2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 9-10 (121-122)


№ 7-8 (119-120)


№ 5-6 (117-118)


№ 3-4 (115-116)


№ 1-2 (113-114)

№ 1-2 ( 113-114 ) 2016



Ah, ihana laskiainen!
Maslenitsa-laskiaistapahtuma Jyväskylässä

Räiskäleet, lettuset, letut ovat kuin kevään pyöriä.
Miten laskiaisviikolla kattoon letut lensivätkään.
Kissa ei vietä vain laskiaista, 
vaan on myös suurta paastoa.

(Venäläisiä sanontoja)

 

Kevät on tullut! Me kaikki odotamme sen tuloa, ja vaikka se onkin vasta vain kalenterissa, niin alamme katsella monia asioita eri tavalla, keväisin mielin! Aurinko paistaa kirkkaammin ja lämpimämmin, linnut laulavat iloisemmin ja mieli on hyvä ja tekisi mieli juhlia. Juhlamme, laskiainen, kevään tervetulleeksi toivottamiseksi ja talven hyvästelemiseksi onnistui erinomaisesti!

Tapahtuma pidettiin 13.3. Jyväsjärven rannalla nimellä: Talven päättäjäiset Maslenitsa. Juhlaan osallistui jyväskyläläisiä järjestöjä: Monikko ry / Paloma, Feniks ry, Vaajakosken Venäjä-seura, Jyväskylän Eläkeläiset ry, Jyväskylän ammattiopisto, Jyväskylän kaupunki / liikuntapalvelut, Kuokkalan asukkaat, Lohikosken toimijat ja KULSI ry (Helsinki). Olemme kiitollisia kaikille yhteistyökumppaneillemme osallistumisestanne, avustanne ja tuestanne.

Jokainen yhteistyöjärjestö teki kaiken mahdollisen, jotta tapahtumasta tuli mielenkiintoinen ja iloinen. Tärkeimpinä vieraina ja juhlan osanottajina olivat helsinkiläisen KULSI ry:n ja Anna Oborinan vetämän Kalinka-Malinka-kansanperinneyhtyeen edustajat.

Helsinkiläiset vieraamme saapuivat luoksemme kansallispuvuissa, ja ne loivat heti juhlatunnelman. Kalinka-Malinka-yhtyeen osanottajat olivat valmistelleen mielenkiintoisen ja iloisen ohjelman juhlaan. Yhdessä runsaslukuisten juhlaan tulleiden pienten ja isojen kaupunkimme asukkaiden kanssa leikimme iloisia leikkejä, lauloimme lauluja, arvuuttelimme yhdessä laskiaisviikon päivien nimiä, lämmittelimme kuumalla teellä ja hillotäytteisillä blineillä, ja juhlan päätteeksi toivotimme laskiaisnukelle hyvästit seuraavaan talveen saakka. Tanssimme ja lauloimme niin kovasti, että synkälle taivaalle ilmestyi aurinko, ja mieliala kohosi entisestään, ja tuntui kuin kevät ja lämpimät päivät olisivat entistä lähempinä.

Illalla Jyväskylän Feniks ry kutsui kaikki halukkaat Palokan Pelimannitalolle, jossa toimii kantelemuseo Jyväskylän Palokassa. Kansansoitinten museo sijaitsee puutalossa ja museo on jo 150 vuotta vanha. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on keskikokoinen sali konserttien järjestämistä varten ja toisessa kerroksessa on museo, jossa on esillä vanhoja kantele-soittimia ja venäläisiä balalaikkojamme. Soitinten vieressä, seinällä, on valokuvia venäläisestä musikantista, Venäjän historian ensimmäisen kansanmusiikkiyhtyeen johtajasta, balalaikansoiton virtuoosista Vasili Andrejevista. Joitakin kanteleita pystyi kokeilemaan ja Kalinka-Malinka-yhtyeen nuoret käyttivät tilaisuutta hyväkseen. Lyhyen Kari Dahlblomin vetämän museokierroksen jälkeen jatkoimme iltaamme konserttisalissa, missä kuultiin vanhojen soitinten säveliä suomalaisen kansansoitinyhtyeen Seljankan esittämänä. Musiikki oli erinomaista ja soitinten sävelet mahtavia. Tämän esityksen jälkeen lavalle nousivat meidän helsinkiläiset vieraamme, ja he esittivät muutamia lauluja ja kutsuivat niiden jälkeen halukkaat tanssimaan kanssaan. Konsertin lopuksi esitimme kaikki yhdessä venäläisen kansanlaulu Katjushan. Suuri kiitos yhteistyökumppaneillemme ja juhlan osanottajille!

Tästä päivästä jäi hyvin positiivinen kuva. Muistelimme venäläisiä kansanperinteitä ja -lauluja ja laskiaistapahtuma sujui hienosti!

Kulttuuritapahtumat ja kansanmusiikkikonsertit ilman sanoja ovat kaikille ymmärrettäviä ja ne todellakin yhdistävät ihmisiä. Tapaamisiin ensi vuoden Maslenitsa-laskiaistapahtumassa!

 

Irina Nikitenko

Jyväskylän Feniks ry

Kuvat: Irina Senkina  ja Irina Nikitenko

Suomennos: Maria Lepistö

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика