2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 10 (43)


№ 9 (42)


№ 8 (41)


№ 7 (40)


№ 6 (39)


№ 5 (38)


№ 4 (37)


№ 3 (36)


№ 2 (35)


№ 1 (34)

№ 4 ( 37 ) 2008

Maahanmuuttajat ja suomalaiset työmarkkinat

Huhtikuun 21. päivänä Jyväskylässä Volmari-salissa pidettiin Maahanmuuttajat ja suomalaiset työmarkkinat -seminaari. Seminaarin järjestivät Keski-Suomen
TE-keskus, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry ja työvalmennussäätiö Tekevä.

Seminaariin osallistui opiskelijoita, opettajia, opinto-ohjaajia, palveluohjaajia ja yhdistysten ja yritysten edustajia. Seminaarin ydinkysymyksenä oli: tarvitseeko suomalainen työelämä maahanmuuttajia? Toisena vähintään yhtä tärkeänä keskustelunaiheena oli se, mitä tällä alueella tehdään, jotta jokainen täällä asuva maahanmuuttaja löytäisi oman paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa? Seminaarin järjestäjät ja osanottajat pyrkivät vastaamaan näihin ja muihinkin kysymyksiin.

Suomen hallitus ja Opetusministeriö ovat laatineet ja toteuttavat toimenpideohjelmaa, joka edistää sekä ulkomaalaisten työperäistä maahanmuuttoa että jo Suomessa asuvien maahanmuuttajien koulutusta ja työllistymistä. Tästä ohjelmasta seminaarin osallistujille oli kertomassa kansanedustaja Henna Virkkunen.

Maahanmuuttajien mukaanottaminen suomalaiseen työelämään auttaa ratkaisemaan sekä työntekijäpulaan liittyviä ongelmia että niitä ongelmia, jotka liittyvät vuosi vuodelta lisääntyvien eläköityvien työntekijöiden korvaamiseen yrityksissä. Mutta onko suomalainen yhteiskunta valmis ottamaan maahanmuuttajia vastaan?
Seminaarissa esiintynyt Jyväskylän yliopiston yliassistentti Matti Taajamo kertoi vuosina 2006-7 Suomen eri alueilla toteutetusta projektista, joka teki yhteistyötä oppilaitosten ja monien työvoimatoimistojen kanssa. Projekti tutustutti suomalaisia eri maiden kulttuureihin, ohjasi organisaatioiden toimintaa, auttoi organisaatioita löytämään uusia muotoja ja menetelmiä niiden yhteiseen toimintaan, mikä puolestaan edistäisi maahanmuuttajien työllistymistä. Projektin päämääränä oli opettaa suomalaisille työyhteisöille, että ulkomaisten työntekijöiden työhönottamista ei tarvitse pelätä ja opettaa niitä löytämään ”yhteinen kieli” ulkomaalaisten kanssa. Tuloksena löydettiin uusia työmuotoja, jotka edistävät yhteisymmärrystä ja kulttuurien yhdentymistä.

Kun maahanmuuttaja tulee Suomeen uudelle asuinpaikkakunnalleen, hän menee työvoimatoimistoon. Ja siitä, kenet hän siellä kohtaa, kuinka pätevä ja osaava työvoimatoimiston työntekijä on, riippuu paljolti maahanmuuttajan tuleva elämä.
Keskustelun aikana suorassa kontaktissa on tärkeää sekä saada selville kaikki keskustelukumppanin tiedot ja taidot että myös ymmärtää, mitä vasta Suomeen tullut henkilö haluaa täällä tehdä ja millaisen paikan hän haluaisi saada yhteiskunnassa.
Seminaarissa esiintynyt työvoimatoimiston maahanmuuttajien kotoutumispalveluiden työvoimaohjaaja Saara Kiesiläinen korosti: ”Työvoimatoimistossa maahanmuuttaja saa aina tarpeellista tietoa kieli- ja ammattikursseista ja työpaikoista sekä muutakin työllistymiseen liittyvää tietoa. Silti se, miten elämä jatkossa täällä Suomessa järjestyy, riippuu maahanmuuttajan omasta aktiivisuudesta”.

Jyväskylässä ja sen ympäristössä maahanmuuttajia tuetaan monipuolisesti Palapelin puitteissa toimivassa ammatinvalinnanohjauksen keskuksessa, Työkompassi-projektissa ja Työvalmennussäätiö Tekevässä. Ne auttavat löytämään sopivia kursseja, työpaikkoja tai työharjoittelupaikkoja. Jos joku ei vielä ole varma ammatinvalinnastaan, tervetuloa Tekevään. Tekevässä teille voidaan tarjota mahdollisuus tutustua työelämään ja kokeilla omia voimia työssä ja saada siitä palkkaa.

Huhtikuussa 2001 Jyväskylässä perustettiin Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry (KYT) niin sanotun kolmannen sektorin tukemiseksi ja kehittämiseksi Keski-Suomessa. KYT:in puitteissa toimii eri projekteja, kuten Monikulttuurikeskus, Virma, Työkompassi jne. Sen lisäksi KYT tarjoaa kirjanpitopalveluja, auttaa rahoitushakemusten laatimisessa, opettaa ja konsultoi projekteihin ja taloudenhoitoon liittyvissä kysymyksissä. Järjestöä johtaa toiminnanjohtaja Antero Mikonranta.

Seminaarin järjestäjät tekivät kaiken mahdollisen, jotta osallistujat saisivat mahdollisimman paljon hyödyllistä tietoa. Seminaarin tarkoituksena oli tutustuttaa kaikki paikallaolijat maahanmuuttajien työllistymiseen liittyviin palveluihin. Mielestäni järjestäjät onnistuivat tehtävässään hyvin.

Tatjana Tuominen

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика