Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 4 ( 37 ) 2008
Kysymys:
Olen kuullut, että Suomessa on olemassa pakolaisille tarkoitettu kotoutumisohjelma. Kysyin monilta, missä siihen voisi tutustua, mutta aina minulta pyydettiin ohjelman nimi. Voisitteko auttaa? Mikä on ohjelman nimi ja mistä sen voi löytää? Mitä mahdollisuuksia ohjelma antaa pakolaisille Suomessa?
Vastaus:
Kunnat vastaavat maahanmuuttajien kotouttamisesta. Valtaosalla Suomen kuntia on oma kotouttamisohjelma, mutta valtakunnallista kotouttamisohjelmaa ei ole. Parhaiten oman kunnan kotouttamisohjelmaan voi tutustua kunnan internet-sivujen kautta.
Lain mukaan pakolaisille ja kansainvälisen suojelun tarpeessa oleville tehdään yksilölliset kotoutumissuunnitelmat. Nämä laaditaan useimmiten työvoimatoimistossa. Pakolaisen tulisi kääntyä paikkakuntansa työvoimatoimiston puoleen kotoutumissuunnitelman tekemistä varten. Suunnitelmaan kirjataan toimenpiteet, jotka edistävät henkilön kotoutumista ja työllistymistä. Suunnitelma voi sisältää esimerkiksi suomen tai ruotsin kielen opintoja.
Kysymys:
Miten Suomessa voidaan tunnustaa ulkomailla suoritettuja tutkintoja. Mistä asiasta saa tietoa?
Vastaus:
Tutkintojen tunnustamisesta vastaa Opetushallitus (www.oph.fi), josta alla olevat tiedot on poimittu.
Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa
Tutkintojen tunnustamisella tarkoitetaan päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden ulkomainen tutkinto antaa työmarkkinoilla tai jatko-opintoihin Suomessa. Tunnustamispäätöksiä tekevät Suomessa seuraavat tahot:
1. Opetushallitus päättää ulkomaisen tutkinnon tuottamasta kelpoisuudesta valtion tai kunnan virkaan tai tehtävään Suomessa. Virkoihin ja tehtäviin on koulutusta koskevia kelpoisuusvaatimuksia, kuten tietyn tasoinen tutkinto, tietty suomalainen tutkinto tai määrätyt opinnot. Yleensä ulkomaisesta koulutuksesta annettu todistus ei sellaisenaan anna kelpoisuutta, vaan ulkomailla opiskellut tarvitsee Opetushallituksen päätöksen koulutuksensa tunnustamisesta.
Tunnustamispäätösten lisäksi Opetushallitus antaa asiantuntijalausuntoja ulkomaisista ammatillisista tutkinnoista. Lausunto ei anna kelpoisuutta valtion tai kunnan virkaan tai tehtävään, mutta siitä voi olla apua esimerkiksi työnhaussa. Lausunnossa kuvataan koulutuksen sisältöä ja tasoa sekä sitä, millaisiin tehtäviin koulutus on lähtömaassa antanut pätevyyden.
2. Alakohtaiset viranomaiset päättävät ammatinharjoittamisoikeuksien myöntämisestä. Ammatinharjoittamisoikeuden tarvitsevat esimerkiksi terveydenhuollon ja merenkulun ammatinharjoittajat. Näillä aloilla myös yksityisen työnantajan palveluksessa työskentelevillä on oltava ammatinharjoittamisoikeus.