2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (121-122)


№ 7-8 (119-120)


№ 5-6 (117-118)


№ 3-4 (115-116)


№ 1-2 (113-114)

№ 1-2 ( 113-114 ) 2016



Uusi kotimainen mobiilipalvelu ratkoo nuorten työllisyyshaasteita kahdeksassa kunnassa

Ryhmä ennakkoluulottomia yritysjohtajia perusti Yllätetään yhteiskunta -ryhmän vuonna 2007 synnyttämään uudenlaista public-private-people-yhteistyötä. Yllätetään yhteiskunta -hankkeista pisimmälle on ehtinyt Kohti hiilineutraalia kuntaa eli HINKU, jota tällä hetkellä vetää Suomen Ympäristökeskus. Toinen merkittävä ja tunnettu idea on nuorten työttömyyden ehkäisemiseen pyrkivä Uusien mahdollisuuksien tori. Yllätetään yhteiskunta luo ennakkoluulottomia ja ennen näkemättömiä toimintamalleja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseen yritysten ja julkisen sekä kolmannen sektorin yhteistyönä.

 

Työnhakijat sekä lyhytkestoista työtä tarjoavat yhdistävä kotimainen keikkatyön mobiilipalvelu Work Pilots oli kokeilussa kahdeksassa kaupungissa 6. maaliskuuta saakka.

Kokeilun tavoitteena on löytää uusia malleja, joilla autetaan työelämään pyrkiviä ja työelämän ulkopuolelle joutuneita pääsemään helpommin kiinni työhön ja mielekkäämpään elämään.

Work Pilots ratkaisee aikamme kahta suurta haastetta: mistä saada nuorille mahdollisuuksia työkokemuksiin sekä miten helpottaa kiireistä arkea ja saada helposti ja nopeasti apua tekemättömiin pieniin tehtäviin.

Work Pilotsissa kuka tahansa yksityishenkilö tai organisaatio voi etsiä nopeasti, helposti ja läheltä tekijän lyhyeenkin tehtävään. Taustajärjestelmä hoitaa maksut ja verot automaattisesti ja älykäs teknologia minimoi väärinkäytökset ja petokset. Moderni mobiiliteknologia on tärkeässä roolissa palvelussa.

Mobiilipalvelun kokeilu toteutetaan yhteistyössä pilottipaikkakunnilla Iissä, Kouvolassa, Mikkelissä, Kuopiossa, Vaasassa, Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla toimivien kaupungin työntekijöiden, yritysten, järjestöjen, seurakuntien ja nuorien kanssa. Eri kaupungeissa kokeilun toteuttajat ja organisaatiot vaihtelevat. Pilotin tarkoitus on kerätä kokemuksia siitä, miten palvelun voi mahdollisimman nopeasti laajentaa ja monistaa kaikkien ulottuville.

Työelämän murros vaatii uusia ratkaisuja

Talous digitalisoituu ja teollinen tuotanto vähenee. Työpaikkojen kadotessa yhä useampien on keksittävä itse työnsä ja myytävä työpanoksensa. Työelämää aloittavat tarvitsevat työkokemusta ja uusia taitoja. Toisaalla on ihmisiä ja organisaatiota, joiden arki helpottuisi, jos tarjolla olisi helposti tekijöitä pienille keikkatöille.

Työn ja tekijöiden kohtaaminen on kuitenkin vaikeaa. Nykymallit ovat liian raskaita lyhytkestoiselle työlle.

Suomessa on yli 300 000 työtöntä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan Suomessa nuorten 15–24 -vuotiaiden työttömyys 2015 oli 20,8 % ja yhteensä heitä oli 56 000. Mitä kauemmin olemme poissa työelämästä, sitä helpommin irtaannumme normaalista yhteiskunnasta ja ongelmat kasvavat. Uudet liiketoimintamallit, digitalisaatio ja mobiilisuus mahdollistavat nyt uusia rohkeita kokeiluja myös työelämään.

Ajatus mobiilipalvelusta syntyi Yllätetään yhteiskunta JAMeissa. Yllätetään yhteiskunta -yhteisö rakentaa innovaatioita eri sektoreiden toimijoita yhteen tuovalla mallilla. Public-Private-People-Partnership-

malleissa kaikki osapuolet voittavat. Useita ideoita on edennyt tämän mallin mukaisesti monistukseen asti, mm. 29 kuntaan laajentunut HINKU-hanke. Nyt Yllätetään yhteiskunta -ryhmä ja Work Pilots Oy

on yhdessä yli 200 ihmisen ja useiden organisaatioiden sekä kumppanien kanssa vienyt eteenpäin Work Pilots -mobiilipalvelua neljän P:n mallilla.

Work Pilotsin visiona on, että jokainen, joka haluaa tehdä töitä, saa siihen mahdollisuuden. Jokainen, joka tarvitsee apua arjen kiireessä, saa sen.

Work Pilotsin tavoitteena on antaa jo vuoden 2016 aikana 8 000 nuorelle mahdollisuus työkokemukseen ja näin luoda heille parempi mahdollisuus löytää oma paikkansa tulevaisuuden työelämässä.

 

Lisätietoja:

Jari Raitanen, Yllätetään yhteiskunta / Work Pilots, puh. 050 995 4440, jari.raitanen@devoi.fi

Eija Kiviranta, Work Pilots, puh. 040 709 0150, eija.kiviranta@workpilots.fi

 

Lähde: "Yllätetään yhteiskunta", tiedote, 1.3.2016

Venäjännös: Lidia Popova

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика