2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 7 (15)


№ 6 (14)


№ 5 (13)


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 1 ( 09 ) 2008

Peliongelmat ovat yleisiä nuorten parissa

Sosiaalipedagogiikan säätiöllä on käynnissä Maahanmuuttajanuorten pelaaminen hallintaan –hanke (MaPe).  MaPe toimii pääkaupunkiseudulla ja Pohjanmaan rannikkoalueella.

Vaasan aluetyöntekijä Tuula Emas, mitä ongelmapelaaminen ja peliriippuvuus tarkoittavat?

- Pelaaminen, joko rahapelaaminen tai esimerkiksi tietokonepelien pelaaminen on ongelma, kun pelaaja ei pysty lopettamaan pelaamista. Peliriippuvaisella on voimakas tarve pelata, ja hän kokee pelit vastustamattomina. Pelihimo voi heijastua monelle elämänalueelle. Ongelmapelaaja saattaa unohtaa syödä, hän saattaa alkaa valehdella, varastaa tai lintsata töistä tai koulusta.

Ongelmapelaaja alkaa salailla rahan- ja ajankäyttöänsä, koska hän tuntee häpeää ja katumusta, osittain häviöiden vuoksi ja osittain valehtelun vuoksi. Mikäli peliriippuvainen ei pääse pelaamaan, hänelle saattaa tulla fyysisiä vieroitusoireita, kuten hikoilua, ahdistusta ja levottomuutta.

Peliongelmat ovat yleisiä teini-ikäisillä. Varsinkin nuoret, joilla on koulussa, työssä tai kotona ongelmia, kuuluvat riskiryhmään.

Kuinka yleistä ongelmapelaaminen on maahanmuuttajien keskuudessa?

- Emme sinänsä tiedä, ovatko peliongelmat yleisempiä maahanmuuttajien kuin suomalaisten nuorten keskuudessa. Hankkeemme yksi päämäärä on tutkia juuri tätä.


MaPe-tiimiin kuuluvat Vaasan aluetyöntekijäTuula Emas (vas.), projektikoordinaattori
Anita Lähde ja tiedottaja Elina Mattila.

Eivätkö maahanmuuttajat saa apua valtaväestölle suunnatuista projekteista?

- Valtaväestölle suunnatut hankkeet ja palvelut eivät välttämättä tavoita maahanmuuttajia. Heillä on korkeampi kynnys hankkia apua, mikä saattaa johtua byrokratian pelosta tai kieliongelmista. Kyseessä voi olla myös kulttuuriset seikat – monissa kulttuureissa on totuttu hoitamaan ongelmat perhepiirissä.
Jotta kynnys hakea apua MaPen kautta olisi mahdollisimman matala, haluamme painottaa, että MaPen palvelut eivät maksa mitään, eikä meihin yhteyttä ottavien ole pakko kertoa nimeään. Emme painosta meihin yhteyttä ottaneita mihinkään, vaan motivaatio jatkaa työskentelyä MaPen parissa on henkilöstä itsestään kiinni.

Ketkä saavat apua MaPen kautta?

- Tukea on tarjolla maahanmuuttajataustaisille nuorille ja heidän läheisilleen. Myös suomalaiset nuoret ja nuorten pelaajien läheiset voivat ottaa meihin yhteyttä. Tarjoamme palveluita kolmella kielellä - suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Mikäli asiakas ei osaa mitään näistä kielistä sujuvasti, voimme käyttää tulkkia apuna.

Miksi MaPe-hanke toimii juuri Vaasassa pääkaupunkiseudun lisäksi?

- Vaasassa on väkilukuun suhteutettuna paljon maahanmuuttajia, joten tämä oli hyvä paikka pioneerityölle.

Mitä toimintaa MaPella on Vaasassa?

-MaPen toimitilat sijaitsevat Rantalinnassa Rantakadulla, ja asiakastyötä voidaan tehdä muissakin paikoissa sopimuksen mukaan. Osallistumme nuorten hiihtolomatapahtumiin, sekä teemme muutakin yhteistyötä alueen nuorisotyöntekijöiden ja nuorisotalojen kanssa. Toukokuun 15. päivä järjestämme Vaasassa seminaarin nuorten peliriippuvuuden näkymisestä perhetyössä. Seminaariin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet!

MaPen aluetyöntekijään Tuula Emakseen saa
yhteyden numerosta 050 375 4762 ja sähköpostitse
tuula.emas@sosped.fi. Lisää tietoa MaPesta löytyy
internet-osoitteesta www.sosped.fi/gamecontrol

Ohjeita järkevään pelaamiseen:
- päätä etukäteen, kuinka paljon aikaa/rahaa voit käyttää pelaamiseen
- älä lainaa rahaa pelaamiseen
- aseta aikaraja pelaamiselle
- pidä taukoja pelatessasi
- suhteuta pelaaminen muuhun ajan- ja rahankäyttöösi
- jos pelaat rahasta, käytä vain ylimääräiseen käyttöön jäävää rahaa, älä koskaan välttämättömiin kuluihin ja laskuihin tarkoitettua rahaa
- älä pelaa stressin, masennuksen tai muiden huolien painaessa
- vältä erityisten riskipitoisten pelien pelaamista. Näihin kuuluvat esimerkiksi nopeatempoiset pelit.
(Lähde: Stakes - Pelihaitat)

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика