maahanmuuttajien elämästä Suomessa, tässä tapauksessa Vaasassa. Esityksiä on kolmella kielellä (suomi, ruotsi, englanti) Vaasan Kaupunginteatterissa 8.9. huhtikuuta 2016. MIRA:n elämä jatkuu ja elämä on mielenkiintoista.


Alfiya Saykhislamova ja lastenkerho ”Pyörönen”


MIRA pitää yllä myös kerhotoimintaa. Slaavilainen kerho nimeltään ”illatsut” jatkuu. Henkiseen kehitykseen tähtäävässä kerhossa käydään keskusteluja filosofisista ja psykologisista teemoista. Ryhmän vetäjä on Natalia Storm. Lastenkerho ”Pyörönen” aloitti viime vuonna toimintansa uudelleen. Siellä leikitään, piirretään, muovaillaan ja askarrellaan yhdessä äitien ja isien kanssa ja jopa itsenäisesti. Lapset ovat iältään yksivuotiaasta esikouluikään. Tämä iso ikähaitari on mahdollista taitavan ohjaajan Alfiya Shaykhislamovan ansiosta. Laskiaisena tarjolla oli blinejä ja pieni teatterityöpaja: lapset esittivät Mökki-nimisen esityksen.

Myös Keittiökerho on aloittanut toimintansa uudelleen. Tänä talvella tutuksi tuli itämainen keittiö, ja kerho kokoontui kolmesti. VAMK:in opiskelijoiden pyynnöstä kevääksi on suunnitteilla pakistanilaiseen ruokaan tutustuminen. MIRA järjestää myös erilaisia vuotuisjuhlia, joiden tärkein tarkoitus on integraatio, toisin sanoen se, että erimaalaiset ihmiset voivat tutustua toisiinsa ja viettää yhdessä hauskaa aikaa.


Tapaaminen Ystävien kahvilassa


Ajankohtaisena ja uutena teemana yhdistykseen on tullut työ turvapaikanhakijoiden kanssa. Syksyllä 2015 kaupunkimme vastaanotti turvapaikanhakijoita, kuten koko Eurooppa. Se oli suuri aalto. MIRA:n jäsenet päättivät osallistua aktiivisesti tähän prosessiin yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Kerättiin ja lajiteltiin tavaroita ja kun aika tuli, mentiin juna-asemalla vastaan niin aamuisin kuin öisinkin ja ohjattiin ihmisiä rekisteröitymään jne. Näin yllättäen tutustuttiin ryhmään nuoria irakilaisia, jotka olivat kiinnostuneita suomen kielen opiskelusta ja suomalaiseen kulttuuriin tutustumisesta. Heille MIRA järjesti Ystävien kahvilan (Friends Cafe) yhdessä Vaasan Settlementin kanssa. Tapaamisten aikana ei vain opiskeltu suomea ja englantia, vaan suunniteltiin ja toteutettiin erilaisia tapahtumia, retkiä ja yhteisiä juhlia. Pöydässä oli aina teetä ja lautapelejä: Shakki, Domino ja Backgammon. MIRA:n suunnitelmissa lähitulevaisuudessa on teatteri MIRAX:in toiminnan elvyttäminen. Tämä monikulttuurinen lapsille ja aikuisille suunnattu teatteri toimi usean vuoden ajan Vaasassa. Nyt on löytynyt halukkaita jatkamaan hyvää alkua. Viimeisenä haluaisin sanoa: kiitos kaikille ystävillemme! Me uskomme teihin!

 

Nadezhda Zhandr
Kansainvälisen kulttuuriseuran MIRA:n sihteeri

Kuvat: Nadezhda Zhandr

Suomennos: Tiina Ynnilä

Siirry ylös