2017 |  2016 |  2015 |  2014
2013 |  2012 |  2011 |  2010
2009 |  2008 |  2007 | 


№ 7 (15)


№ 6 (14)


№ 5 (13)


№ 4 (12)


№ 3 (11)


№ 2 (10)


№ 1 (09)

№ 3 ( 11 ) 2008

Maahanmuuttajien työllistyminen

Mosaiikki-Vaasa -lehden lukijat ovat kyselleet paljon maahanmuuttajien työllistymiseen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Anita Sahlström Työvoimatoimistosta vastasi kysymyksiin:

- Puhutaan paljon suurten ikäluokkien eläkkeelle jäämisestä ja tulevasta työvoimapulasta. Onko tästä jo merkkejä näkyvissä?
- On vasta edessä, osa tästä ryhmästä jatkaa vielä työelämässä. Siihen on nyt mahdollisuus, kun eläkeikää on nostettu.

- On myös väitetty, että nyt Suomessa asuvat maahanmuuttajat tulevat jäämään ”työvoimareserviksi” ja ulkomailta hankitaan koulutettua työvoimaa. Mitä mieltä olet näistä väitteistä?
- Riski on olemassa, mutta kaikkia tullaan tarvitsemaan – sekä työperusteisia että jo maassa asuvia.

- Kuinka työperusteisten maahanmuuttajien opastusjärjestelmää aiotaan kehittää? Kuka vastaa mm. siitä, että nämä maahanmuuttajat saavat riittävästi tietoa esim. lastensa koulunkäyntiin yms. seikkoihin liittyvistä asioista?
- Tämä hoituu uuden ESR-projektin kautta. Projektia valmistellaan jo, mutta se aloittaa toimintansa mahdollisesti vasta kesän jälkeen.

- Millaisia toimenpiteitä tehdään jo Suomessa asuvien maahanmuuttajien työllistymisen helpottumiseksi?
- Työvoimatoimiston palvelujen lisäksi erilaisten projektien kautta. Myötätuuli-projekti päättyi, mutta uusia ESR-projekteja suunnitellaan ja esimerkiksi jo toimiva Maahanmuuttajat matkalla työhön-projekti tukee maahanmuuttajia työnhaussa.

- Kuinka maahanmuuttaja itse voisi parantaa mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla?
- Kielitaito on kaikista tärkein! Myös ammattitaito, ammatillinen koulutus, aktiivisuussekä työnhaussa että vapaa-aikana esim. harrastustoiminnassa, jotta saa uusia kontaktipintoja. Valmius ammatinvaihtoon tai alan vaihtoon, ellei työtä löydy. Omat asenteetkin vaikuttavat.

- Mille aloille kannattaisi yrittää kouluttautua? Millä aloilla työvoimapula tulee näkymään selvimmin?
- Tilanne jatkuu samanlaisena kuin tähän asti: metalli-, sähkö-, kuljetus-ja myös palvelualat kaipaavat tekijöitä. Kannattaa seurata kehitystä työmarkkinoilla. Täytyy olla realistinen käsitys työmarkkinatilanteesta.

- Mitä pidät suurimpana esteenä maahanmuuttajien työllistymiselle?
- Puutteet kielitaidossa, ammattitaidossa, erilainen ammatillinen koulutus, säädökset esim. hoitoalalla (hammaslääkärit, lääkärit, sairaanhoitajat) ja mahdollisuus pätevöityä. Mutta myös uskon puute: jos ei usko itseensä ja osaamiseensa, miten voi vakuuttaa työnantajalle, että kannattaa palkata. Pitäisi kuitenkin olla realistinen käsitys omista mahdollisuuksista työmarkkinoilla. Joskus ollaan liian positiivisia, joskus liian negatiivisia.

Työnantajien ja työnjohtajien asenne on erittäin tärkeä ja vielä on asennemuokkausta tehtävä monella taholla. Myös työnantajien täytyy uskaltaa uskoa maahanmuuttajiin, vaikka he erottuisivat ”tavallisesta” työväestä. On myös muistettava, että eri tavalla lausuttu suomen kieli ei automaattisesti ole yhtä kuin huono kielitaito. Vaikka itse puhuu eri tavalla, voi täysin ymmärtää kieltä, ohjeita ym. Voi verrata englannin kieleen ja miettiä miten monta versiota siitä kuulee!
Ns. ”oven avaaja” helpottaa usein maahanmuuttajien työnsaantia. Tämä voi olla toinen maahanmuuttaja, joka jo aiemmin on saanut työtä yrityksestä tai suomalainen, joka yhdessä maahanmuuttajan kanssa on yhteydessä yritykseen (kuten esim. Myötätuuli-projektissa tai Maahanmuuttajat matkalla työhön -projektissa).

- Mitkä ovat maahanmuuttajien vahvuudet työelämässä?
- Monikielisyys, hyvä ja korkea työmotivaatio, halu pärjätä, halu ”maksaa velkansa takaisin”, erilaisuus, uudet näkökulmat, lojaalisuus työnantajaa kohtaan ja alhainen todennäköisyys vaihtaa työpaikkaa.

Vaasan työvoimatoimisto:

Puh. 010 60 40067, 010 19 4067
www.mol.fi/vaasa
Wolffintie 35 B
PL 66, 65100/65101 Vaasa
Asiointiaika: ma-pe 9-15.45
Puhelinaika: ma-pe 9-16
vaasa@mol.fi

Maahanuuttajat matkalla työhön -projekti

Raastuvankatu 30, 3.krs
Projektipäällikkö Pia Pajunurmi
Puh.0400 661 566
pia.pajunurmi@vaasa.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика