Tässä numerossa:
Arkisto:
№ 3 ( 16 ) 2015
Yrittäjämäinen tapa tehdä töitä valtaa alaa nuorten keskuudessa.
KEHYn tehtävänä on tukea yrittäjyyttä koko yrityksen elinkaaren ajan.
Imatran Seudun Kehitysyhtiö (Kehy) oli Suomen ensimmäinen laatuaan, kun se perustettiin vuonna 1982. Yli 30 vuodentaipaleen aikana on tapahtunut paljon, vahvasti suurteollisuuden varassa elänyt Imatra nojaa nyt tukevammin pienyrityksiin. Yhtiöittämisen pyörteissä viime vuodet ollut kaupunki sopeuttaa toimintaansa tulevaisuuden tarpeisiin. Kehyn rooli ja perustehtävä eivät toimitusjohtaja Aki Keskisen mukaan tule juurikaan muuttumaan.
– Tehtävämme on kehittää Imatran elinvoimaisuutta. Kaupunki luo tälle edellytykset ja yrittäjät hoitavat itse työn. Me tuemme yrittäjiä, heidän osaamista ja energiaa, koko yrityksen elinkaaren ajan.
Keskinen korostaa että tavaroiden ja palvelujen suhde on muuttunut, mikä näkyy ihmisten ostoskäyttäytymisessä.
– Kun tavaroita on, hankitaan palveluita. Ihmiset ottavat entistä enemmän vastuuta itsestään.
Seikka näkyy Keskisen mielestä esimerkiksi asuntokauppasektorilla. Ikäihmiset hankkivat nyt asuntoja alueilta, missä he pääsevät kätevästi palvelujen äärelle. Muutos merkitsee myös sitä, että julkinen sektori ei kasva.
Kehyssä on havaittu, että mielikuva yrittäjyydestä ja suhtautuminen yrittäjyyteen ovat muuttuneet positiivisempaan suuntaan. Keskisen mielestä muutos on tapahtunut kotona ja sitä tukee kouluissa lisääntynyt yrittäjyyskasvatus ja -koulutus.
– Nuoret näkevät yrittäjyyden todellisena vaihtoehtona. Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta se on yksi tapa tehdä töitä.
Imatra koetaan Senior Advisor Ismo Pölläsen mielestä keskitasoa yrittäjäystävällisempänä seutuna. Vaikka Imatra ei ole perinteisen yrittäjyyden seutua Pohjanmaan tapaan, Pöllänen näkee yrittäjyyden kehittymisessä paljon mahdollisuuksia.
– Matkailun kautta tänne voi syntyä uusia yrityksiä ja pienet yritykset voivat kasvaa isoiksi. Kaipaamme lisää positiivisuutta ja avoimuutta sekä uutta ajattelua ja työmuotoja.
Pöllänen muistuttaa, että alueella on paljon yrityksiä, jotka etsivät jatkajaa. Aina ei siis tarvitse perustaa uutta yritystä. Yrittäjää kiinnostavat asiakkuudet, verkostot ja osaaminen, niitä pitää Pölläsen mielestä tuoda vahvemmin esille yrityskaupoissa.
Keskinen nostaa Imatran vahvuuksiksi logistiikan toimivuuden ja yliopistotasoisen koulutuksen. Kaupunki on sopivan kokoinen ja arki sujuu helposti. Nämä ovat myös asioita, mitä yrittäjä miettii, ympäristö ja elämänlaatu ovat hänelle tärkeitä.
Keskinen muistuttaa, että kasvun edellytyksenä on sijoittajien ja rahoittajien kiinnostuksen säilyminen. Panostuksilta odotetaan tuottoa, Keskisen mukaan jatkossa yhä enemmän.
– Työllistäminen tulee meidän työssämme vahvemmin esille. Roolimme on olla erittäin aktiivinen yritysten suuntaan.
Tästä osoituksena koko Kehyn henkilökunta jalkautui viime keväänä yhdeksi päiväksi ja vieraili yli 250 yrityksessä. Tänä syksynä, 8.10. toteutetaan jälleen jalkautumiskampanja yrityksiin. Pöllänen kertoo, että yhtenä kohderyhmänä ovat mm. muutama vuosi sitten yritystoimintansa aloittaneet yritykset.
– Voit kutsua myös Kehyn kylään, vinkkaa Pöllänen.
– Haluamme herätellä yrittäjiä ja tuoda palvelumme tutuksi.
Kehy auttaa aloittavaa yritystä hallitusti alkuun, tukee toimivia yrityksiä matkalla eteenpäin ja etsii luopuville yrittäjille jatkajia. Yksi olennainen tehtävä on tarjota yrityksille kasvun mahdollisuuksia. Se edellyttää usein lähtemistä etäämmäs kotimarkkinoilta. Sen vuoksi pitää oppia uutta ja varata resursseja, niin aikaa, rahaa kuin ihmisiä.
Tekstit: Vesa Vainio
Kuva: Juha-Matti Kupiainen
Lähde: Imatran kaupungin asukaslehti 2/2015
Venäjännös: Lidia Popova