2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 7 (15)


№ 6 (14)


№ 5 (13)


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 6 ( 14 ) 2008

Noidankehästä ulos

Maahanmuuttajat törmäävät usein ongelmaan, joka on mielestäni vakava: miten päästä sisälle suomalaisiin ympyröihin ja miten löytää suomalaisia tuttavia? Se on eräänlainen noidankehä: jos et osaa suomen kieltä, niin on käytännössä mahdotonta löytää suomalaisia ystäviä tai saada töitä, ja jos ei ole työtä tai suomalaisia tuttavia, joiden kanssa seurustella, on mahdotonta oppia suomea. Tietenkin omat tuttavat, ihmiset, jotka puhuvat samaa kieltä kuin sinä, ovat hyvin tärkeitä, mutta ennemmin tai myöhemmin pitää mennä sen piirin ulkopuolelle, jos me todella haluamme tulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Koska itsekin aikanaan törmäsin samankaltaisiin ongelmiin, haluan antaa muutamia neuvoja siihen, miten noidankehästä voi päästä ulos, miten voi löytää suomalaisia ystäviä ja loppujen lopuksi, miten löytää työtä.

Työharjoittelu

Olen sanonut monta kertaa ja toistan tämän jälleen: työharjoittelu ei ole paikka, jossa teitä käytetään hyväksi ilmaisena työvoimana. Työharjoittelu tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää suomen kielen taitoa, saada työkokemusta, löytää ystäviä ja päästä töihin (sain ensimmäisen työpaikkani Vaasassa nimenomaan työharjoittelun kautta). Moniin kielikursseihin ja projekteihin sisältyy muutama kuukausi työharjoittelua ja opettajan pitää auttaa teitä sopivan paikan etsimisessä. Oman kokemuksen perusteella suosittelen, että harjoittelupaikkaa ei kannata etsiä periaatteella ”jotain mahdollisimman helppoa”, vaan kannattaa ajatella tulevaisuutta: mahdollisimman läheltä teidän omaa ammattianne tai sitä, mitä haluaisitte tehdä uudessa maassa. Työharjoittelussa ollessanne muistakaa, että olette siellä sen vuoksi, että oppisitte jotakin. Älkää ujostelko kysyä, pyytää neuvoja tai kommentteja. Seurustelkaa ihmisten kanssa!

Työharjoittelupaikan etsimisessä teitä auttavat työvoimatoimistojen työntekijät (Wolffintie 35 B, ma-pe klo 9.00–15.45) ja osoitteesta http://www.mol.fi/toimistot/vaasa/harjoittelupaikatsivu_1.htm löytyy tietoa kaikista kaupungissa avoinna olevista työharjoittelupaikoista.

Myös Jupiter-säätiössä on mahdollista suorittaa työharjoittelu ja saada tarvittavia taitoja. Säätiössä on tarjolla erilaisia yksilöllisiä ohjelmia ja ryhmäohjelmia niille, joiden on syystä tai toisesta vaikea löytää työtä. Jupiter-säätiön osoite on Meijerinkatu 2-4, lisätietoa sivustolla www.jupiter.fi

On vielä eräs tapa löytää sopiva t  yöharjoittelupaikka – voi vain mennä ja kysyä. Ääritapauksessa teille vain annetaan kielteinen vastaus.

Vapaaehtoistyö

Se on hyvin suosittua suomalaisten keskuudessa. Vaasassa toimii muutama kymmeniä, ellei jopa muutamia satoja erilaisia yhdistyksiä ja kansalaisjärjestöjä, joissa yleensä otetaan ilolla vastaan uusia ihmisiä. Yhdistysten toimintakenttä on hyvin laaja: taiteesta urheiluun ja ruoanlaitosta politiikkaan. Vaasan kaupunkiseurakunta (www.vaasaevl.fi) tekee aktiivista maahanmuuttajatyötä ja siellä on tarjolla monenlaista vapaaehtoistyötä. Punainen Risti järjestää niin sanottua ystäväpalvelua myös maahanmuuttajille. 4H-yhdistys on Suomen suurimpia nuorisojärjestöjä, ja yhdistyksellä on paljon erilaista toimintaa (www.yhdistykset.4h.fi). Vapaapalokuntatoiminta voi mielestäni tarjota sopivaa toimintaa miehille – ja miksei naisillekin (www.vaasanvpk.fi). Monissa asuintaloissa ja eri alueilla toimii naapuriyhdistyksiä. Tai ehkä haluatte kokeilla voimianne politiikassa? Tai urheilussa? Kaikki riippuu teistä itsestänne! Vaasassa toimivista yhdistyksistä ja kansalaisjärjestöistä saatte tietoa esimerkiksi omalta sosiaalityöntekijältä, työvoimatoimiston työntekijältä tai kurssien opettajalta.

Harrastukset

Vaasassa on tarjolla suuri määrä erilaisia harrastuksia, joiden parissa voi viettää vapaa-aikaa hyödyllisellä ja mukavalla tavalla, samalla voi parantaa omaa suomen kielen taitoa ja saada ystäviä. Suomenkielinen Vaasa-Opisto (www.vaasa.fi/vaasa-opisto, Opistokatu 1) ja ruotsinkielinen Vasa Arbis (www.vaasa.fi/arbis, Kirkkopuistikko 15) järjestävät iltakursseja, jotka ovat avoimia kaikille halukkaille. Kurssit eivät ole kalliita ja työttömille ne ovat ilmaisia. Kurssitarjonta on hyvin monipuolinen: posliinimaalauksesta joogaan ja tanssiin, suomesta kielestä japanin kieleen, ruoanlaitosta koirien hoitoon. Kurssit tarjoavat suurenmoisen mahdollisuuden tutustua ihmisiin, joilla on samoja kiinnostuksen kohteita kuin teillä.

Tiedän, että tämä kuulostaa banaalilta, mutta tärkeintä on, että ei pelkää eikä ujostele. Olen huomannut, että monet suomalaiset juttelevat mielellään maahanmuuttajien kanssa, he kyselevät ja ovat kiinnostuneita eri maiden kulttuureista ja rakastavat sitä, kun heidän kanssaan puhutaan suomea – vaikka siinä olisikin virheitä. Toivotan teille onnea uusien tuttavien etsimisessä!

Svetlana Sivil
Maahanmuuttajanuorten ohjaaja,
Nuorten tiedotus- ja neuvontapiste Reimari
Mosaiikki-Vaasa -lehden päätoimittaja
Venäjän kieli- ja kulttuuriyhdistys Majakin puheenjohtaja
puh. 045 633 1903

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика