№ 3 ( 09 ) 2012



Päivä ravintoloitsijana

Suomessa vietettiin ensimmäistä Ravintolapäivää toukokuussa 2011. Sen jälkeen päiviä on järjestetty noin kolmen kuukauden välein, ja tapahtuma on levinnyt muihinkin maihin. Se on siis nykyään nimeltään kansainvälinen Ravintolapäivä!


Toimiston henkilökunta toimi sekä leipureina että tarjoilijoina Café Pihkovassa.

Mikä on ravintolapäivä?

Ravintolapäivä on karnevaali ravintola- ja ruokakulttuurin puolesta. Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa oman pop up -ravintolan muutamaksi tunniksi tai koko päiväksi. Tapahtuman ytimessä on yhdessä tekemisen ilo.

Päivät ovat olleet erittäin suosittuja. Toukokuussa 2012 järjestettyyn viidenteen ravintolapäivään osallistui Helsingin Sanomien mukaan yli 700 ravintolaa! Pohjois-Savossa ravintoloita oli vain viisi, nekin kaikki Kuopiossa. Suomen lisäksi ravintoloita oli kyseisenä päivänä 17 eri maassa, yksi ravintola myös Moskovassa.

Ravintoloilla tai kahviloilla on usein jokin teema. Tarjolla on ollut esimerkiksi muffinsseja, espanjalaisia tapaksia, tortilloita ja jopa kypsennettyjä heinäsirkkoja.

Café Pihkova

Suomi-Venäjä-Seuran Kuopion-toimiston väki perusti 19.5. venäläistyylisen Café Pihkovan ja kävijöitä oli paljon! Halusimme tarjota mukavan Venäjä-kokemuksen keskellä Suomea. Asiakkaita saapuikin Kuopion ja lähikuntien lisäksi Murmanskista asti.

Ruokalistalla oli valmistamiamme pikkusuolaisia ja makeita leivonnaisia. Reseptit oli tietenkin katsottu venäläisistä keittokirjoista. Kahvilassa oli paljon tuttuja asiakkaita, mutta lisäksi monta uuttakin tuttavuutta.

Kokemus oli hyvä, joten varmasti osallistumme ravintolapäivän viettoon vielä uudestaan. Lisäksi opimme paljon sellaista, mitä emme olleet osanneet ottaa etukäteen huomioon. Seuraavalla kerralla olemme siis viisaampia ja paremmin valmistautuneita.


Hyvällä ilmalla ravintola voi toimia myös ulkona. Svetlana ja Teemu Siniranta
ovat pitäneet venäläistyylistä Pektopah-ravintolaa Helsingissä jo monena Ravintolapäivänä.

Miten perustan pop up -ravintolan?

Kuka tahansa yksityishenkilö, yhteisö tai yhdistys voi perustaa oman ravintolan ravintolapäivänä. Päivän organisaattorit kuitenkin toivovat, että ravintoloita ei käytettäisi yritysten ja yhteisöjen tarjoamien tuotteiden, aatteiden yms. markkinointiin, vaan päivä pidettäisiin puhtaasti ei-kaupallisena, mukavana kaupunkifestivaalina. Rahaa omista tarjoiluistaan kannattaa tietenkin pyytää, mutta ansaitseminen ei saa olla toiminnassa pääasiana.

Mitään erityisiä lupia ei tarvita, kunhan pidetään huolta ruokatarvikkeiden asianmukaisesta säilytyksestä sekä puhtaudesta ruokaa laitettaessa ja tarjoillessa. Alkoholijuomien myymiseen tarvitaan kuitenkin erillinen lupa Aluehallintovirastolta (AVI). Tämä on hyvä keino kokeilla ravintolan, kioskin tai kahvilan pitämistä käytännössä, jos vaikka harkitsee oman yrityksen perustamista myöhemmin.

Seuraavan Ravintolapäivän ajankohdan voit tarkistaa sivulta www.restaurantday.org (englannin- ja suomenkielinen sivusto). Omasta ravintolasta ilmoitetaan ravintolapäivien verkkosivuilla, ilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Sivuilta voi myös selailla muiden ravintoloiden tietoja.

Etukäteen sinun pitää kertoa ravintolasi paikka ja aukioloajat sekä mahdollinen teema. Tee ”yrityksestäsi” lyhyt esittely. Kannattaa myös luoda Facebookiin oma tapahtumasivu, jonka kautta voit kutsua asiakkaiksi kavereitasi, jotka puolestaan kutsuvat omia kavereitaan ja tieto pääsee leviämään laajemmallekin. Totta kai asiakkaita voi kutsua muillakin keinoilla. Ravintolapäivän nettisivuilta aivan vieraat ihmisetkin huomaavat ilmoituksesi.

Lisätietoa kaikesta ravintolapäivään liittyvästä on edellä mainitulla virallisella nettisivustolla. Oman ravintolan perustamiseen liittyvistä asioista voi kysellä myös Antti Tuomolalta, antti.tuomola@restaurantday.org, puh. 050 340 4100. Jos taas haluat perustaa ravintolan muualle kuin Suomeen, niin ota yhteyttä Simo Vassiseen, os. simo.vassinen@restaurantday.org, puh. 040 538 9221.

Teksti: Tiia Moilanen
Venäjännös: Lidia Popova

Kuvat: Tiia Moilanen ja Anu Passoja
Lähteet: www.restaurantday.org, www.hs.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика