№ 3 ( 09 ) 2012



Ystävyyskuntatoimintaa

Siilinjärvi ja Kamennogorsk

Siilinjärven kunta ja Kamennogorskin kaupunki ovat olleet ystävyyskuntia virallisesti vuodesta 1997 alkaen


Päivi Heikkinen on ollut mukana ystävyyskuntatoiminnassa jo pitkään.

Ystävyyskaupunkivalinnassa aloitteen teki Siilinjärven Venäjä-Seura ry, joka sai vinkin Imatran osastolta Kamennogorskin halukkuudesta etsiä ystävyyskuntaa. Tämä tapahtui 90-luvun puolivälissä kun Venäjän lainsäädäntömuutoksen myötä rajavyöhykkeellä sijaitsevien kaupunkien yhteistoiminta helpottui. Sattumalla ja oikealla ajoituksella oli siis sijansa ystävyyssuhteen syntymisessä. Siilinjärven Venäjä-Seura ry:n ja kunnan edustajat kävivät tutustumassa Kamennogorskiin ja siitä tuttavuus alkoi.

Ystävyyssuhteiden hoitaminen on käytännössä pitkälti Siilinjärven Venäjä-Seura ry:n puheenjohtajan varassa. Allekirjoittanut on hoitanut kontakteja ystävyyskaupunkiin työtehtäviinsä kuuluen, olen myös muutaman viime vuoden ajan toiminut SVS:n puheenjohtajana. Siilinjärven kunnan johto on suhtautunut hyvin myötämielisesti osoittamalla mahdollisuuksien mukaan taloudellista tukea ystävyystoimintaan.

Kulttuuritoimintaa ja koululaisvaihtoa

Viidentoista ystävyyssuhdevuoden aikana on toteutettu delegaatioiden vierailuja jonkin teeman merkeissä. Kamennogorskin kaupungin johto vieraili vuonna 2010 Siilinjärvellä, jossa he tutustuivat täkäläiseen ympäristönsuojeluun ja jätehuoltoon. Vuorovuosin on toteutettu Siilinjärven lukion ja Kamennogorskin yleissivistävän keskikoulun oppilas- ja opettajavierailuja. Myös näissä vaihdoissa on ollut joskus erityisteema, esimerkiksi Siilinjärven lukion erityinen yhteiseen historiaamme paneutunut kurssi.

Kulttuuritoiminnasta ovat hyviä esimerkkejä Kamennogorskin lasten ja nuorten taidenäyttely Siilinjärven pääkirjastossa näyttelytila Artsissa sekä Bums-tanssi-, akrobaatti- ja musiikkiryhmän vierailut Siilinjärven kouluissa. Vastaavasti siilinjärveläinen Ruska-kansantanssiryhmä on käynyt esiintymässä Kamennogorskin kaupunkipäivän juhlassa. Kamennogorskilaiset kutsuvat Siilinjärveltä vuosittain sekä kunnan että ystävyysseuran edustajia kaupunkipäiväjuhlaansa. Vuosittain Siilinjärveltä viedään humanitaarista apua Kamennogorskiin sekä SVS:n että yksittäisten kansalaisten toimesta.

Mukaan toimintaan!

Tavallinen kuntalainen voi tulla seuraamaan vierailevien kulttuuriryhmien esityksiä, kenties majoittaa ystävyyskunnan vierailijan pariksi yöksi. Toteutetuissa koululais- ja opettajavierailuissa vieraat ovat majoittuneet yksittäisten kuntalaisten koteihin sekä Siilinjärvellä että Kamennogorskissa.

Siilinjärven Venäjä-Seura järjestää silloin tällöin tutustumismatkoja ystävyyskaupunkiimme. Niille ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Meiltä toimitetaan myös tavara-apua Kamennogorskin vähävaraisiin perheisiin ja muihin sosiaalisiin kohteisiin. Tavara-apua voi aina lahjoittaa tai lähteä tilaisuuden tullen itsekin viemään. Pari vuotta sitten SVS organisoi villasukkakeräyksen Kamennogorskin invalidien ja vanhusten hoitokotiin, jolloin meille tuli sekä upouusia villasukkia että lankalahjoituksia.

Tällaisessa toiminnassa kunnan palveluksessa oleva, luottamushenkilö tai tavallinen kuntalainen pääsee kansainvälistymään ja näkemään kuinka naapurissa toimitaan. Kamennogorskissa yksittäiselle kansalaiselle puoleltamme osoitettu apu voi mahdollistaa jokapäiväisen elämän edellytysten paranemista. Siilinjärvelle tehdyn vaihtovierailun myötä Kamennogorskin keskikouluun meni oppi modernin pedagogisen välineistön käytöstä. Edellä mainitun myötä kouluun tulivat käyttöön tietokoneluokat ja älytaulut.

Itse olen kokenut ystävyystoiminnan kautta syntyneet tuttavuus- ja ystävyyssuhteet elämää rikastuttaviksi. Oppilasvaihtojen myötä innostus venäjän opiskeluun Siilinjärvellä on lisääntynyt - onpa jollekin avautunut opiskelu-ura yliopistoonkin kieltä oppimaan.

Tulevaisuudennäkymät

Ponnistelemme uusien toimintamuotojen löytämiseksi. Entistä enemmän painopiste siirtyy koulujen, nuoriso- ja kulttuuritoimen sekä vapaaehtoisen kansalaisjärjestötoiminnan kautta toteutettavaksi. Siilinjärven kunnassa on parhaillaan valmistumassa kansainvälisen toiminnan ohjelma, jossa kunnan rooli enemmän tukea antava. Erityisesti halutaan kehittää sosiaalisen median kautta tapahtuvaa yhteistyötä, jolloin esimerkiksi koululuokat voisivat toteuttaa nettipohjaisia yhteisprojekteja ja olla tiiviisti yhteydessä keskenään.

Molemmin puolin toiminnan uhkana on taloudellisten resurssien niukentuminen. Suomessa vireillä oleva kuntien rakenneuudistus voi heikentää ystävyyskuntatoimintaa kun kuntien määrää ollaan vähentämässä. Tällaisesta on esimerkkinä vuosituhannen vaihteen kuntauudistus Tanskassa, jolloin Siilinjärven toimiva ystävyyskuntasuhde katkesi.

Siilinjärven Venäjä-Seura ry:n tehtävänä on tulevina vuosinakin edistää venäjän opiskelua ja sikäläisen kulttuurin tutuksi tekemistä. Seurassa on tällä hetkellä sukupolven vaihdos menossa, nuoriakin on saatu mukaan toimintaan. Me vanhat parrat annamme mielellämme tilaa uusille aktiivisille nuoremman sukupolven toimijoille!

Teksti: Päivi Heikkinen
Venäjännös: Lidia Popova

Kuvat: Pavel Zarubin, Raija Hassinen
ja Antti Roivainen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика