№ 3 ( 09 ) 2012



Ylä-Savon seitsemässä kunnassa on tarjolla maksutonta maahanmuuttoneuvontaa suomen, viron, venäjän ja englannin kielellä


Maahanmuuttoneuvoja Kaja Rahkema.

Ylä-Savon seitsemässä kunnassa eli Iisalmessa, Lapinlahdella, Vieremällä, Kiuruvedellä, Sonkajärvellä, Pielavedellä ja Keiteleellä on tämän vuoden alusta tarjolla maksutonta maahanmuuttoneuvontaa. Maahanmuuttoneuvoja Kaja Rahkema aloitti Iisalmen kaupungin palveluksessa tammikuussa 2012 ja muut Ylä-Savon kunnat ostavat palvelua Iisalmen kaupungilta. Kaja Rahkema auttaa niin maahanmuuttajia kuin viranomaisiakin suomen, viron, venäjän ja englannin kielellä.

”Kun uusi maahanmuuttajakuntalainen muuttaa Ylä-Savoon, neuvon ja käyn hänen kanssa läpi koko alkuvaiheen Maistraatista Poliisin kautta Kelaan, Verotoimistosta pankin kautta päivähoitopaikkaa hakemaan ja tarpeen mukaan polku jatkuu. Toimin samalla niin palveluohjaajana kuin kieliapunakin.” - Kaja Rahkema sanoo. ”Teen paljon yhteistyötä eri kuntien eri viranomaisten kanssa, jotta vastaukset kysymyksiin löytyisivät asiantuntevalta taholta. Autan kyllä myös jo kauemmin maassa olleita maahanmuuttajia, joten minuun voi ottaa rohkeasti yhteyttä.”

Uuden kotouttamislain mukaan maahanmuuttajalla on oikeus myös alkukartoitukseen. Rahkema on tehnyt maahanmuuttoneuvonnan- ja alkukartoitusesitteen neljällä kielellä ja se annetaan mm. Maistraatista asiakkaalle mukaan. Myös muut viranomaiset välittävät esitettä asiakkailleen. Mikäli muu kuin TE-toimiston asiakkaana oleva maahanmuuttaja pyytää alkukartoitusta, maahanmuuttoneuvoja tekee sen hänelle. ”Olen toiminut pitkään mm. maahanmuuttajien suomen kielen opettajana ja pystyn selvittämään alkukartoituksen aikana niin suomen kielen taidon kuin työ- ja koulutushistoriankin” Rahkema kertoo. Alkukartoituksen jälkeen maahanmuuttaja ohjataan hänen tarvitsemiensa palveluiden pariin.

Miksi maahanmuuttoneuvontaa?

Ylä-Savon väestötilaston mukaan aikavälillä 1.1.–31.7.2012 Ylä-Savoon on muuttanut 79 maahanmuuttajaa. Ylä-Savon väkiluku on samalla aikavälillä on pudonnut 144 asukkaalla, joten ilman maahanmuuttoa väestön väheneminen olisi paljon suurempaa. Ylä-Savossa on haluttu panostaa myös muualta tänne muuttaneiden alkuvaiheen neuvontaan, jotta ihmiset kokisivat olevansa tervetulleita ja haluaisivat jäädä tänne pysyvästi asumaan. Suurin osa maahanmuuttajista muuttaa Ylä-Savoon työn perässä, suurimmat työllistäjät ovat maatalous ja teollisuus. ”Teen paljon yhteistyötä myös yrityselämän ja työnantajien kanssa tarjoamalla heille tukea uusien työntekijöiden kotouttamisessa” Kaja Rahkema korostaa.

Kaiken kaikkiaan Ylä-Savossa asuu noin 500 maahanmuuttajaa, joten maahanmuuttoneuvonnalle on todella suuri kysyntä. ”Maahanmuuttoneuvonnassa on alkuvuoden aikana ollut lähemmäs 100 asiakasta ja käyntikertoja yli kaksinkertainen määrä” kertoo Rahkema.

Kiintiöpakolaiset

Iisalmen, Lapinlahden ja Sonkajärven kunnanvaltuustot ovat tehneet myönteiset päätökset kiintiöpakolaisten vastaanotosta. Viiden vuoden aikana Ylä-Savoon tulee n.150 kiintiöpakolaista eli noin 30 pakolaista per vuosi. Kiintiöpakolaiset sijoitetaan vapaisiin asuntoihin. Olemassa oleva maahanmuuttoneuvontapalvelu antaa kunnille jo alustavat valmiudet ottaa vastaan myös kiintiöpakolaisia, vaikkakin varsinaista pakolaistyötä varten tullaan rekrytoimaan pakolaistyön koordinaattori.

Maahanmuuttoneuvonnan vastaanottoajat

Iisalmi – päätoimipiste Kauppakatu 24, varmimmin paikalla torstaisin ja perjantaisin, muina päivinä riippuen muiden kuntien neuvontapäivistä (ks. alempana).

Vieremä – parillisten viikkojen tiistaisin Vieremän kunnantalolla Myllyjärventie 1, klo 8:00–15:45.

Kiuruvesi – parittomien viikkojen keskiviikkoisin Kiuruveden kaupungintalolla Harjunkatu 2, klo 8:00–15:45.

Lapinlahti – 19.syyskuuta alkaen parillisten viikkojen keskiviikkoisin Kaskikuusen kansalaisopiston opettajainhuoneessa Mykkäläntie 2, klo 8:00–15:45

Pielavesi – kerran kuukaudessa maanantaisin Pielaveden sosiaalitoimen yhteydessä Puustellintie 18, klo 8:00–15:45.

Keitele – neuvontaa paikan päällä tarvittaessa, muuten neuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse.

Sonkajärvi – neuvontaa paikan päällä tarvittaessa, muuten neuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse.

Maahanmuuttoneuvoja Kaja Rahkema (suomi, viro, venäjä, englanti), puh. 040 674 0179,
kaja.rahkema@iisalmi.fi
Kauppakatu 24, Iisalmi

Maahanmuuttajaoppaat (suomi, venäjä, englanti) löytyvät ja muuta tietoa maahanmuuttajille:
http://www.iisalmi.fi/Suomeksi/Kaupunki-Info/Tietoa_maahanmuuttajille

Teksti: Kaja Rahkema
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика