№ 3 ( 09 ) 2012



Sikrenvaaran kristinoppileiri 7.7.–15.7.2012

Kesätauon jälkeen ensimmäinen nuorisoilta Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa. Kymmenkunta nuorta suunnittelee keskittyneesti syksyn ohjelmaa kahvipöydän ääressä, mutta kysymys kriparileiristä herättää tunteita: silmät kirkastuvat, suut kääntyvät hymyyn mukavia muistellessa, naurupuuskiakin kuuluu…

Leiriä miettiessä mieleen nousee heti sanat ihmiset, kaverit, porukka… Tietysti hyvä ruoka, sauna, retki Lintulan luostariin. Leiriohjaaja Leni Kärkkäisen mielestä kristinoppileiri on synonyymi lauseelle ”yksi elämän parhaimmista kokemuksista”.

Tänä vuonna kristinoppileiri oli Sikrenvaarassa, Pohjois-Karjalassa. Kuopion ortodoksisen seurakunnan henkilöstöä edustivat siellä pappi Timo Hirvonen, kanttori Sofia Laukkanen ja lapsi- ja nuorisotyöntekijä Liisa Tuunainen.

Liisalla on jo monta kriparileiriä takana. Mitä onnistuneeseen leiriin tarvitaan?

– Sääntöjä leireillämme on mahdollisimman vähän. Sen verran kuitenkin, että jokaisella on turvallinen olo. Tämä luo pohjan onnistuneelle leirille, jolla jokainen voi pitää hauskaa, oppia ja tutustua mainioihin ihmisiin. Usein leireillä syntyy elämänmittaisia ystävyyksiä, eikä se ole vähän.

Miksi kriparileirejä järjestetään?

– Kriparin aikana on mahdollisuus elää todeksi niitä asioita, mitä ortodoksin arkeen voi kuulua: yhdessäoloa, hauskanpitoa, rukouselämää, säännöllinen hyvä ruoka, vierailuilta, pyhiinvaelluspäivä jne. Oppitunneilla käymme läpi monia tärkeitä asioita kuten sakramentit. Keskustelemme eettisistä asioista, vaikeitakaan asioista kaihtamatta. On hyvä, kun ortodoksisesta näkökulmasta katsoen puhutaan asioista syyllistämättä tai moralisoimatta. Tämän ikäisillä nuorilla on jo kyky ajatella ja keskustella kuin aikuisella, siksi keskustelut ovat usein hyvin mielenkiintoisia.

Opetusohjelmaan kuuluvat myös kastejuhla, häät, panihida ja hautajaiset. Tänä vuonna saimme olla mukana oikeassa kasteessa demo-kasteen sijasta, kun yksi nuoristamme kastettiin. Se oli juhlava ja herkkä hetki jakaa yhdessä, kun tästä nuoresta tuli konkreettisesti yksi meistä, ortodoksi.

Leirin ohjaajat ovat itse käyneet kriparin vuoden tai pari vuotta aiemmin, siksi heidän on helppo ymmärtää leiriläisiä ja auttaa heitä. Leni Kärkkäinen oli yksi niistä, jonka aiempi kokemus oli varmistamassa tämän kesän leirin huipputasoa:

– Ohjaajat ja muu henkilökunta saapui paikalle päivää aikaisemmin valmistelemaan leiriä. Leiriläisten bussi saapui pihaan seuraavana päivänä ja otimme jännittyneet leiriläiset vastaan. Nuorilla oli varmasti ennakkoluulonsa kriparia kohtaan. Moni tuskin olisi kuitenkaan arvannut, miten ainutlaatuinen viikko oli tulossa.

Mitä kaikkea leiristä on jäänyt mieleen?

– Kahdeksan päivän leiriin mahtui paljon asiaa. Päivisin oli papin pitämiä oppitunteja. Oppituntien kevennyksenä aika kului mukavasti erilaisten leikkien ja pelien parissa, unohtamatta tietenkään leirien tärkeimpiä asioita: kirkkoilua ja ruokailua.

Jotta myös vanhemmat ja ystävät pääsivät näkemään, millaista on elää kahdeksan päivää metsän keskellä hyttysten armoilla, leirillä järjestettiin vierailuilta, joka kului mukavasti makkaraa paistellen, sekä vieraita varten suunniteltujen leikkien ja esitysten parissa.

Leirin lopussa lähdimme vierailemaan Lintulan luostarissa, jossa oli meneillään praasniekka. Luostarivierailu oli monelle ensimmäinen, ja se herätti paljon mielenkiintoa ja kysymyksiä. Onhan luostari aivan oma maailmansa. Tästä päivästä minulle on kuitenkin eritoten jäänyt mieleen erään leiriläisen kysymys: ”Milloin lähdetään kotiin?” Kodilla hän tarkoitti tietenkin Sikreä. Viimeistään silloin tiesin, että leiri oli onnistunut.

Leirin lähestyessä loppuaan, ikävä alkoi hiipiä kuvioihin. Uusien ystävien ja satojen itikanpuremien lisäksi leiriläiset olivat saaneet kriparilta muutakin. He olivat nimittäin oppineet, millaista on olla ortodoksi, ja löytäneet myös itsestänsä uusia asioita. Se on mielestäni paras asia, mitä kriparilta voi löytää.

Liisa Tuunaisen mielestä jokainen leiri lisää kokemusta, uutta tietoa, uusia tuttavuuksia ja ystävyyksiä kaikille kripariin osallistujille:

– Joka vuosi keskustelen kahden kesken muutaman nuoren kanssa, jos sattuu jotain, mikä olisi voinut jäädä sattumatta. Keskustelun aluksi nuorella on liuta ennakkoluuloja. Odotuksena lienee huuto ja valitus. Alkukankeuden jälkeen näistä keskusteluista muotoutuu hyvin mielenkiintoisia. Yleensä heti helpottaa, kun selviää, ettei meidän leireillä ole tavoitteena aivopestä heistä ortodoksikristittyjä ja muokata tietynlaisia klooneja.

Uskoon kuuluu luonnollisena osana se, että aika-ajoin kyseenalaistamme asioita ja epäilemme. Erityisesti silloin, kun tapahtuu kipeitä asioita yhteiskunnassa, itselle tai läheisille, kysymme miksi? Kriparilla nuori saa tutustua rauhassa omaan uskontoonsa omanikäisten, ohjaajien ja seurakunnan työntekijöiden kanssa.

Yhdessä nämä mainiot 37 nuorta ja 15 henkilökuntaan kuuluvaa tekivät tästä leiristä kokemuksen, jota on ilo muistella. Aivan mahtava on huomata ryhmäläisten kokevan porukan yhdeksi suureksi perheeksi. Perheeksi, jossa jokainen saa olla oma itsensä musiikkimakuineen, harrastuksineen aina pukeutumis- ja hiustyylejä myöten. Ryhmäläiset ovat löytäneet jotain paljon tärkeämpää – ystävyyden.


Ruokaa viikonlopuksi 52 henkilölle.

Leirin jälkeen elämä jatkuu. Kavereita jää ikävä ja heitä voi tavata viimeistään jatkiksella, jatkoleirillä syksyllä. Jo seuraavana vuonna leiriläiset voivat itse osallistua leireille ohjaajina. Ensi vuoden kriparille voi ilmoittautua jo marraskuussa, joulukuussa tulee jo ensimmäisiä tietoja tulevasta leiristä.

Kuopion ortodoksisessa seurakunnassa ilmoittautumisia ottaa vastaan lapsi- ja nuorisotyöntekijä Liisa Tuunainen: puh. 020 610 0309, liisa.tuunainen@ort.fi

Kerhot ovat alkaneet!

Kuopion ortodoksisella seurakunnalla on tarjolla perhekerho, sekä kerhoja eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Kerhot ovat jo alkaneet, mutta mukaan voi tulla myös kesken vuoden. Tiedustele vapaita paikkoja sekä aikatauluja! Kerhoja on myös Siilinjärvellä.

Venäläinen lasten kerho ”Rodnitsok” toimii Kuopiossa seurakunnan kerhotiloissa KE klo 17–18, ohjaa Zoja Saukkonen, puh. 044 017 0841. Kerhomaksu 6 €.

Lisätietoa: www.ort.fi/kuopio > Lapsille ja nuorille.
Lapset: Svetlana, puh. 020 610 0315,
svetlana.lamanen@ort.fi
Nuoret: Liisa, puh. 020 610 0309,
liisa.tuunainen@ort.fi

Kuopion ortodoksinen seurakunta / lapsi- ja nuorisotyö, Snellmaninkatu 8, 70100 Kuopio.

Teksti: Viktoria Glubokova
Kuvat: Liisa Tuunainen ja Eveliina Braam
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика