2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (121-122)


№ 7-8 (119-120)


№ 5-6 (117-118)


№ 3-4 (115-116)


№ 1-2 (113-114)

№ 7-8 ( 119-120 ) 2016”Toni Erdmann” – LUX-elokuvapalkinnon 10. juhlavuoden voittaja

europarlamenti

"Toni Erdmann" (Saksa, Itävalta, Romania) on voittanut Euroopan parlamentin myöntämän LUX-elokuvapalkinnon tänä vuonna. Parlamentin puhemies Martin Schulz ilmoitti voittajan Strasbourgin täysistuntosalissa pidetyssä seremoniassa 23.11. Elokuva tarkastelee isän ja tyttären monimutkaista suhdetta nykypäivän yrityskulttuurissa.

LUX-elokuvapalkinto.
Maren Adenin ohjaama elokuva "Toni Erdmann" on voittanut 10. juhlavuoden
LUX-elokuvapalkinnon. © European Parliament.

Schulz onnitteli kaikkia kolmea finalistia, mukaan lukien voittajaelokuvan ohjaajaa Maren Adea ja hänen työryhmäänsä, ja sanoi: ”Välitän sydämelliset onnittelut Toni Erdmann -elokuvan tekijöille. Tämä elokuva, joka on yhdistelmä mustaa huumoria ja ratkiriemukasta draamaa, kuvailee nuoren ulkomailla asuvan naisen ja hänen isänsä vaikeaa, hellää ja joskus myös absurdia suhdetta. Se kuvailee liikuttavasti, kuinka perhesuhteet muuttuvat ja vaikuttavat meihin ikääntyvässä ja kilpailuhenkisessä yhteiskunnassa. Elokuva ei tarjoa helppoja vastauksia, mutta railakkaiden kohtausten välissä se kannustaa meitä etsimään sitä, mitä tulee suojella ja vaalia”.

LUX-elokuvapalkinnosta vastaava parlamentin varapuhemies Antonio Tajani (EPP, Italia) sanoi: "LUX-palkinto toimii vastaamalla symbolisesti ja konkreettisesti elokuva-alamme suurimpaan heikkouteen, jakeluun. Siinä missä Pohjois-Amerikalla on yhteiset elokuvamarkkinat, Euroopan markkinat ovat sirpaleiset fyysisten ja kielellisten esteiden vuoksi. Eurooppalainen elokuva kuvastaa sitä, mitä Euroopan ja sen instituutioiden tulisi olla: onnistunut yhdistelmä vahvoja ominaisuuksiamme, ala, joka perustuu innovaatioille, luovuudelle ja arvoille."

Kulttuuri- ja opetusvaliokunnan puheenjohtaja Silvia Costa (S&D, Italia) sanoi: "Viimeisen kymmenen vuoden aikana sata elokuvaa on näytetty elokuvateattereissa ympäri Eurooppaa Lux-palkinnon puitteissa. Monet itsenäiset elokuvaohjaajat ja nuoret käsikirjoittajat ovat päässeet esille myös muissa maissa LUX-palkinnon ja elokuvien EU:n 24 viralliselle kielelle tekstittämisen myötä. Palkinto on lisännyt eurooppalaisen elokuva-alan, sen teemojen, vivahteiden ja kielien moninaisuutta ja rikkautta. Eurooppalaiseen elokuvakerrontaan panostaminen ja investoiminen on kulmakivi "kulttuurien Euroopan" rakentamiselle, johon me uskomme. Lupaamme vaalia LUX-palkintoa myös tulevaisuudessa, myös Euroopan ulkopuolella."

Tämän vuoden kaksi muuta finalistielokuvaa olivat Leyla Bouzidin ohjaama À Peine J'ouvre les Yeux /Kun silmäni avaan (Ranska, Tunisia, Belgia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat) ja Claude Barrasin ohjaama Ma Vie de Courgette / Elämäni kurpitsana (Sveitsi, Ranska). Palkinnon voittaja valitaan parlamentin jäsenten äänten perusteella.

Euroopan parlamentti maksaa kolmen finalistielokuvan tekstittämisen kaikille EU:n 24 viralliselle kielelle. Voittajaelokuvasta tehdään näkö- ja kuulovammaisille soveltuva versio, minkä lisäksi se saa tukea kansainväliselle markkinoinnille.

LUX-kiertueella kolme finalistielokuvaa esitetään kaikissa 28 EU-maassa syksyn aikana. Tavoitteena on lisätä eurooppalaisten elokuvien levitystä EU-alueella, tuoda eurooppalaisen elokuvan moninaisuus mahdollisimman monen eurooppalaisen ulottuville ja herättää keskustelua elokuvien käsittelemistä poliittisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Suomessa elokuvia on jo esitetty tänä syksynä Helsingissä ja Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Joensuussa ja Oulussa.


Lähde: www.europarl.europa.eu/news/
Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös