№ 2 ( 20 ) 2015

Mahdollisuuksien tori kutsuu!

tori kutsuu!

Joka kevät lehtemme lukijoita kutsutaan Mahdollisuuksien torille. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin Kuopion Kauppatorilla 23.5. samaan aikaan Kuopion keskustan kesäkauden avajaisten kanssa. Avajaisohjelma jatkui aina klo 19 saakka ja väkeä oli paljon aamusta iltaan!

Mahdollisuuksien toreja järjestetään noin 20 paikkakunnalla vuosittain. Toreilla pohditaan globaaleja kehityskysymyksiä ja tarjotaan kaikille mahdollisuuksia vaikuttaa oikeudenmukaisen maailman puolesta. Siellä esittäytyvät mm. ihmisoikeusjärjestöt. Kuopiossa ovat aina erityisen hyvin esillä maahanmuuttajajärjestöt sekä eri maiden ystävyysseurat.

Järjestöjen basaarikujan lisäksi ohjelmassa on yleensä lavaohjelmaa, kuten musiikkia, tanssia ja puheita. Tällä kertaa järjestettiin päivän lopuksi myös toritanssit ja Veeti- ja Kasmir-nimisten suomalaisten artistien konsertit.

Kehitysyhteistyöjärjestö Kepa toimii tapahtumien kattojärjestönä, mutta jokaisella paikkakunnalla on oma paikallinen torikoordinaattorinsa. Tänä vuonna, kuten monena aikaisempanakin, Kuopiossa koordinaattorina toimi Monikulttuurikeskus Kompassi.

Tapahtumarikas päivä

Tapahtumapäivänä Kuopion keskustan alueella järjestettiin monta muutakin tapahtumaa, jotka keräsivät paljon yleisöä. Tarjolla oli torin kesäkauden avajaiset sekä katuruokatapahtuma.

Satamatorilla järjestettiin lisäksi Kunnon askel -tapahtuma, Kuopionlahden kentällä oli Tivoli Sariola ja Kallamarinassa JUURET-sarjakuvafestarit. Lisäksi monissa keskustan ravintoloissa oli tarjolla erikoisruokia ja -ohjelmaa.

Vaikka tapahtumapaikkoja oli monta, niin paikasta toiseen pääsi kulkemaan kätevästi ilmaisella katujunalla.

Toriteemana yhteisöllisyys

Joka vuosi Mahdollisuuksien toreilla on yhteinen teema, jota tuodaan esille ohjelmassa. Vuonna 2015 teemana on yhteisöllisyys.

"Yhteisöllisyyttä toivottiin teemaksi monestakin syystä. Moni pitää nykyistä aikaamme yksilöllisyyttä korostavana, saavutuksia mittaavana ja kilpailua suosivana" kertoo Kepan Jaana Viirimäki Mahdollisuuksien torin verkkosivuilla. "Toisaalta esille on noussut monenlaisia uuden yhteisöllisyyden muotoja kuten kaupunginosayhdistyksiä, kaikille avointa kulttuuritoimintaa järjestäviä ryhmiä, netissä yhteyttä pitäviä yhteisen harrastuksen ympärille syntyneitä ryhmiä sekä monenlaista aikapankki- ja talkootoimintaa."

Yhteisöllisyyttä voi siis kokea yhdistyksissä, työpaikoilla tai ihan missä vain, missä ihmiset kokevat jonkinlaista yhteenkuuluvuudentunnetta. Yhteisöllisyyteen ei tarvitse liittyä raha tai talous, parhaimmillaan se on tasa-arvoista yhdessä oppimista.

"Myös kummijärjestöt korostavat yhteisöllisyyttä. Ne ovat useimmiten kummien tuella tukemassa koko kyläyhteisöjä, eivät yksittäisiä kummilapsia. Monet diasporajärjestöt ja -yhteisöt toimivat oman lähtömaansa yhteisöjen tärkeänä tukena", kirjoittaa Jaana Viirimäki.

Käy siis ensi vuonna Mahdollisuuksien torilla katsomassa, millaisiin yhteisöihin sinä voisit liittyä! Toreja järjestetään vielä syksylläkin, aikataulun ja paikkakunnat näet sivulta www.mahdollisuuksientori.fi.

Teksti ja kuvat: Tiia Moilanen
Venäjännös: Lidia Popova
Lähde: www.mahdollisuuksientori.fi

Siirry ylös


 

Яндекс.Метрика