2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 | 


№ 4 (09)


№ 3 (08)


№ 2 (07)


№ 1 (06)

№ 2 ( 07 ) 2013



Elävä kirjasto

ELÄVÄ KIRJASTO on pohjoismainen menetelmä, jolla edistetään ihmisten kohtaamista ja nuorten välistä vuoropuhelua. Elävä kirjasto on aivan kuin tavallinen kirjasto, josta lukijat lainaavat ”kirjan” tietyksi ajaksi. Luettuaan kirjan he palauttavat sen ja voivat halutessaan lainata toisen. Elävällä kirjastolla ja tavallisella kirjastolla on vain yksi ero: Elävän kirjaston kirjat ovat ihmisiä, ja he käyvät henkilökohtaista vuoropuhelua lukijoiden kanssa. Kirjat ovat sellaisiin ryhmiin kuuluvia ihmisiä, jotka ovat usein ennakkoluulojen ja stereotypioiden kohteina ja jotka ovat usein syrjinnän tai sosiaalisen eristämisen uhreja. Tavoitteena on lisätä keskustelujen avulla tietoisuutta siitä, että me ihmiset emme loppujen lopuksi ole niin erilaisia, ja murtaa siten ennakkoluuloja.

Kirjaston ”lukija” voi olla kuka tahansa, joka haluaa puhua omien ennakkoluulojensa ja -käsitystensä kohteen kanssa ja viettää esim. 20 minuuttia ajastaan tämän kokemuksen parissa. Elävän kirjaston kirjat eivät ainoastaan puhu, vaan he voivat myös vastata lukijoiden kysymyksiin, esittää kysymyksiä ja oppia itsekin uusia asioita.

Elävästä kirjastosta tuli vuonna 2003 osa Euroopan neuvoston ohjelmaa ”Youth promoting human rights and social cohesion”-1. Ohjelman perusajatuksena on, että ihmisoikeuksia ei voi puolustaa ainoastaan lainsäädännöllä. Meidän kaikkien on puolustettava ja vaalittava näitä oikeuksia. Kansalaisia on kannustettava ajattelemaan omia ihmisoikeuksiaan ja toisten vastaavia oikeuksia lisäämällä suuren yleisön tietoisuutta siitä, miten tärkeitä ihmisoikeudet ovat kaikkien ihmisten henkilökohtaiselle hyvinvoinnille.

Imatralla ensimmäinen Elävä kirjasto toteutettiin pienimuotoisena 19.3.2013 Imatran pääkirjastossa kansallisena Elävän kirjaston päivänä. Kirjoja oli viisi kappaletta ja vajaan kahden tunnin aikana tapahtui yhteensä yhdeksän lainaa. Sekä kirjojen että lukijoiden kokemukset olivat myönteisiä. Imatralle on tulossa suurempi Elävä Kirjasto Imatra -päiväksi 24.8.2013. Kirjojen rekrytointi tapahtuu toukokuussa ja kirjat saavat koulutuksen kirjana olemisesta ennen tapahtumaa.

Teksti: Karina Mankki
nuorisosihteeri
Imatran kaupunki

Venäjännös: Lidia Popova

 

Яндекс.Метрика