№ 3-4 ( 125-126 ) 2017

Suomen käsityön museo – enemmän kuin museo!

Suomen käsityön museo


Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä
puh. +358 14 266 4370
craftmuseum.info@jkl.fi
Museon aukioloajat verkkosivuilta:
www.craftmuseum.fi


Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitseva Suomen käsityön museo on helposti lähestyttävä museo, jonka huomaamattoman julkisivun taakse kätkeytyy elämyksiä kaikille aisteille ja kaikille ikäluokille. Kolmeen kerrokseen rakentuva valtakunnallinen erikoismuseo kertoo suomalaisen käsityön tarinaa osana historian kudetta. Käsityö on elänyt Suomen mukana niin arjessa kuin juhlassa ja näyttelee merkittävää roolia myös nykyisessä digitaalisessa ajassamme.

Museo käsittää käsityön hyvin laajana ja värikkäänä kokonaisuutena, jolle on haluttu antaa valta museon perusnäyttelyissä. Käsityö on irrottamaton osa ihmisen elämää, käsillä tekemistä, itsensä ilmaisua ja sukujuurien korostusta. Käsityössä elämän tuntu -näyttely kuvaa käsityön läsnäoloa kapaloikäisestä hautaan saakka ja pohtii välillä taiteen ja käsityön välistä siltaa. Näyttelyn Aistitilassa voi kokea käsityön maailmaa kaikilla aisteilla ja varsinkin lapset nauttivat, kun kerrankin saa museossa koskea johonkin! Aikamatka käsityöhön -näyttely kuvaa, miten käsityö on kehittynyt ihmisen mukana, aina kivikaudelta nykypäivään saakka.

Suomen käsityön museo


Suomen käsityön museo yhdistää juuri oikealla reseptillä nostalgiaa ja nykyaikaa, joten museossa viihtyy koko perhe. Vaihtuvissa näyttelyissä seurataan käsityössä pinnalla olevia trendejä ja nostetaan esiin vanhoja perinteitä. Suomalainen kansallispuku -näyttelyä voi ihailla museossa 3.12.2017 saakka. Näyttely kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta pukuperinteestä ja ylistää pukujen valmistukseen tarvittavia käsityötaitoja.

Toisenlaista näkökulmaa suomalaiseen käsityöhön edustavat Ikkunagallerian näyttelyt, joissa esitellään pienemmässä mittakaavassa käsityön nykytrendejä. Kesänäyttely MadeBy Helsinki – Rakkaudella valmistetut kuvastaa suomalaisen käsityön modernia otetta, jossa ei pelätä yhdistää perinnettä uuteen.

Museon yhteydessä toimii Suomen kansallispukukeskus, joka keskittyy kertomaan suomalaisen puvun

tarinaa. Kansallispuvut viestivät entisajan kansan elämästä ja juhlapukeutumisesta, jota voi aistia myös museon perusnäyttelyssä Komeasti juhlaan. Kansallis-


pukukeskuksen vaihtuvissa näyttelyissä sekoitetaan niin nykypäivää kuin nostalgiaakin, kuten esillä olevassa Paula -hyvän kahvin lähettiläs Sääksmäen puvussa -näyttelyssä, joka kertoo Pauligin Paulan tarinaa.

Erityisesti lapset ovat iloinneet museon Avoimesta PAJASTA, jossa voi askaroida omatoimisesti eri materiaalien ja tekniikoiden parissa pientä materiaalikorvausta vastaan. Valitse joko valmiita ohjeita tai anna luovuudelle valta ja toteuta omia visioitasi!

Vierailun museoon voi viimeistellä uppoutumalla museokaupan ainutlaatuiseen valikoimaan. Pelkästään suomalaista käsityötä myyvä kauppa täydentää valikoimaansa sesonkien ja trendien mukaan ja tarjoaa tuotteita noin sadalta eri käsityöläiseltä ympäri Suomea kodin tekstiileistä keramiikkaan ja koruista kirjallisuuteen.


Teksti: Sari Koskinen
Kuvat: Suomen käsityön museo
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös