№ 1 ( 01 ) 2010

Tunnistetaan ja arvostetaan osaamista

Meille kaikille aikuisille on kertynyt tietoja ja taitoja vuosien varrelta. Kokemusta on tullut työelämästä, harrastuksista, vapaaehtoistyöstä, koulusta ja niin edelleen. Kun maahanmuuttaja tulee uuteen maahan, tuntuu monesti siltä, että kaikkia taitoja ja kokemusta ei huomata uudessa kotimaassa. Tämä on suuri ongelma niin maahanmuuttajalle itselleen kuin myös yhteiskunnalle. Maahanmuuttaja ei pääse käyttämään taitojaan ja tietojaan, eikä yhteiskunta pääse niistä hyötymään. Mikä menetys kaikille!

Monesti entisessä kotimaassa suoritettuja tutkintoja ja työkokemusta ei ymmärretä uudessa kotimaassa ja työhön pääsy vaikeutuu. Aiemmin opitun tunnistaminen on yksi keino, jolla voidaan tehdä maahanmuuttajan osaaminen näkyväksi kaikille. Aiemmin opitun tunnistamista tehdään muun muassa ammatillisissa oppilaitoksissa, kuten Savon ammatti- ja aikuisopistossa.

Mitä aiemmin opitun tunnistaminen tarkoittaa?

Aiemmin opitun tunnistaminen alkaa sillä, että asiakas tulee oppilaitokseen. Asiakkaan ottaa vastaan ohjaaja, joka haastattelee asiakasta ja kartoittaa hänen tarpeitaan, aiempaa työkokemustaan ja koulutustaan. Tämän perusteella ohjaaja ja asiakas suunnittelevat yhdessä polun asiakkaan tarpeiden mukaan. Polku on jokaiselle erilainen, ja se ei tarkoita pelkästään koulussa istumista ja opiskelua. Polun alussa tutkitaan, millaista työkokemusta ja muuta osaamista asiakkaalla on. Sen jälkeen asiakas voi mennä keskustelemaan alan ammattiopettajan kanssa ja ammattiopettaja arvioi asiakkaan osaamista yleisellä tasolla. On myös mahdollista, että asiakkaalle hankitaan työssäoppimispaikka, jossa työnantaja ja ammattiopettaja voivat työpaikalla arvioida henkilön ammattiosaamista.

Jos ammattilaiset toteavat, että henkilöllä on tarvittava ammattitaito, voi hän suorittaa alan tutkinnon tai osatutkinnon näyttämällä osaamisensa. Puhutaan näyttötutkinnoista. Mikäli osaaminen ei kaikilta osin riitä koko tutkinnon suorittamiseen voi osaamista hankkia lisää valmistavassa koulutuksessa tai työssäoppimalla. Oppimispolku räätälöidään kaikille yksilöllisesti elämäntilanteen mukaan. Mikäli henkilön elämäntilanteeseen ei sovi näyttötutkinnon suorittaminen, voidaan myös mahdollisuuksien mukaan kirjoittaa lausunto osaamisesta. Lausunnon antavat ammattiopettaja ja työelämän edustaja yhdessä. Tämä helpottaa monen maahanmuuttajan työllistymistä.

Savon ammatti- ja aikuisopistossa on meneillään Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama hanke Itäsuomalaisen Osaamisen Kehittäminen – ISOK. Hankkeen avulla monet maahanmuuttajat ovat saaneet osaamisensa tunnistettua ja heille on tehty henkilökohtaisia oppimispolkuja ja osaamislausuntoja tarpeen mukaan. Jos olet kiinnostunut tulemaan ohjaukseen, toimi nopeasti! Lisätietoa ja ohjaajien yhteystiedot löydät osoitteesta www.isok.fi

Irina Jarne tuli ISOK -hankkeeseen mukaan ja hänen osaamisensa arvioitiin. Lue Irinan tarina seuraavalta sivulta.

Teksti: Anni Karttunen ISOK -hankkeen projektipäällikkö, Savon ammatti- ja aikuisopisto

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика