№ 3-4 ( 125-126 ) 2017

Oiva -keskus

Neuvontaa, palveluohjausta ja palvelutarpeen arviointia

Oiva -keskus

Monikulttuurinen Monikko ry toimii monipuolisesti eri väestönosien elämänlaadun parantamiseksi. Tällä hetkellä yhdistyksen toiminnan pääpaino on Paloma-projektissa, joka keskittyy ikääntyvien parissa tehtävään työhön. Senioreiden (+55) on erityisen vaikeaa sopeutua nopeatempoiseen nykymaailmaan. Projektin vetäjä Alina Ahtamo pyrkii työssään yhdistämään suomalaisia ja eri kansallisuuksien senioreita. Jokaiselle löytyy jotakin: on matkoja, tutustumiskäyntejä, suomen kielen syventävää tai tietokoneen käytön opiskelua, kuorolaulua ja tanssia, liikuntaharrastusta ja käsityökerhoa, ”lusikkasoittoa” ja venäläistä kyykkää. Kaikkea on suorastaan mahdoton luetella! Yhdistyksen toiminnasta voi lukea lisää sivulta www.monikkoyhdistys.com tai katsoa kuvagalleriaa Facebookissa (Monikko ry).

Olennainen osa Paloman työtä on ikääntyneiden palveluohjaus ja neuvonta kaupungin tarjoamista palveluista myös paikan päällä. Tänä keväänä osallistuin itse Oiva-keskuksen tällaiseen tapahtumaan. Oiva tarjoaa neuvontaa keskuksen asiakkaille kaupungin erilaisista sosiaali- ja terveyspalveluista, mm. kotiavun tai kotihoidon mahdollisuudesta. Tilaisuudessa palveluohjaaja Tiina Kurkinen kertoi Oiva-keskuksen toiminnasta ja vastasi kysymyksiin. Keskustelu käytiin venäjänkielisen tulkkauksen avulla, joten sekä suomalaiset että venäläiset pystyivät saamaan vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin.

Oiva-keskus on perustettu v 2012. Sen päätoiminta-alana ovat vanhus- ja vammaispalveluihin liittyvät neuvontapalvelut. Keskuksen nimi muodostuu sanojen ensimmäisistä kirjaimista: Omaiset – Ikäihmiset – Vammaiset – Asiakkaat. Keskuksen puoleen voi kääntyä silloin, kun ei itse selviydy jokapäiväistä askareistaan tai jos toimii läheisensä omaishoitajana ja tarvitsee tälle apua. Keskus neuvoo myös ikääntyvien ja vammaisten sosiaalipalveluiden ja -etuuksien hakemisessa. Oiva-keskukseen voi kääntyä joko itse henkilökohtaisesti tai sitten jonkun avuntarvitsijan puolesta, ikääntyvän tai vammaisen omaisena tai läheisenä (ystävänä tai naapurina). Palveluun on ilmoittauduttava etukäteen numerossa 014 266 1801 arkisin klo 9–15 tai sitten sähköpostilla kaupungin sivuilla: www.jyvaskyla.fi/sote/ikaantyvat/neuvonta. Sivuille on koottu myös paljon hyödyllistä tietoa.

Työ Oiva -keskuksessa alkaa asiakkaan palvelutarpeen arvioinnilla. Palvelutarpeen arviointikäynnillä palveluohjaaja arvioi asiakkaan palvelujen tarpeen yhteistyössä asiakkaan, hänen omaistensa sekä yhteistyötahojen kanssa huomioiden asiakkaan omat voimavarat ja tahto. Ensimmäinen käynti kestää yleensä 1,5–2 tuntia, mikäli kysyttävää on paljon. Sovittaessa arviointi voidaan suorittaa myös asiakkaan kotona.

Oiva -keskus

Paljonko tulkkauspalvelut maksavat tällaisessa tapaamisessa?

– Meillä ei ole omia tulkkeja, joten tarvittavasta tulkista on ilmoitettava etukäteen neuvonta-aikaa varattaessa. Varaamme käyntiänne varten silloin myös tulkin. Sekä tulkin palvelut että neuvonta ovat asiakkaalle maksuttomia.


Oiva-keskuksella on osoitteessa Keljonkatu 26 (A-talo, 1.krs) palvelutalo vanhuksille ja ympärivuorokautista hoitoa vaativille monisairaille. Viereisissä taloissa on myös väliaikaisen palveluasumisen mahdollisuus perhehoitoasiakkaille esimerkiksi loman ajaksi.

Paljonko kyseinen lyhytaikainen hoito maksaa?

– Lyhytkestoinen hoitojakso maksaa 36,20 € vuorokaudessa, perhehoitosopimuksen kyseessä ollessa 12 € vuorokaudessa. Meillä on mahdollisuus palvella samanaikaisesti 50 asiakasta. Osa heistä on sellaisia, jotka on hiljattain kotiutettu sairaalasta ja tarvitsevat kuntoutusta.


Onko tällaiseen palveluun jonoja?

– Varsinaista jonoa ei ole, meillä on varauslista. Omaishoitajille tarkoitettu tukipalvelu toimii seuraavissa numeroissa:

  • Ydinkeskusta–Mattilanpelto–Keljonkangas–Säynätsalo–Korpilahti–Kypärämäki–Keltinmäki–Ruoke–Kuohu–Vesanka, puh. 014 266 3778
  • Halssila–Kangasvuori–Huhtasuo–Holsti–Kuokkala–Jyskä–Vaajakoski– Leppälahti–Oravasaari, puh. 014 266 3779
  • Mäki-Matti–Viitaniemi–Kortepohja–Lohikoski–Palokka–Tikkakoski, puh. 014 266 3635.

Vammaispalvelua ja alle 18-vuotiaita koskevat tiedustelut puh. 014 266 3914 tai Oiva- keskus arkisin 9.00–15.00, puh. 014 266 1801. Jyvässeudun omaishoitajat ry tarjoaa lisäksi monipuolista apua ja palveluja omaishoitajille osoitteessa
Väinönkatu 28 A LH7, puh. 050 409 6975,

www.jyvasseudunomaishoitajat.fi.


Oiva -keskus

Entä mistä voi saada apuvälineitä?

– Apuvälineitä voi saada maksutta lainaan tarvittaessa. Niihin kuuluvat mm. liikkumista helpottavat välineet kuten kävelykepit, kainalosauvat ja rollaattorit. Laina-aika sovitaan aina tapauskohtaisesti erikseen. Apuvälineet on palautettava laina-ajan päättyessä puhtaina ja ehjinä. Fysioterapeutin voi kutsua myös kotiin arvioimaan apuvälinetarvetta (maksuton) tai ottaa yhteyttä seuraaviin:

  • Kyllön terveysaseman apuvälinepalvelu, Keskussairaalantie 20, puh. 014 266 2335
  • Palokan terveysaseman apuvälinepalvelu, Ritopohjantie 25, puh. 014 336 6422
  • Korpilahden terveysaseman fysioterapia, Virastokuja 2, puh. 014 266 2701
  • Alueellinen apuvälinekeskus, Kinkomaan sairaala, Parantolantie 24,
    puh. 014 269 3430.

Millaista kotiapua Oiva-keskus tarjoaa?

– Meillä on mm. ateriapalvelua. Lounaan hinta on 8,25 €. Lounas toimitetaan illalla kylmänä, sillä se on tarkoitettu lounaaksi seuraavana päivänä. Toimitus on kolmesti viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ateriapalvelussa huomioidaan asiakkaiden toiveet, allergiat ja erityisruokavaliot. Kaikki ruoka on laktoositonta. Oiva koordinoi jakelun, mutta kuljettajaa varten tarvitaan avain. Ruokalista löytyy internetistä. Muutamissa Jyväskylän kohteissa on myös lämminateriapalvelua (hinta n. 10 €).

Oiva järjestää myös elintarvike- ja ns. ensisijaisten hyödykkeiden kotiinkuljetusta. Tätä varten elintarvikeliikkeessä avataan asioimistili. Yhden toimituksen hinta on 6,65 €. Tilauksen voi tehdä sekä puhelimella että internetissä. Lisätietoja voi kysyä
puh. 014 266 1801.

Tarvittaessa hankimme asiakkaalle hälyytysnapin (jos esim. asiakas kaatuilee usein) tai hälyytysrannekkeen. Ranneke on vedenpitävä, jolloin sitä voi käyttää myös suihkussa. Ehdottomana edellytyksenä on käytössä oleva puhelinnumero (lankapuhelin tai kännykkä) ja avain Oiva-keskuksen käyttöön, jolloin apua voidaan toimittaa ympäri vuorokauden. Hälyytysnappi toimii vain kotona. Palvelu on maksullinen (35,80 € / kk ja asennus 82 €). Mikäli tulot ovat vähemmän kuin 1085,11 €, veloitus on maksuton.


Tilaisuus oli erittäin informatiivinen ja hyödyllinen. Paloma järjesti kyseisen tapahtuman jo toisen kerran. Joka kerta paikalle saapuu uusia ihmisiä, jotka kyselevät uusia asioita. Lisätietoa Oiva-keskuksen palveluista saa Jyväskylän kaupungin julkaisemasta ”Palveluopas-2017”-esitteestä www.jyvaskyla.fi/ikaantyneet/neuvonta/palveluopas.

Joskus elämässä tulee eteen vaikeita tilanteita, joissa emme tiedä, mitä tehdä ja kenen puoleen kääntyä – tunnemme itsemme yksinäisiksi ja voimattomiksi. Erityisesti tämä koskee ikääntyviä. Älkää vaipuko epätoivoon – nyt tiedätte, kenen puoleen kääntyä! Tulkaa Monikko yhdistykseen: se tarjoaa mahdollisuuden uusiin ystävyyssuhteisiin, mielenkiintoista tekemistä sekä tarpeellisuuden tunteen. Kesälomien jälkeen tarjolla on monta mielenkiintoista kohtaamista ja yhteistä tekemistä opintopiireissä sekä Jyväskylässä että sen ympäristössä. www.monikkoyhdistys.com/toiminta.html


Teksti ja kuvat: Natalia Savela
Käännös: Tarja Svensk

Siirry ylös