№ 1 ( 01 ) 2010

Monipuolista koulutusta maahanmuuttajille

Savon ammatti- ja aikuisopistossa Kuopion Presidentinkadulla järjestetään useita maahanmuuttajille tarkoitettuja koulutuksia. Noin 300 maahanmuuttajataustaista opiskelijaa opiskelee vuosittain Savon ammatti- ja aikuisopistossa erillisissä maahanmuuttajakoulutuksissa sekä ammatillisen peruskoulutuksen puolella. Presidentinkadun maahanmuuttajaopiskelijoista suurin osa on aikuisia ja monista eri syistä Suomeen tulleita.

Erillisiä, vain maahanmuuttajataustaisille henkilöille suunnattuja koulutuksia on useita. Kaikkien koulutusten tavoitteena on tukea Suomeen kotoutumista. Tällä hetkellä Presidentinkadulla pyörii kolme Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta, yksi ABC-koulutus sekä yksi KANTAVA-koulutus, joka tarkoittaa maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa ja kuntouttavaa opetusta ja ohjausta, sekä kaksi VALMA-koulutusta eli maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavaa koulutusta. Samoin nuorille maahanmuuttajataustaisille henkilöille on oma koulutuksensa.

Kotoutumiskoulutuksissa on joka vuosi myös paljon venäläisiä maahanmuuttajia. Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus koostuu neljästä kymmenen viikon pituisesta opintojaksosta. Kotoutumiskoulutus on tarkoitettu niille maahanmuuttajille, jotka ovat muuttaneet Suomeen pysyväisluontoisesti ja tarvitsevat tukea ja ohjausta sijoittuakseen työelämään tai ammattiin johtavaan koulutukseen. Kotoutumiskoulutus tukee kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Tavoitteena on saavuttaa sellaiset kielelliset, yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja elämänhallinnalliset valmiudet, jotka auttavat selviytymään jokapäiväisessä elämässä ja mahdollistavat hakeutumisen jatko-opintoihin tai työelämään.

VALMA-koulutus eli maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus kestää yhden lukuvuoden ajan. Tämä koulutus on tarkoitettu maahanmuuttajille, jotka aikovat hakeutua ammatilliseen koulutukseen. VALMA-koulutuksen tavoitteena on antaa kielelliset ja muut perusvalmiudet, joiden avulla maahanmuuttaja suoriutuu myöhemmin ammatillisessa koulutuksessa. Koulutuksessa opiskellaan suomen kieltä sekä muita aineita esimerkiksi matematiikkaa, tietotekniikkaa ja luonnontieteitä.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus eli KANTAVA on tarkoitettu maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat erityistä tukea ja ohjausta opiskelussa ja kotoutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan. Opiskelija voi esimerkiksi olla henkilö, jolla on oppimisvaikeuksia. Koulutuksen tavoitteena on muun muassa parantaa elämänhallintataitoja, opiskeluvalmiuksia sekä parantaa suomen kielen taitoja ja tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan. Koulutuksessa saadaan tietoa myös suomalaisesta työelämästä, eri ammateista ja koulutuksen asettamista vaatimuksista Suomessa.

ABC-koulutus puolestaan on tarkoitettu omalla äidinkielellään luku- ja kirjoitustaidottomille maahanmuuttajille. Nimensä mukaisesti koulutus alkaa aivan alusta, esimerkiksi opettelemalla latinalaiset aakkoset. Koulutuksen edetessä opiskelijat oppivat suomen kielen alkeiden lisäksi arjen taitoja, jotka ovat välttämättömiä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Maahanmuuttajille tarkoitettujen koulutusten jälkeen opiskelijat voivat hakeutua ammatilliseen koulutukseen esimerkiksi Savon ammatti- ja aikuisopistoon, jossa koulutusta tarjotaan seitsemällä eri alalla. Katso lisätietoja Savon ammatti- ja aikuisopiston sivuilta: www.sakky.fi.

Teksti: Tiina Valtonen
ISOK -hankkeen ohjaaja
Savon ammatti- ja aikuisopisto

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика